Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: MAIF – VÄR (1-1) | “Tom Pettersson och Viktor Andersson i varsin huvudroll, Stroud och Zeljković utropstecken”

Oavgjort och därmed en mycket viktig poäng inkasserad för IFK Värnamo när man gästade Mjällby AIF på strandvallen. Hemmalagets Tom Pettersson hade en stor kväll med bland annat ett mål och en räddning på mållinjen i slutminuterna. Bortalagets målvakt Viktor Andersson stod för flera starka parader. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Abdoulie Manneh, MAIF, Anfallare (Ut 46’): 4
Hade svårt att komma till sin rätt och missade ett friläge tidigt i matchen. Hittade inte rytmen och blev utbytt i halvtid efter en svag första halvlek utan vunna dueller och utan poäng.

Manasse Kusu, MAIF, Mittfältare (Ut 46’): 4
Fick inte mycket uträttat under den första halvleken och var anonym i sitt spel. Hade svårt att hantera Värnamos mittfältare och såg ut att sakna tempo. Misslyckades helt i duellspelet och hade inga idéer fram i planen.

Luke Le Roux, VÄR, Mittfältare: 4
Hade en svag match där han hamnade på efterkälken flera gånger. Förlorade många viktiga dueller och försvann helt på mittfältet till förmån för Mjällbys centrala mittfältare, framförallt i andra halvlek. Spelade knappt en boll framåt i plan och höll sig i bakgrunden.

Herman Johansson, MAIF, Back (Ut 46’): 4
Gjorde inget större avtryck under den första halvleken. Blev överglänst av Värnamos offensiva spelare och bidrog inte mycket framåt. Lyckades inte utnyttja sin storlek och visade inte upp snabbheten längs kanten som vi sett förut innan han blev utbytt i paus.

Timo Stavitski, MAIF, Mittfältare (In 46’): 4
Mjällbys nummer elva kom in för att förändra matchbilden men misslyckades på sin kant. Trots att hemmalaget tryckte på var Stavitiski osynlig stora delar av tiden och kunde inte omsätta sina chanser till varken farliga passningar eller målchanser.

Albin Lohikangas, VÄR, Mittfältare (In 58’): 4
Hade svårt att komma in i matchtempot och bidrog inte mycket framåt. Tog ett par dåliga beslut i avgörande lägen där han vände om när det fanns ytor och medspelare att slå på och tog onödiga frisparkar och kort.

Marco Bustos, VÄR, Mittfältare (In 68’): 5
Visade en del bra intentioner och kvickhet på kanten, men hans slutprodukt saknades. Kom fri i djupled två gånger men tog ett felbeslut ena gången och förlorade en duell mot Stroud andra gången.

Alexander Johansson, MAIF, Anfallare: 5
Var ofta involverad i spelet när han droppade i planen men saknade skärpan i avgörande lägen. Kom till några avslut men utan att hota på allvar. Stark i duellspelet men svagare i sista leveransen.

Jesper Gustavsson, MAIF, Mittfältare: 5
Jobbade hårt på mittfältet, men hade svårt att få grepp om spelet med lågt tempo i passningsspelet. Lyckades vinna en del dueller men bidrog inte nämnvärt offensivt trots högt bollinnehav från Mjällby.

Arvid Brorsson, MAIF, Back: 5
Var stabil i sitt defensiva positionsspel och i eget straffområde, men stod för några misstag som kunde ha blivit kostsamma med slarvig bollbehandling. Stannade upp med bollen och hade svårt att ta beslut i anfallsspelet, vilket både berodde på dålig rörelse från det egna laget men också långsamma och ofta felaktiga beslut från Brorsson.

Johnbosco Samuel Kalu, VÄR, Mittfältare (Ut 68’): 5
Visade upp sitt fina presspel men hade svårt att få till det framåt. Gjorde en del bra defensiva aktioner men saknade spetsen framåt. Hade en fin sekvens där han slog två Mjällby försvarare och behöll bollen precis intill sig, men den efterföljande passningen slog helt sonika bort.

Rasmus Wikström, MAIF, Back: 5
Stabil defensiv insats i andra halvlek och även deltagande offensivt när han kommer på överlapp längs kanten och vinner flera hörnor. Något passiv under första halvlek och bjuder på en del tekniska misstag.

Gustav Engvall, VÄR, Mittfältare (In 46’): 5
Skapade ett par halvchanser, men hans avslut saknade den precision och skärpa som krävdes för att hota på allvar. Trots sin intensitet och vilja att bidra till anfallsspelet, lyckades han inte riktigt komma till de avgörande lägena trots att han kunde hota på omställning ett par gånger.

Imam Jagne, MAIF, Mittfältare (Ut 58’): 5
Visade glimtvis sin potential men var ojämn i sitt passningsspel och tappade boll i viktiga lägen. Den som ville driva på Mjällby mest under första halvlek men saknade helt den tekniska kvaliteten som krävdes för det han ville göra. Halkade runt och öppnade upp för omställningar för Värnamo flera gånger.

Wenderson, VÄR, Mittfältare: 5
Var stundtals delaktig i Värnamos uppbyggnadsspel och visade prov på bra positionsspel när laget lade sig lågt i andra halvlek. Dock var hans passningsspel ojämnt för ovanlighetens skull, med några öppnande bollar som skapade farligheter men också flera felpassningar i viktiga lägen.

Victor Larsson, VÄR, Back: 6
Stod för en stabil insats och var en viktig kugge i försvarsspelet, särskilt i luftrummet där han vann flera avgörande dueller. Var nära att bli matchhjälte i slutminuterna med en kraftfull nick som räddades på mållinjen. Höll en jämn och hög nivå genom hela matchen, både i duellspelet som när han smög med upp i straffområdet.

Annons

Noel Törnqvist, MAIF, Målvakt: 6
Visade säkerhet vid flera tillfällen i andra halvlek när Värnamo pressade på efter omställningar. Gjorde en viktig reflexräddning i slutet på Victor Larssons nick mot krysset och var stabil i sina ingripanden. Trots en blöt gräsmatta lyckades han hålla undan de flesta skott, och Zeljkovic mål går inte att lasta Törnqvist för.

Nicklas Røjkjær, MAIF, Mittfältare (In 46’): 6
Kom in i andra halvlek och tillförde energi med sitt kreativa passningsspel. Gjorde en stark arbetsinsats och var delaktig i några farliga anfall. Förutom ett aggresivt duellspel bjöd han på några fina långskott som mycket väl kunde gått i mål.

Samuel Kotto, VÄR, Back: 6
Stod för en stabil defensiv insats och var stark i närkamperna. Spelade säkert utan att ta onödiga risker och var stark i duellspelet.

Jacob Bergström, MAIF, Anfallare (In 46’): 6
Skapade flera chanser direkt efter sitt inhopp och var nära att bli målskytt gånger två från en snarlik position framför mål vid bortre stolpen. Pressade Värnamos försvar och höll sig ständigt i farliga positioner.

Viktor Gustafsson, MAIF, Mittfältare (In 58’): 6
Det märktes att han saknades i första halvlek, för med sitt intåg på matchen blev samtliga lagkamrater bättre av hans när han tog kommandot på mittfältet med sin lugna bollbehandling. Var viktig i att sätta igång spelet och stod för några viktiga blockeringar, samt levererade inlägget som damp ner framför Pettersson till kvitteringsmålet.

Simon Thern, VÄR, Mittfältare (Ut 58’): 6
Var kreativ i sitt passningsspel och låg bakom flera av Värnamos anfall, både i djupled som vertikalt. Drog sönder Mjällbys försvar vid 1-0-målet och lämnade en vidöppen lucka för Zeljkovic som tackade och tog emot Adjeis passning i nämnda yta.

Frank Junior Adjei, VÄR, Mittfältare (Ut 46’): 6
Aktiv från start och spelade en avgörande roll i Värnamos ledningsmål genom att slå en perfekt avvägd genomskärare som friställde Zeljkovic. Hans energi och rörlighet skapade problem för Mjällbys försvar, och han bidrog även defensivt genom att pressa högt och vinna boll på mittfältet.

Michael Steinwender, VÄR, Back: 6
Var mycket alert i defensiven och rensade bort bollar på mållinjen inte mindre än två gånger. Stabil kugge i mittlåset med fem av sju vunna dueller och en riktig ledarinsats från Österrikaren.

Ajdin Zeljković, VÄR, Anfallare: 7
Var skarp och satte ledningsmålet efter ett vackert avslut efter en perfekt djupledslöpning och ännu vackrare chipp bakom Törnqvist. Höll sig ständigt farlig och bidrog både med sitt positionsspel och sin förmåga att hålla i bollen, inte minst under slutet av matchen när han kunde droppa längre ner i planen och agerade bollfördelare.

Emin Grozdanić, VÄR, Back: 7
Grozdanić var säkerheten själv i Värnamos försvar och gjorde flera viktiga brytningar som stoppade Mjällbys under första halvlek. Han visade också sin skicklighet med bollen och slog ett par riktigt vassa djupledsbollar som satte press på motståndarnas backlinje. Hans lugn och stabilitet hjälpte laget att stå emot när Mjällby tryckte på, och han var en stor anledning till att Värnamo lyckades få med sig en poäng.

Elliot Stroud, MAIF, Back: 7
Var en av de bästa på plan för Mjällby med sina offensiva räder och smarta passningsspel. Stod för ett antal fina inlägg och försvarade sig skickligt när han behövde, till exempel när han på egen hand tog hemjobbet över halva plan för att sedan rädda upp ett friläge. Var det största hotet från kanten och levererade inspel som mycket väl kunde lett till tre poäng till hemmalaget om inte Andersson gjorde en jättematch mellan Värnamos stolpar.

Viktor Andersson, VÄR, Målvakt: 7
Räddade sitt lag vid flera tillfällen, särskilt i andra halvlek då Mjällby satte press. Trots ett svårt vått underlag lyckades han hålla undan båda skott från längre och nära håll, och kunde hålla sitt luftrum fritt flera gånger om. När Bergström gånger två dundrade på från bara någon meters avstånd lyckades Andersson hålla emot med två starka parader, och han lyckades rädda poängen åt ett pressat Värnamo i andra halvlek.

Tom Pettersson, MAIF, Back: 7
Efter fyra ramträffar kunde Tom Pettersson till slut göra sitt första mål för säsongen genom att kvittera kliniskt när bollen damp ner framför honom i straffområdet efter Viktor Gustafssons inlägg från högerkanten. Förutom att vara den farligaste spelaren i offensiv box med mål och flera farliga nickar mot mål, tog Pettersson det största defensiva ansvaret i backlinjen och var direkt avgörande när han räddar på mållinjen efter en fast situation från Värnamo i slutminuterna. Drev på laget och försökte driva upp tempot när han klev upp med bollen på mittplan, och hade både fler passningar till sista tredjedelen och fler bollkontakter i offensivt straffområde än flera av sina offensiva lagkamrater.

Matchens bästa spelare: Tom Pettersson, MAIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.