Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 500

NEJ: 2 185

Spelarbetyg: MFF – DIF (4-0) | “Mästerlig insats av Hugo Bolin, ersätter Sebastian Nanasi utan bekymmer, bud på hattrick”

Malmö FF tog en kassaskåpssäker seger mot Djurgårdens IF i en match där blåränderna hade behövt tre poäng för att på allvar skapa förutsättningar för ett spännande guldrace i höst. Hugo Bolin var stor segerorganisatör och visade med besked varför saknaden efter Sebastian Nanasi ser ut att vara hanterbar för Malmö FF. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Oskar Fallenius, DIF, Mittfältare (ut 46′): 3
Visar upp ett svagt försvarsspel vid Malmös 3-0 mål då han låter Hugo Bolin passera honom alldeles för enkelt. Väger även lätt mot Busanello och det gör att avtrycket i anfallsspelet är minimalt. Utbytt i paus.

Adam Ståhl, DIF, Back: 4
Inleder matchen med flera felpassningar och bolltapp men ser lite bättre ut därefter. Det går dock inte att ta ifrån hur mycket Malmö skapar på- och får utdelning av från hans kant.

Jacob Une Larsson, DIF, Back (ut 46′): 4
Vinner nästan alla sina dueller och gör en ganska stark första halvlek på det individuella planet, trots att han oturligt nog styr in 0-3 i eget mål. Var dock sliten efter europakvalet i veckan och byts ut i paus.

Marcus Danielson, DIF, Back: 4
I de egna aktionerna är den forna landslagsbacken ganska solid. Slår sällan bort bollen och vinner merparten av sina närkamper mot två stora anfallare men tillsammans med övriga i backlinjen fallerar det. Svårt att uppnå ett godkänt betyg som mittback när laget släpper in fyra mål.

Keita Kosugi, DIF, Back: 4
Går bort sig vid flera tillfällen i försvarsspelet och inte minst i upprinnelsen till 1-0. Det håller på att ställa till sig då japanen väljer att lobbpassa i eget straffområde i den första halvleken. Bättre i den andra halvleken då han blir wingback och får bättre understöd men han kommer inte ifrån matchen med ett godkänt betyg.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare: 4
Varnas efter en sen tackling på Anders Christiansen i slutet på den första halvleken. Förståeligt då han inte lyckas få grepp om mittfältet och det är just dansken som han inte lyckas stoppa i samband med att han gör 2-0 en stund dessförinnan. Har det stundtals jobbigt när hemmalaget drar upp tempot.

Besard Sabovic, DIF, Mittfältare (ut 88′): 4
Inte rädd för att smälla på motståndarnas spelare och är inblandad i många dueller. Viktig i det längre passningsspelet där hans krossbollar vänder spelet men utfallet av både duell- och passningsspelet är lite för svagt.

Erik Botheim, MFF, Anfallare (ut 65′): 4
Står för en ganska anonym insats och den tolv matcher mållösa resultatraden förlängs till en trettonde. Trots att MFF står för en väldigt stark första halvlek så har norrmannen en liten påverkan på den.

Tokmac Nguen, DIF, Mittfältare (ut 65′): 4
Får flera chanser att straffa Malmö men är för svag i de avgörande momenten. Avsluten är inte tillräckligt bra och passningar slås bort i kontringslägen. Då många aktioner misslyckas kunde betyget varit ett snäpp lägre men det skapas ändå en hel del kring norrmannen.

Santeri Haarala, DIF, Anfallare: 4
Springer över stora ytor men i de avgörande lägena kommer han inte till, och de är många. Få spelare avslutar oftare än finländaren i matchen och han kunde gjort både ett och två mål.

Oliver Berg, MFF, Mittfältare (in 46′): 5
I en matchbild som gästerna har växt in i är norrmannen osynlig under stora delar av den andra halvleken. I upprinnelsen till 4-0 målet visar han dock prov på sund värdering då han väljer att passa bollen vidare istället för att ta eget avslut.

Nils Zätterström, MFF, Back (in 65′): 5
Ett stabilt inhopp av den unga backen som byts in med uppgiften att stänga till bakåt och säkra poängen. Det lyckas och hemmalaget håller nollan, delvis tack vare Zätterströms insats.

Deniz Hümmet, DIF, Mittfältare (in 46′): 5
Lyfter Djurgårdens anfallsspel när han byts in. Inte för att han själv hamnar i de farliga lägena utan mest för hur han kombinerar med sina lagkamrater och sätter de i målchanser. Lyckas att få ett avslut på mål men befinner sig oftast utanför straffområdet.

Haris Radetinac, DIF, Mittfältare (in 46′): 5
Bidrar starkt till att Djurgårdens andra halvlek är betydligt bättre än den första. Får återigen ta platsen till höger i en trebackslinje och Radetinac är godkänd i båda riktningarna.

Gustav Wikheim, DIF, Mittfältare (ut 46′): 5
Framgångsrik då han väntar in sin försvarare för att rycka sig förbi honom när han närmar sig, och skapar gästernas bästa målchans i den första halvleken på det sättet. Är en av få som hotar i Djurgården men byts ut i paus då han spelat mycket den senaste tiden.

Annons

Sergio Pena, MFF, Mittfältare (ut 75′): 5
Vinner boll, fördelar den och drar i de flesta trådarna i matchinledningen. Kanske är det Malmös tidigare 3-0 ledning som gör att peruanen blir lite väl avslappnad och står för några ovanliga bolltapp på mittplan.

Miro Tenho, DIF, Back (in 46′): 5
Matchar Malmös mittbackar med sin fysik och slår fina öppnande passningar. Huvudspelet tar han med sig framåt i planen där han nickar över på en frispark. Har en bekvämare halvlek än lagkamraterna som spelade den första och gör det förhållandevis bra.

Patric Åslund, DIF, Mittfältare (in 65′): 5
Byts in och visar direkt att han vill göra skillnad. Ständigt spelbar och med bollen vid sina fötter skapas det en hel del från eller via Åslund. Blev matchavgörande i mötet med Sirius och det verkar ha gett en boost för självförtroendet. Det återstår att se om han lyckas ta med sig det efter landslagsuppehållet.

Isaac Kiese Thelin, MFF, Anfallare: 5
Kommer till två avslut i den första halvleken och är nära att fånga upp ett försvarsmisstag men avslutet går utanför. Slarvar bort ett bra kontringsläge i slutet av matchen och ser ut att vara lite ur form fram tills den 80e målet då han rakar in sin egen retur.

Jacob Rinne, DIF, Målvakt: 6
Ett högre betyg än “godkänt” trots fyra insläppta mål? Ja, Rinne har en otacksam uppgift och visst går det att peka på att 3-0 kunde ha räddats med lite tur men sanningen är att han håller nere siffrorna med några vassa räddningar.

Colin Rösler, MFF, Back (ut 88′): 6
Då gästerna sällan pressar mittbacken får han tillfälle att transportera bollen framåt i planen och han gör det framgångsrikt. Lägger inga fingrar emellan när bollarna närmar sig Djurgårdens mittfältare och vinner därmed många dueller.

Busanello, MFF, Back: 6
Får matchens första avslutsläge men skjuter utanför. Har ett stort övertag på sin kant i både defensiv och offensiv riktning under den första halvleken. Ser laddad ut men blir lite övertänd då han kommer sent in i en duell med Tokmac Nguen och varnas.

Pontus Jansson, MFF, Back: 7
Läser spelet bra i de snabba kontringarna och står i vägen för de inspel som slås. Jansson sätter inte en fot fel i matchen och bidrar till den hållna nollan man inkasserar i seriefinalen.

Jens Stryger Larsen, MFF, Back: 7
Löser sina försvarsingripanden på ett kontrollerat sätt. Det tydligaste tecknet på det ser vi när Wikheim knuffar omkull honom i ren frustration i slutet på den första halvleken. Även i den andra halvleken lyckas dansken att stänga sin kant och försvarsinsatsen är prickfri.

Lasse Berg Johnsen, MFF, Mittfältare: 7
I en match där Pena står för ovanligt många bolltapp är norrmannen duktig på att täcka den från sina motståndare. Håller som vanligt en hög kvalitet på sitt passningsspel och i princip varenda en når till en lagkamrat.

Johan Dahlin, MFF, Målvakt: 7
Gör en storartad insats när han fredar sitt mål. Är ofta alert och kommer ut för att göra sig stor med räddningar som följd. Det ser enkelt ut men är ett resultat av att Dahlin läser spelet bra och behöver därför inte överarbeta situationerna för att lösa dem.

Anders Christiansen, MFF, Mittfältare (ut 46′): 8
Utgår från höger men rör sig över hela planen. Vänder bort sin motståndare på ett vackert sätt innan han assisterar Bolin till 1-0. Tio minuter senare får han dubbla chanser utanför straffområdet och sätter 2-0 i det hörnet som Hugo Bolin prickade strax innan. Är briljant under den första halvleken som är så länge han finns på planen.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare (ut 75′): 8

Visar varför han ska finnas i startelvan med det delikata målet han gör efter tio minuter. En knapp kvart senare vänder han bort sin försvarare, vandrar in längs den förlängda mållinjen och får in 3-0 från snäv vinkel. Inleder den andra halvleken med två nya avslut som är nära att resultera i ett hattrick och det händer saker kring yttern precis hela tiden. Matchens främsta spelare ersätter Sebastian Nanasi och nog börjar Bolins prislappen närma sig Nanasis sakta men säkert.

Matchens bästa spelare: Hugo Bolin, MFF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.