VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: MAIF – BKH (2-1) – “Ståhls energinivå och Bergströms presspel avgörande”

Adam Ståhl, Tom Pettersson och Jacob Bergström säkrade en seger för Mjällby som etsar sig fast i tabelltoppen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

M. Lode, Häcken, Back: 4
Får helt och hållet ta på sig det andra målet när han försöker sig på en svepande boll från yttersida till yttersida, men skickar den rakt i gapet på Stroud som kommer fri i straffområdet. Det fanns inga Häckenspelare i närheten av de centrala positionerna, det var en helt onödig passning att slå. Väger upp betyget något när han stoppar ett friläge för Alexander Johansson i slutminuterna men gör ändå avgörande misstag för matchens utgång.

M. Rygaard, Häcken, Mittfältare: 4
Han gjorde ingen större påverkan på spelet efter han kom och hade svårt att hitta rytmen för att luckra upp Mjällbys lågt stående försvar. Hade få kreativa lösningar och blev mestadels stående på mittfältet.

A. Linde, Häcken, Målvakt: 4
Hade en tuff dag mellan stolparna. Är på Bergströms nick och får inte tag i den helt då den glider in under honom, och lyckas inte stoppa 2-0-målet då Stroud får tid på sig att sikta helt fri i straffområdet. Trots detta är Linde knappt involverad och står för två insläppta mål på knappt 0,5 förväntade insläppta mål.

J. Lindberg, Häcken, Ytterback: 5
HIttar inga nycklar för att lösa upp Mjällbyförsvaret sista 30, men vinner boll på ett bra sätt och är mycket bra i duellspelet.

J. Barrett Laursen, Häcken, Ytterback: 5
Gjorde en godkänd insats men hann inte påverka speciellt mycket innan han tvingades gå ut med skada efter 35 minuter.

I. Jagne, Mjällby, Anfallare: 5
När Mjällby bevakar en 2-1-ledning under hela andra halvlek är Jagnes uppgift tydlig: Ligg rätt i försvarsposition och om chansen finns för att gå i djupled: Spring! Han får inte den chansen mer än någon enstaka gång, men rätt i försvaret, det är han även om han inte vinner speciellt många dueller.

N. Røjkjær, Mjällby, Mittfältare: 5
Fick chansen ett par gånger att slå sin gubbe och vända in i planen för att hitta ett avslutsläge, men detta var inte Røjkjærs typ av match för att få visa sina offensiva kvaliteter.

E. Hovland, Häcken, Back: 5
Bra insats i offensivt straffområde när han nästan får en assist då han nickar ner bollen men i nästa läge går den utanför. Mycket bra i det enkla passningsspelet men gör sig inte tillgänglig tillräckligt bra för Lode när han slår bort bollen till 2-0-målet.

R. Wikström, Mjällby, Högerback: 6
Gjorde en solid insats i försvaret med aggressivt försvarsspel och fint positioneringsspel. Hans fokus var att neutralisera Inoussa vilket han lyckas bra med förutom vid det insläppta målet, men även om Inoussa hade en bra dag så lyckades Wikström hålla honom stången.

A. Lundkvist, Häcken, Vänsterback: 5
Var anonym större delen av speltiden tills han till slut fick lite ytor att löpa på mot slutet när Herman Johansson tjuvar lite i positionsspelet. Med plats att röra sig på får vi se hur han kan driva boll och ta sig in i planen men det sker inte många gånger under timmen han spelar.

H. Johansson, Mjällby, Mittfältare: 5
Han gjorde en del misstag i positionsspelet och lämnade stora ytor när han stack iväg på kanten utan en bra kommunikation med sina medspelare. Gör en del slarviga misstag som vi inte är vana från hans sida.

E. Stroud, Mjällby, Ytter: 6
Med en utgångsposition som är bland de högsta vi sett från Stroud jagade han boll från minut ett och det gav utdelning i början av andra halvlek när han snappar upp en svag passning från Lode och skickar in den i mål utan några krusiduller. Ligger hela tiden rätt i försvarsspelet, men är svag i duellspelet med bara 2 av 11 dueller vunna.

R. Amane, Häcken, Mittfältare: 6
Visade kreativitet i passningsspelet och hittade några fina linjebrytande passningar i första halvlek. Lyckades dock inte helt ta kontroll över mittfältet som han kan göra ibland, men stod för en bra insats i ett blekt Häcken.

V. Lunddal Fridriksson, Häcken, Back: 6
Fick kämpa i defensiven och hade svårt att hantera Mjällbys offensiva press från Stroud. Lyckades inte bidra mycket framåt tills han helt plötsligt dyker upp vid bortre stolpen och stöter in passningen från Inoussa till Häckens reduceringsmål. Första allsvenska målet för Fridriksson, men det räcker inte hela vägen trots detta.

S. Gustafson, Häcken, Mittfältare: 6
Som vanligt några fina passningar som hotar i djupled och bra återerövringsspel från Häckens lagkapten. I och med Mjällbys kompakta försvarsspel tvingar det Gustafson till lite svårare passningar som inte lyckas i samma utsträckning som de brukar.

E. Chilufya, Häcken, Anfallare: 6
Var en av få ljuspunkter i Häckens anfall under första halvlek. Skapade några chanser och hade ett par avslut, men saknade den sista skärpan för att göra mål. Visade ändå att han kan vara en farlig spelare när han får chansen.

J. Hammar, Häcken, Back: 6
Han gjorde en stabil insats i försvaret och gjorde ett par viktiga brytningar när Mjällby försökte ställa om. Nästan hundraprocentig i duellspelet och fredar egen box på ett bra sätt.

Z. Inoussa, Häcken, Ytter: 6
Arbetade hårt på kanten och försökte skapa chanser, men hade svårt att komma förbi Mjällbys försvar. Fick en assist till Häckens enda mål när han kombinerar sig igenom Mjällbys straffområde och visar upp en rejäl dos energi som vi inte sett från honom på ett tag.

P. Dahbo, Häcken, Mittfältare: 6
Kom nära att göra mål med Häckens bästa målchans i första halvlek där han skjuter precis utanför efter att ha blivit frispelad av Inoussa, men skjuter precis utanför. Han försvinner mer i andra halvlek och blir isolerad när han letar luckor i ett kompakt Mjällbyförsvar.

J. Gustavsson, Mjällby, Mittfältare: 6
Gjorde en solid insats på mittfältet med en del passningar, aggressivt återerövringsspel och fint defensivt arbete. En viktig kugge i det kompakta Mjällbyförsvaret utanför eget straffområde.

C. Rösler, Mjällby, Back: 6
Visade sig vara en trygg punkt i försvaret med flera viktiga brytningar och en trygg punkt när bollen skulle spelas förbi Häckens press. Ligger rätt i positionen hela tiden och missar egentligen bara en gång, då utnyttjar Inoussa det och Mjällby släpper in reduceringsmålet.

N. Törnqvist, Mjällby, Målvakt: 6
Stod för en säker insats i mål. Gjorde ett antal viktiga räddningar och fredar luftrummet bra vid de många defensiva hörnorna som Mjällby får emot sig.

V. Gustafson, Mjällby, Mittfältare: 6
Bidrog med fina passningar och hjälpte till att stänga ner Häckens anfall med ett aggressivt försvarsspel som inte lät de bollskickliga mittfältarna i Häcken vila med boll många sekunder under matchens gång.

J. Bergström, Mjällby, Anfallare: 7
Bra presspel och en enorm närvaro i offensiv box när han nickar in 1-0 efter bara sex spelade minuter. Hotar i djupled flera gånger och tvingar fram några misstag från Fridriksson.

T. Pettersson, Mjällby, Back: 7
Imponerande insats i försvaret efter många matchers frånvaro på grund av skada under våren. Stark i luften och täckte boll bra och nära att bli målskytt efter en snygg klackpassning från Adam Ståhl, men då var det ett ramverk i vägen.

A. Ståhl, Mjällby, Mittfältare: 7
Matchens bästa spelare med en enorm energi när han hela tiden ligger rätt i försvarspositionerna för att helt plötsligt slå sig loss och driva boll till offensivt straffområde. Skickar ett perfekt inlägg i början av matchen och assisterar då Jacob Bergström till 1-0-målet, och nära att skriva upp sig i assistkolumnen gånger två efter en snygg klackpassning i slutet av andra halvlek.

Matchens bästa spelare: Adam Ståhl, Mjällby AIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.