JA: 687

NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: MFF – VSK (1-0)

Bollsvenskans analysredaktion har tittat närmare på de individuella prestationerna under matchen mellan Malmö FF och Västerås SK. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Simon Johansson, Västerås SK, mittfältare: 5
In med 20 minuter kvar och bildar den högerkanten med Gefvert som vi sett många gånger förr. Samspelet sitter direkt och det resulterar framförallt i att Johansson sätter Gefvert i bra lägen där han kan nyttja inläggsfoten i jakten på en kvittering.

Annons:

Jabir Abdihakim Ali, Västerås SK, anfallare (in 69′): 5
Trots många år på de brittiska öarna så är frågan om Pontus Jansson ställts mot en motståndare likt Ali. Går rakt in i striden och ger Malmös mittbackar något att bita i under matchens slutskede. Skördar ganska stora framgångar ute på mittplanen men får inte till sig de bollar i straffområdet som behövs för att han ska kunna kvittera i matchen.

Johan Dahlin, Malmö FF, målvakt: 5
Full kontroll matchen igenom och tvingas till en bra räddning efter en timmes spel. Västerås skapade sina chanser men Dahlins positionsspel kombinerat med att lagkamraterna blockerar flera avslut innan de hinner fram gör att nollan är intakt.

Mikael Marques, Västerås SK, back: 5
Potentialen finns i Marques och han löser uppgiften på ett helt OK sätt, inte minst då han ställs mot kanske hela seriens bästa spelare i Sebastian Nanasi. Ganska framgångsrik när spelet sker på hans villkor men har det tuffare när han behöver jobba sig tillbaka in i situationer. Räddas upp av sina medspelare vid några tillfällen då han är överspelad.

Jens Stryger Larsen, Malmö FF, back: 5
Oväntat svårt defensivt mot Västerås rörliga spel men utan att gästerna skapar de där riktigt farliga chanserna från hans kant. Inte lika framstående offensivt som i föregående omgång men har ett fint inlägg till Botheim.

Matteo Ahlinvi, Västerås SK, anfallare (ut 69′): 5
Syns knappt till under den första halvleken men står för flera bra aktioner under den andra. Rör sig bra i ytan mellan mitt- och ytterback där han ställer till med en del oreda. Farligast blir ett inspel till Diabate och Åslund som resulterar i ett avslut och efterföljande hörna. Ut efter 69 minuter.

Henry Offia, Västerås SK, anfallare (ut 59′): 5
Ständigt i rörelse och ett hot på sin kant varifrån han skapar en hel del halvchanser under de första 25 minuterna. Får flera bra bollar att löpa på från Max Larsson och håller Malmös backlinje sysselsatt. Utbytt i minut 59.

Sergio Peña, Malmö FF, mittfältare (ut 74′): 5
Viktig för laget med sitt kortpassningsspel som sätter Västerås spelare i rörelse. Är inte lika framträdande i matchen som han varit i säsongsinledningen men hittar som vanligt in med fina passningar med liten precision. Det blir dock mest korta passningar som inte är avgörande i den utsträckning som vi sett tidigare. Mest tydligt är den låga andelen långa passningar (2 st i matchen vilket är 4 gånger under snittet han hade under 2023) och dessutom hittar ingen av dessa passningar till rätt adress. Ut efter 74 minuter.

Oliver Berg, Malmö FF, mittfältare (in 57′): 5
Han ersätter Kiese Thelin men får en helt annan utgångsposition i planen än anfallaren. Hamnar långt ner i planen för det mesta och hotar inte offensivt. Fortsatt lite slarvig med bollen i viktiga skeden och vi minns framförallt en dåligt slagen frispark med knappt tio minuter kvar.

Adrian Skogmar, Malmö FF, mittfältare (ut57′): 5
Ganska anonym och hamnar lite på mellanhand i flera lägen som innebär att Stryger Larsen stundtals lämnas ensam mot Offia. Spelar själv med en hög risk i försvarsspelet som gör att han blir passerad vid flera tillfällen. Dock trygg med bollen under den knappa timmen på planen.

Isaac Kiese Thelin, Malmö FF, anfallare (ut 57′): 5
Ovanligt lite involverad i matchen och hölls mestadels felvänd av Västerås mittbackar. Spelar visserligen bara en timme men är inblandad i 60% färre aktioner än under en genomsnittlig match 2023.

Frederic Nsabiyumva, Västerås SK, back: 6
Har bollen vid väldigt få tillfällen för att vara en mittback men det gör inte så mycket då han löser spelet utan boll på ett förtroendeingivande sätt. Riktigt följsam i försvarsspelet där han blockerar skott och står upp bra i duellspelet. Får Kiese Thelin att bli ovanligt anonym i spelet.

Alex Douglas, Västerås SK, back: 6
Han visar både positionsspel och intelligens då han står rätt mest hela tiden. Fungerar lika bra när Malmö har etablerade anfall som när de försöker sig på snabba omställningar där han hänger med och bryter de vid ett par tillfällen. En stor anledning till att försvarsspelet satt ihop bra i en tuff bortamatch.

Taha Ali, Malmö FF, mittfältare: 6
Såg spelsugen ut från minut ett när hans tidigare lag kom på besök. Värderar bra då han levererar bollen till medspelare eller rycker ifrån sin motståndare med bra tajming. Det genererar dock inte några direkta målchanser och båda hans avslut blockeras innan de når mål. Faller bort ur matchen i den andra halvleken,

Busanello, Malmö FF, back(in 57′): 6
Kommer in med halvtimmen kvar och står för några bra passningar framåt i planen, både centralt och i korridoren. Det är en sådan passning som hittar Nanasi i ytan mellan ytterback och mittback och det ger brasilianaren en assist på målet.

Ibrahim Diabate, Västerås SK, anfallare (ut 69′): 6
Stark uppspelspunkt för Västerås som nyttjas av flera lagkamrater. Skapar inte så många egna chanser men en hel del av lagets farligheter sker med Diabate inblandad. Vinner oväntat många dueller mot Malmös starka mittlås. Ut efter 69 minuter.

Pontus Jansson, Malmö FF, back: 6
Kommer inte riktigt åt Diabate och Ali som han önskat men håller dem samtidigt felvända så att det inte öppnar upp sig några chanser bakom honom. Viktig brytning och blockering i slutet av matchen när VSK trycker på som mest. Solid insats som bidrar till att laget vinner och håller nollan.

Herman Magnusson, Västerås SK, mittfältare (in 59′): 6
Byts in efter en timmes spel och tar direkt ett stort ansvar defensivt och vinner mycket boll. Stöttar Åslund och Linday på mittfältet och det hade kunnat bli ett bra drag av tränare Kalle Karlsson för att vinna mittfältet under matchens avslutande del.

Erik Botheim, Malmö FF, anfallare: 6
Börjar verkligen visa sina rätta sidor i den nya klubben och rör sig över stora ytor. Involverad i allt mer och har fem avslut under matchen varav tre stycken träffar mål. Hade kunnat bli målskytt tio minuter innan paus och skymmer Västerås målvakt (även om han är offside) vilket bäddar för det matchavgörande 1-0 målet.

Marcus Linday, Västerås SK, mittfältare (ut 86′): 6
Väldigt vårdad i allt han gör trots den utsatta positionen i en svår bortamatch. Är inte rädd för att slå en öppnande passning eller driva upp bollen i banan på egen hand. Lyckas till stor del i det mesta han gör och visar gång på gång att det här är en spelare som mycket väl kan vara redo för större uppgifter efter säsongen.

Patric Åslund, Västerås SK, mittfältare: 6
Slarvig med bollbehandlingen och passningarna under den första halvleken men briljerar i sekvenser med tvåfotsdribblingar och kvicka bollförflyttningar. Bättre under den andra där han spelar på samma sätt men har större framgång i det han gör. Duktig på att skydda bollen och har ett par tillfällen där han på egen hand står emot flera motståndare och ger laget möjlighet att flytta upp i planen.

Max Larsson, Västerås SK, mittfältare (ut 86′): 6
Duktig matchen igenom och jobbar hårt i båda riktningarna. Lika kompromisslös som han är i försvarsspelet, lika elegant är han i passningsspelet där han hittar fram med bra bollar såväl centralt som längs kanten. Ut efter 86 minuter.

Derek Cornelius, Malmö FF, back: 6
Det som var uppsatt som en fyrbackslinje var i många sekvenser en trebackslinje där Cornelius återfanns till vänster. Skötte det galant och Västerås kom sällan förbi. Oerhört stark i huvudspelet där de flesta inläggen nickas bort samtidigt som han är ett offensivt hot på fasta situationer och är nära att bli målskytt med kvarten kvar.

Simon Gefvert, Västerås SK, mittfältare: 7
Trots Malmös tekniska och snabba spelare så är det få som släpps förbi på Gefverts kant. Löser defensiven bra matchen igenom och det krävs passningar som skär mellan lagdelarna för att det ska bli farligt på Gefverts kant. Offensivt får vi se prov på en vass fot som nyttjas både i det öppna spelet som från fasta situationer. En av gästernas bästa spelare för dagen!

Lasse Johnsen, Malmö FF, mittfältare: 7
Har verkligen växt in i MFF-kostymen och står för många fina passningar som är nästan omöjliga att försvara emot. Inblandad i mycket från start och syns mer än Peña. En stark insats som verkligen stärker hans aktier att vara den som ska ta platsen bredvid Peña på mittfältet. Visar sig komplett i många avseenden där han bryter bollen vid 8 tillfällen (dubbelt så mycket som hans snitt under 2023), träffar mål med det avslutet han tar och lyckas med samtliga dribblingar i matchen.

Sebastian Nanasi, Malmö FF, mittfältare (ut 90′): 8
Visar flera pigga initiativ inledningsvis men lyckas inte generera de i rena målchanser. Sätter dock lagkamraterna i bra lägen då Västerås lägger stort fokus på Nanasi. Under slutet av den första halvleken lättar det dock lite och det tydligaste tecknet på det är mittfältarens fyra avslut i matchen där det första kommer i matchminut 41. Växlar upp efter paus och är det ständiga hotet och den som gör 1-0 på en egen prestation. Malmös främsta spelare i matchen får klä i sig den matchavgörande rollen igen.

Matchens bästa spelare:
Johan Brattberg, Västerås SK, målvakt: 8
Är den stora anledningen till att det här var en mållös historia i 78 minuter. Gör ett stabilt intryck från start och värderar situationerna på ett klokt sätt. Det gör att han är säker när han väljer att gå ut i straffområdet för att möta inlägg trots den starka konkurrensen i Malmös fysiskt stora och duktiga spelare. Står samtidigt för flera riktigt vassa aktioner från mållinjen där dubbelräddningen på Cornelius nick och Rieks retur sticker ut. Den spelare på planen som står för flest avgörande prestationer under 90 minuter!