Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: NOR – VSK (2-1) | “Att Linday attraherar utländska klubbar är lätt att förstå”

Blytung vändning på övertid säkrade tre poäng för hemmalaget IFK Norrköping när Västerås SK besegrades. Norrköping fortsätter därmed resan uppåt i tabellen, samtidigt som det tabellmässiga mörkret tilltar för Västerås SK. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Viktor Granath, VSK, Anfallare (ut 88′): 4
Hålls hårt av Norrköpings mittbackar och får inte ut något av sitt spel i anfallsväg den här matchen. Tar visserligen kampen och lyckas arbeta felvänd några gånger men när man inte har bollen i offensivt straffområde på hela matchen så indikerar det på hur långt bort ifrån att bli målskytt som Granath är.

Tim Prica, NOR, Anfallare (ut 82′): 4
Den fysiskt överlägsna Nsabiyumva är ett problem för Prica som förlorar många dueller. Det gör att han inte har bollen i offensivt straffområde vid något tillfälle och avsluten som tas är ofarliga från distans.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare: 4
Pigg start då han löper sig fri och skapar en hörna efter fem minuter men under stora delar av matchen sker de flesta av hans aktioner en bit från mål. Är svår att ta bollen ifrån men lyckas sällan att skapa några större chanser. Defensivt skapas det en hel del i ytan bakom honom som sätter Salihovic i numerära underlägen.

Isak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare (ut 64′): 4
Anonym första halvlek där han bara har ett par enstaka kombinationer på mittplan som gör att laget tar sig närmare mål. Islänningen är dock inte nära att bli målskytt själv och att han byts ut är rimligt sett till vad han åstadkommer under den timme han får spela.

Elyas Bouzaiene, VSK, Mittfältare (in 65′): 5
Är inte vän med bollen alla gånger och många egna initiativ rinner ut i sanden. Täcker dock upp på sin kant på ett sätt som gör att han bidrar i försvarsspelet.

Kristoffer Khazeni, NOR, Mittfältare (in 64′): 5
Det ser ut att bli ett ganska anonymt inhopp från Khazeni fram tills den sista stopptidsminuten då han lyfter bollen över Brattberg i Västerås mål och ligger bakom segermålet. Är nästan alltid en energikick när han byts in och hamnar i en avgörande roll idag.

Dino Salihovic, NOR, Back (ut 82′): 5
Har en utmaning i att hantera Max Larsson och Boudah men lyckas förhållandevis väl. Tar några egna initiativ att transportera bollen framåt i planen men väljer att inte gå hela vägen framåt vilket gör att potentiella anfall stannar upp. Solid insats över de 82 minuter han spelar.

Johan Brattberg, VSK, Målvakt: 5
Ser ut att få hålla nollan när klockan tickar mot 90 minuter men ett tungt distansskott och en lobb över Brattberg inom loppet av några minuter ändrar resultatet till 2-1 till Norrköping. Otacksamt för målvakten som gör en stabil match i 89 minuter.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Mittfältare (ut 88′): 5
Lyckas inte komma loss från sin bevakning i samma grad som i den förra matchen mot AIK och skapar därmed inte lika många chanser som sist. Varnas efter en halvtimme efter en tröjdragning i hopp om att stoppa upp ett anfall. Dock irrationell vid ett par tillfällen och visar att det finns mycket fotboll i fötterna.

Calle Björk, NOR, Mittfältare (ut 82′): 5
Fortsatt pigg som senast på Gamla Ullevi men kommer inte till några målchanser att tala om. Värderar klokt då han passar bollen vidare istället för att ta egna avslut ur sämre lägen samt lägger ner stort defensivt arbete.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare: 5
Hade bara gjort en assist på tio matcher inför mötet med Västerås och det syns att det självfötroendet inte är där. Träffar inte sina medspelare från fasta situationer och det avslutet han tar missar mål. Dock fortsatt viktig på mittfältet och de flesta passningar som slås på mittplan är framgångsrika.

Henry Offia, VSK, Anfallare (ut 65′): 5
Löpvillig på sin kant utan att komma runt sin ytterback i den första halvleken. Placerar in 1-0 med ett lågt skott i det bortre hörnet och ser ut att vara på gång att göra en bättre halvlek än den första men skadas och byts ut.

Gustav Granath, VSK, Back: 6
Vinner det mesta i luften oavsett om det är i straffområdet eller långbollar på mittplan. Slår sällan bort några passningar och målen är han inte inblandad i. Tungt att förlora en match som han är bra i.

Yahya Kalley, NOR, Back: 6
Håller god kontroll på Henry Offia i försvarsspelet och tar ett par längre offensiva löpningar som startar anfall på helt egen hand. Inte heller när Offia byts ut skapas det några större chanser från Kalleys kant som gör en bra försvarsinsats.

Annons

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 6
Han har full kontroll på Tim Prica som hålls utanför straffområdet under hela matchen. Ett följsamt försvarsspel där han står rätt mest hela tiden gör att mittbacken står i vägen för det mesta som kommer i hans väg.

Herman Magnusson, VSK, Back: 6
Stark försvarsinsats överlag men det som sticker ut mest är de många uppspelen som träffar lagkamrater som befinner sig strax utanför offensivt straffområdet. De lyckas vid många tillfällen och gör att man etabelerar anfall under framförallt den första halvleken.

Max Larsson, VSK, Mittfältare: 6
Visar upp ett bra samspel med Boudah och det skapas en hel del från vänsterkanten. Frispelar Boudah vid ett tillfälle och är själv nära att bli målskytt i mitten på den första halvleken men Mitov Nilsson gör en bra räddning.

Anton Eriksson, NOR, Back (ut 82′): 6
Läser spelet bra så att väldigt lite skapas centralt i planen. Det gör att Viktor Granath inte lyckas med mycket i sin roll som Västerås forward och gör minimalt avtryck i matchen.

Ismet Lushaku, NOR, Mittfältare: 6
Spelar klokt så att få passningar slås bort och det är viktigt mot gästerna som annars gärna vinner bollen högt upp i planen efter ett bolltapp eller felpass. Tar även duellen mot Västerås duktiga mittfältare och gör en bra match. Lyckas med ett större avtryck i offensiven än Traustason utan att för den delen noteras för några poäng.

Max Watson, NOR, Back: 6
Han har en stor del i att laget inte släpper in fler mål på sättet han håller ihop backlinjen. Är i vägen för det mesta själv och ger ett väldigt lugnt intryck som sprider sig i försvaret.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 6
Har flera bra räddningar där den på Max Larssons avslut efter 20 minuter kanske är den bästa. Förflyttar sig snabbt från ena sidan till den andra och kan vara i vägen när avslutet kommer. Är chanslös på Västerås mål som placeras utanför målvaktens räckvidd.

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare (ut 88′): 6
Skapar flera farliga lägen från sin kant såväl som på egen hand som tillsammans med Max Larsson. Träffar stolpen med ett avslut i mitten på första halvleken och assisterar till lagets mål efter en aktion där hemmalagets back inte lyckas kontrollera Boudah. Han har verkligen tagit plats i Västerås sedan han anslöt från Hammarby och så är fallet även idag.

Marcus Linday, VSK, Mittfältare: 7
Att Marcus Linday har intresse på sig från utländska klubbar är lätt att förstå. Skapar problem för hemmalagets mittfält då han löper framåt i planen med bollen till den grad att de behöver sparka ned honom. Tar även mark i offensiv riktning med långa uppspel som når laget anfallare och lyckas samtidigt vinna många dueller i sitt försvarsspel. Med ett Västerås som kryper allt närmare Superettan kan även Lindays dagar i klubben snart vara räknade, han är för bra för att spela i den näst högsta divisionen.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare (ut 90′): 7
Duktig både med- samt utan bollen och gör ett stort avtryck i matchen. Lyckas med flera bollvinster på mittplan och hamnar ofta i en låg position på där han sköter många uppspel. Är regissören bakom lagets mål då han först når Boudah med en lång crossboll, följer upp med en löpning på 35-40 meter för att vara spelbar och får andra assisten till målet därefter när han får in bollen i straffområdet. Även om Västerås förlorar den här matchen till slut så hade man sannolikt inte haft ledningen så pass länge utan Daniel Ask på planen som var den främsta av alla.

Matchens bästa spelare: Daniel Ask, VSK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.