Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 500

NEJ: 2 185

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: VÄR – AIK (0-1) | “Onni Valakaris debut gav mersmak, Frank Junior Adjei och Benjamin Tiedemann Hansen två andra utropstecken”

AIK tog sin femte raka seger när IFK Värnamo besegrades med 1-0 på bortaplan. John Guidetti spelade från start och var involverad i det avgörande målet genom ett väggspel med Ioannis Pittas. Startade gjorde även AIK:s finske nyförvärv Onni Valakari, en debut som gav mersmak. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Samuel Kotto, VÄR, Back (ut 80′): 4
I det positiva utmärker han sig främst för styrkan i huvudspelet men är i övrigt är det en svag insats vi får se där framförallt passningsspelet är direkt dåligt. Tröttheten tar ut sin rätt då det ser viljelöst ut i slutet.

Emin Grozdanic, VÄR, Back: 4
Slår sällan den svårare bollen men trots det får vi se ett par felpassningar långt ned på egen planhalva som gör att AIK kan ställa om på hemmalaget. Har problem i närkamperna och står för en svag match.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare (ut 65′): 4
Syns knappt till i den första halvleken innan han slår frisparken som är nära att resultera i 2-0 i halvlekens slutminuter. Den andra halvleken är inte bättre den och mittfältaren står för en slätstruken insats.

Mohammad Alsalkhadi, VÄR, Mittfältare (ut 61′): 4
Vill mycket i den första halvleken men kommer ofta lite fel in i det sista han ska göra. Dribblingarna fastnar på motståndarna och i presspelet orsakas frisparkar då han är steget bakom. Något bättre i den andra halvleken men inte tillräckligt för att få vara kvar på planen och byts ut efter en timme.

Stanley Wilson, AIK, Mittfältare (in 46′): 4
Har det jobbigt i debuten där han ser ut att springa i blindo på mittfältet under långa stunder. Som den klart kortaste spelaren på planen har 18-åringen problem att stå emot fysiskt starkare motståndare som Wenderson i närkamperna.

Marco Bustos, VÄR, Mittfältare (in 61′): 5
Visar prov på vad de snabba fötterna kan skapa och bidrar till att laget skapar några chanser i slutet på matchen. Är inte nära att bli målskytt själv men levererar flera fina passningar till sina lagkamrater.

Freddy Winsth, VÄR, Back (in 61′): 5
Högerbacken behöver inte försvara särskilt mycket under sin tid på planen och har en ganska behaglig tid på planen. Han kunde mycket väl ha fått en assist då hans lyftning in i straffområdet når en lagkamrat som missar mål.

Omar Faraj, AIK, Anfallare (in 65′): 5
Hinner inte vara så involverad i spelet under de 20 första minuterna efter hans inhopp men lyckas slå ihjäl flera minuter vid hörnflaggan under stopptiden då han täcker bollen med kroppen.

Oscar Uddenäs, AIK, Mittfältare (in 65′): 5
En nyttig debut för yttern som får fokusera på försvarsspelet med den matchbilden som råder då han byts in. Får välbehövlig speltid där han får känna på allsvensk fotboll igen utan att visa sina styrkor.

Jonathan Rasheed, VÄR, Målvakt: 5
Chanslös på matchens enda mål och står nästan sysslolös under resterande delen av matchen. Har koll på de hörnor och inlägg som slås in men behöver inte rädda några avslut.

Simon Thern, VÄR, Mittfältare (ut 80′):5
Varierad leverans från de fasta situationerna där ungefär varannan boll blir för kort och fastnar på den första motståndaren. Länkar bra med sina lagkamrater i det öppna spelet men sticker inte ut som någon av de bättre på planen, en godkänd insats.

Taha Ayari, AIK, Mittfältare (ut 18′): 5
Rui Modestos ersättare hinner bara spela lite drygt en kvart innan han blir utbytt och har problem med Junior Adjei under den korta tiden han spelar.

Axel Björnström, AIK, Mittfältare (in 18′): 5
Har god kontroll på sin kant och det som skapas är ofta ur positionen framför honom där Värnamos spelare tillåts slå flera inlägg. Följer med framåt när tillfälle ges och har bland annat ett avslut som går någon meter över.

Wenderson, VÄR, Mittfältare: 5
Stark i spelet med bollen där både passningar och distansskott hotar gästernas försvar. Avsluten blockeras dock av gästernas spelare och brasilianaren har störst framgång på mittplan.

Carl Johansson, VÄR, Mittfältare (in 69′): 6
Piggt inhopp där yttern tar sig förbi sin motståndare vid flera gånger på högerkanten och skapar chanser för Värnamo i jakten på en kvittering. Visar att han förtjänar mer speltid framöver när lagets anfallsspel hackar som det gör.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Håller nollan igen även om han inte behöver “stå på huvudet” för att göra det. Värnamo har många hörnor och inlägg som målvakten har kontroll på men han tvingas inte till några direkt räddningar för att freda sitt mål.

Annons

Eskil Edh, AIK, Back: 6
Byter kant till den högra när Taha Ayari byts ut och får till uppgift att hantera Frank Junior Adjei. Även Edh har problem med det och inte minst då yttern tar löpningar in bakom honom men kanten stängs till på ett bättre sätt när den tillhör Edh.

Victor Larsson, VÄR, Back (ut 61′): 6
Är nära att kvittera till 1-1 i slutet på den första halvleken då han följer med högt upp i planen och befinner sig vid den bortre stolpen när inspelet kommer från Junior Adjei. Tillåts stå ohotad långt fram i planen och det gör att högerbacken hittar in med många passningar in i straffområdet men tvingas gå av efter en timme med en skadekänning.

Ajdin Zeljkovic, VÄR, Anfallare: 6
När mittfältaren får bollen vid fötterna blir det ofta farligt för Värnamo. Duktig i både det korta och längre passningsspelet även om han inte lyckas från fasta situationer idag. Länkar bra med sina lagkamrater både på kanten som centralt och är den, tillsammans med Junior Adjei, som utgör det största hotet mot AIKs mål.

Michael Steinwender, VÄR, Back: 6
Hänger inte med när AIK väggspelar sig förbi mittbacken och rullar in 1-0 i matchinledningen. Spelar upp sig därefter och är nästintill felfri. Vinner nästan alla dueller mot Ioannis Pittas och är viktig i lagets uppspel.

Luke Le Roux, VÄR, Mittfältare: 6
Den tydliga defensiva bollvinnaren på hemmalagets mittfält gör en stark insats. Utöver de individuella framgångarna han står för så ger det också utrymme till spelarna framför honom som kan fokusera på att skapa chanser åt Värnamo.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back (ut 88′): 6
En stark försvarsinsats av mittbacken som håller ihop backlinjen på ett bra sätt. Uppträder så erfaret som han är och använder tillräckligt många små knep för att vinna bollen men utan att gå över gränsen.

Mads Thychosen, AIK, Back: 6
Mer resolut än elegant i sitt försvarsspel men det är framgångsrikt. Lyckas med det mesta han gör även om han till slut tvingas fälla Adjei och tilldelas en varning. Är en viktig karaktär för laget i allmänhet och i synnerhet i försvarsspelet.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 6
Slänger sig och täcker avslut till hörna samt står för många löpmeter men gör inte en insats som sticker ut som en av hans bättre. Är inte svag för den delen men det når inte upp till några högre betyg. I ett AIK som inte har något större anfallsspel bidrar landslagsspelaren med bra passningar mellan Värnamos mittfältare.

Onni Valakari, AIK, Mittfältare (ut 46′): 6
Den öppnande passen slår ut Värnamos mittfält och är upprinnelsen till AIKs 1-0 i matchens inledning. Duktig i det höga presspelet där han ofta är uppe i ryggen på sin motståndare så att han inte kan vända upp. Byts ut i paus efter en debut som gav mersmak.

John Guidetti, AIK, Anfallare (ut 65′): 6
Slängs in i startelvan med kort varsel och startar matchen med att assistera till lagets 1-0. Visar att han vill mycket och deltar aktivt i presspelet men tröttnar över tid och byts ut i mitten på den andra halvleken.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 6
Samspelet med John Guidetti sitter direkt och de två kombinerar sig fram till att cyprioten kan slå in 1-0 efter tre minuter. Det är dock det enda avslutet anfallaren har i matchen och det visar också hur effektiv han är. Hans höga presspel bidrar till att Värnamo slår bort en del passningar i uppspelen och är viktigt för gästerna.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 7
Står rätt mest hela tiden och gör en viktig brytning i den första halvleken då Värnamo är nära att väggspela sig förbi AIKs backlinje likt gästerna gjorde vid deras 1-0 mål. Även i den andra halvleken är mittbacken i vägen för såväl inlägg som avslut.

Matchens bästa spelare:
Frank Junior Adjei, VÄR, Mittfältare: 7

Den spelare på planen som utmärker sig mest i matchen. Är det stora hotet i hemmalaget och visar prov på fin bollbehandling som gör att han tar sig förbi sin motståndare vid flera tillfällen. Får Taha Ayari utbytt och Thychosen varnad innan han tvingas gå av planen i mitten på den andra halvleken. I chansväg har han ett par farliga inspel och ett avslut som hotar. Värnamo får hålla tummarna för att Adjei inte blir borta under en längre tid, då försvinner mycket av lagets anfallsspel för stunden.

Matchens bästa spelare: Frank Junior Adjei, VÄR. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.