Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: MAIF – MFF (2-1) | “Starkt försvarsspel, delikat nedtagning och kliniskt avslut av Elliot Stroud”

Elliot Stroud och Jacob Bergström målskyttar när Mjällby AIF tog en mycket betydelsefull trepoängare mot tabellettan Malmö FF. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Erik Botheim, Malmö FF, Anfallare (Ut 61’): 4

Blev väldigt isolerad på topp tillsammans med anfallskollega Thelin, och fick varken till några avslut eller hotande passningar. Förlorar sin enda duell och blir sedermera utbytt i andra halvlek.

Isaac Kiese Thelin, Malmö FF, Anfallare: 4

Har inga skott mot mål under hela matchen, och kommer aldrig till några bra lägen i boxen tack vare den stora mängden gulklädda spelare som jämt är runt honom. Trots att Mjällby ligger högt i pressen blir det aldrig några tillfällen för honom att komma i djupet, och även om han vinner 3 av 4 luftdueller förväntar vi oss mer av skytteligaledaren.

Niklas Moisander, Malmö FF, Back: 5

Fint passningsspel där 4/5 långbollar sitter där de ska och 96% passningsprecision där ju dock de flesta är korta enkla passningar. Går in stenhårt i matchens första duell och riskerar att skada både sig själv och Gustafsson, och då han själv tog sig mot vaden ett antal gånger under matchen kan han där satt krokben för sig själv. Är otajmad i försvarsspelet och blir bortgjord av Ståhl vid 2-0-målet.

A. Manneh, Mjällby, Anfallare(Ut 65’): 5

Blandar strålande dragningar och offensiva räder med mycket märkliga felpass som skulle kunnat lett till baklängesmål i första halvlek. Bra i det höga presspelet och lyckas bra med passningarna framåt.

Imam Jagne, Mjällby, Anfallare (In 65’): 5

Kommer in och lägger sig rätt i det låga försvarsspelet, men missar en möjlighet att stänga matchen då han kunde givit sitt lag ett friläge på övertid, men passningen går istället över sidlinjen.

Anders Christiansen, Malmö FF, Mittfältare (Ut 61’): 5

Lagkaptenen gjorde en ganska anonym insats och tvingades utgå efter en stämpling på vaden. Kom inte loss på det ganska stängda mittfältet och lyckades inte hantera Mjällbys höga press.

Johan Dahlin, Malmö FF, Målvakt: 5

Kan inte göra mycket åt målen som släpps in, det första målet är ett stenhårt välplacerat skott och det andra går undan där någon behöver följa med Bergström i löpning för att förhindra målet. Gör några bra räddningar som ger Malmö möjlighet att ligga på för en kvittering i slutet.

Busanello, Malmö FF, Back: 5

Bra i det långa och korta passningsspelet, och med hela 13 passningar till sista tredjedelen och fina kombinationer hade det vanligtvis blivit mer utväxling på Busanellos passningar, men idag gick han bet. Är upp och kombinerar en del med Nanasi under första halvlek med sjunker tillbaka mer under andra halvan.

Tom Pettersson, Mjällby, Back: 5

Kliver högt flera gånger under första halvlek och driver även boll högt upp i banan där han överlappar med Stroud och Röykjaer. Bra i passnings- och duellspelet men petar olyckligtvis in bollen i eget mål efter ett instick av Ali, som visserligen förmodligen skulle rakats in av Malmö ändå, men ett självmål skrivs in i protokollet.

N. Røjkjær, Mjällby, Mittfältare : 5

En bra insats från Röjkjaer som ligger rätt i försvaret, spelar enkla passningar på mittfältet som slår ut Malmö och följer med upp vid omställningarna. Dock riktigt svag i närkampsspelet idag med endast en av sex vunna dueller, vilket drar ner betyget.

Viktor Gustafson, Mjällby, Mittfältare : 6

Bra i presspelet där han inte låter många sekunder gå innan han är där och stör. Ettrig i duellerna och mycket bra i det defensiva positionsspelet genomgående under matchen.

Sebastian Nanasi, Malmö FF, Mittfältare: 6

Svag första halvlek med ett par enkla misstag, men spelar upp sig under matchens gång och är en av planens bästa spelare under andra halvlek. Bra i återerövringsspelet, lyckas trots Mjällbys låga försvar under andra halvlek ta sig förbi till skottlägen eller instick. Är ofta den, tillsammans med Ali, som gör att Malmö lyckas bita sig fast under de sista 30 minuterna.

Jesper Gustavsson, Mjällby, Mittfältare : 6

Solid kugge i mjällbykollektivet som ligger rätt i försvarsspelet och spelar mycket uppoffrande i eget straffområde. Bryter en del viktiga omställningslägen och lyckas kombinera fint med Ståhl och Gustafsson högre upp i planen.

Oliver Berg, Malmö FF, Mittfältare: 6

Ser okoncentrerad och otajmad ut under första halvlek där han ibland bara tittar på när Mjällbys pressande spelare tar bollen framför honom. I andra halvlek spelar han upp sig rejält och kommer både till farliga skottlägen och passar smart fram till Ali som skjuter till självmål i den 79:e minuten.

Pontus Jansson, Malmö FF, Back: 6

Pontus Jansson vinner 8/9 dueller och är en stark sista utpost för MFF under lördagen. Han hamnar bara i knipa en gång när Bergström går in på kroppen och springer ifrån honom, men Jansson lyckas rädda upp situationen genom en vågad glidtackling i eget straffområde.

Annons

Lasse Berg Johnsen, Malmö FF, Back: 6

Mycket av Malmös spel går genom Lasse Berg Johnsen när han är på plan.Passningsspelet sitter där det ska, både det enkla och det mer risktagande, men slutprodukten kommer aldrig på plats.

R. Wikström, Mjällby, Back: 6

Bryter och blockerar många skott och passningar genom matchen, och låter sig inte luras av Alis och Nanais dribblingsförsök. Svag i luftduellerna men hans uppoffrande försvarsspel hjälpte till att hålla Mjällby kvar i matchen.

Hugo Bolin, Malmö FF, Mittfältare (In 61’): 6

Han kommer in samtidigt som Ali men lyckas inte få in riktigt samma energiinjektion i matchen, även om han gör det bra mot ett extremt lågt stående Mjällby under sista halvtimmen. Vinner nästan samtliga dueller, överlappar och kombinerar med Nanasi och Ali för att skapa fina lägen för sina medspelare.

Jens Stryger Larsen, Malmö FF, Back: 6

Piskade in inlägg efter inlägg den sista halvtimmen och var väldigt nära att kvittera med en nick mot slutet där Törnqvist dock lyckades rädda. Mycket bra i passningsspelet och vann samtliga dueller han gav sig in i.

Taha Ali, Malmö FF, Mittfältare (In 61’): 7

Malmö FF får nytt liv när Taha Ali byts in med en halvtimme kvar att spela. Från att ha sett segt och tungt går Ali in med energi som gör att hela laget lyfts. Går in för dribbling efter dribbling, hittar instick, skott och överlapp på båda kanterna och lyckas till slut få hål på Mjällbys mur till försvar genom ett instick som tar på Tom Pettersson in till mål.

Colin Rösler, Mjällby, CB, Back: 7

Suverän diagonal långboll till Stroud efter halvtimmen spelad där matchens första mål görs. Bra i det korta och långa passningsspelet och är många gånger om den sista blockeringen i den egna boxen när skotten avlossas från Malmö. Uppoffrande försvarsspel kombinerat med en känslig passningsfot gör Colin Rösler till en av matchens mest lysande spelare.

Noel Törnqvist, Mjällby, Målvakt: 7

Mjällbys omtalade målvaktstalang får visa upp sina talanger när laget ligger hårt pressat den sista halvtimmen, och lyckas där rädda lagets tre poäng med flera kvalificerade räddningar. Bra i spelet i luften vid fasta situationer och räddningen på Stryger Larsens nick i slutet av matchen visar prov på fina reflexer.

Adam Ståhl, Mjällby, Mittfältare : 7

Under första halvlek exponerar Malmö stora ytor på högerkanten där Ståhl flera gånger kan smyga upp. Kombinationsspelet sitter som en smäck och bollen går som på ett snöre när han tar löpningen från mittplan till kortlinje och kombinerar sig hela vägen fram. Ju längre matchen går tar han mer och mer defensivt ansvar där han ständigt ligger rätt i försvarsspelet och går hårt in när det behövs.

J. Bergström, Mjällby, Anfallare: 7

Urstark i duellerna och visar upp en snabbhet som han kanske inte är mest känd för, men gör ett fint arbete när han bland annat kliver in på Pontus Jansson, tar bollen och springer ifrån honom. På rätt plats vid rätt tillfälle när han stöter in 2-0 direkt efter avspark, och då går han upp i delad ledning som Mjällbys meste målskytt genom tiderna på 28 mål.

E. Stroud, Mjällby, Mittfältare 7

Nedtagningen från Röslers långboll är delikat, där han suger ner bollen för att vända om och avslutar kliniskt bakom Johan Dahlin, där 1-0 är ett faktum. Har ett antal bra kombinationer med Røjkjær och Manneh på vänsterkanten. Utmärkt i försvarsspelet både vad det gäller positionering och aggressivt återerövringsspel, och smyger gång på gång upp i den inre korridoren centralt mot Malmös straffområde där han blir frispelad ett par gånger i första halvlek, bland annat vid målet. Matchens bästa spelare med ett mål och en mycket bra defensiv insats.

Matchens bästa spelare: Elliot Stroud, Mjällby AIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.