Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: VÄR – BKH (2-2) | “Johnbosco Kalu bakom stora delar av Värnamos offensiv”

Oavgjort mellan IFK Värnamo och BK Häcken efter att Johnbosco Kalu stått för en kvittering i minut 98. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Junior Adjei, IFK Värnamo, Mittfältare (ut 46′): 3

Är direkt svag och misslyckas med det mesta. Anonym under långa stunder men de få aktioner han är inblandad i slutar allt som oftast i en bortslagen passning eller misslyckad dribbling.

Jonathan Rasheed, IFK Värnamo, Målvakt: 4

Inleder matchen med en dundertavla till 0-1 då han styr in ett inspel i eget mål via en lagkamrat. Bättre räddning på Zeidane Inoussas friläge i den andra halvleken men vi får se flera aktioner under matchen som ser osäkra ut.

Hampus Näsström, IFK Värnamo, Mittfältare: 4

Blir olyckligt den som styr in 1-0 i eget mål och säljer sig enkelt innan 2-0 målet. Solid då positionsspelet fungerar och han kan nyttja sin storlek men har det stundtals svårt när gästerna drar upp tempot. Nickskarvar fram assisten till lagets kvittering på stopptid.

Ali Youssef, BK Häcken, Anfallare (ut 74′): 4

Väldigt rörlig under den första halvleken men får inte bollen av lagkamraterna och det ser ut att göra honom frustrerad. Tar därför avslut ur sämre positioner och de blockeras med en hörna till följd. Spelar central anfallare men har ingen bollkontakt i offensivt straffområde och inga avslut mot eller på mål.

Simon Thern, IFK Värnamo, Mittfältare (ut 64′): 4

Svag i en hel del och framförallt de längre passningarna håller låg kvalitet. Väger inte upp det med andra delar av spelet och kunde mycket väl ha blivit utbytt tidigare i matchen om till exempel Wenderson fanns att tillgå.

Freddy Winsth, IFK Värnamo, Back: 4

Har, precis som många andra allsvenska backar, problem med Inoussa och Häckens 2-0 mål kommer från hans kant. Bidrar inte mycket i anfallsspelet och många av de längre passningarna som kunnat skapa något har en för dålig träffprocent.

Valgeir Fridriksson, BK Häcken, Back: 4

Om formen har kommit av sig eller om det var en tillfälligt svagare prestation vi fick se från islänningen återstår att se. Inte alls lika framträdande som under de senaste matcherna och ytterbacken misslyckas med majoriteten av sina aktioner.

Jeremy Agbonifo, BK Häcken, Anfallare (ut 59′): 5

En godkänd debut som gav oss ett smakprov på vad vi kan få se ifrån 18-åringen. Utmanar ständigt och vill mycket men får inte till slutprodukten under den timmens speltid han får. Utnyttjas nyförvärvet på rätt sätt kan det här mycket väl bli en resa som den Ibrahim Sadiq och Benie Traore stod för innan de tog sig vidare ut i Europa.

Srdjan Hristic, BK Häcken, Anfallare (in 59′): 5

Ett inhopp som inte gav någon påverkan på matchresultatet. Väldigt lite involverad under halvtimmen på plan och det enda avslutet som serben kommer till går högt över.

Luke Le Roux, IFK Värnamo, Mittfältare (in 64′): 5

Vårdad med bollen där han inte slår bort en enda passning. Visar direkt att han kommer att göra avtryck i Värnamo över tid och det kan visa sig bli ett lyckat nyförvärv som inte behöver tid att acklimatisera sig.

Emin Hasic, IFK Värnamo, Back (in 64′): 5

Byts in i ett läge där Värnamo går för en kvittering och matchbilden passar inte riktigt försvararen. Får flera omställningar emot sig och avstyr de men det är mer Häckens oskärpa som gör att man inte lyckas avgöra tillställningen än en storartad försvarsinsats.

Michael Steinwender, IFK Värnamo, Back: 5

Visar prov på ett resolut försvarsspel när han stoppar gästernas anfall. Uppspelsfoten håller hög allsvensk klass och bollen når rätt adress vid i princip alla tillfällen.

Viktor Bergh, IFK Värnamo, Back: 5

Följer gärna med framåt med inspel i straffområdet som resultat. Har ett fint samarbete med Zeljkovic där spelarna släpper bollen till varandra i rätt lägen. Går en match mot Häckens Agbonifo och lyckas hantera honom på ett bra sätt.

Emin Grozdanic, IFK Värnamo, Back: 5

Lägger inga fingrar emellan har ett par tuffa satsningar i sina försök att stoppa Häckens anfall. Bidrar offensivt med bra uppspel och två avslut från fasta situationer som, med lite tur, kunnat mynna ut i en kvittering med kvarten kvar att spela.

Annons

Adam Lundqvist, BK Häcken, Back: 5

Överlappar Zeidane Inoussa emellanåt och får in någon enstaka boll i straffområdet, ett större bidrag än så blir det inte i anfallsväg. Defensivt har han en lugn första halvlek mot Adjei men får det svettigt i den andra då Alsalkhadi firar stora triumfer på hans kant.

Gustav Engvall, IFK Värnamo, Anfallare: 5

Värnamo hade mått bra av att involvera Engvall i större grad samtidigt som anfallaren inte riktigt får till det i matchen. Har ett par lägen där han inte får träff på bollen då avslut ska tas men styr in 1-2 reduceringen lite turligt.

Peter Abrahamsson, BK Häcken, Målvakt: 5

Den erfarne målvakten står för en kontrollerad räddning på Ajdin Zeljkovic avslut i första halvleken och kan inte göra något åt de två bollarna som släpps in.

Mikkel Rygaard, BK Häcken, Mittfältare: 5

Stark start på matchen där danskens spel med fötterna har en påverkan på att gästerna startar matchen starkt. Hamnar lite mer i skymundan allt eftersom att Värnamo arbetar sig in i matchbilden och hade behövt bidra med fler bollvinster för att bidra defensivt.

Even Hovland, BK Häcken, Back: 6

Stark i närkampsspelet där han vinner varje duell. Den fina uppspelsfoten får vi se vid flera tillfällen som gör att lagets mittfältare kan ta emot passningar i ytan mellan Värnamos mittfält och backlinje.

Marius Lode, BK Häcken, Back: 6

Likt sin mittbackskollega så stor Lode för många lyckade sekvenser i matchen. Går sällan bort sig och är klok i mycket av det han gör.

Romeo Amane, BK Häcken, Mittfältare: 6

I Simon Gustafssons frånvaro är det Amane som tar den lite mer defensiva rollen på mittfältet. Har flera fina passningar framåt i planen som skär igenom Värnamos lagdelar och transporterar gärna bollen själv när det blir läge.

Ajdin Zeljkovic, IFK Värnamo, Mittfältare: 6

Det är i princip bara mål eller assist som saknas för att mittfältarens insats ska kunna ses som riktigt bra. Är inblandad i mycket och framförallt fungerar samspelet med Viktor Bergh och Gustav Engvall bra. Släpper bollen i rätt lägen och värderar bra när det är tillfälle att ta egna avslut.

Mohammad Alsalkhadi, IFK Värnamo, Mittfältare (in 46′): 7

Noteras för sin första allsvenska poäng efter bara några minuters spel och är precis den pigga injektionen som Värnamo behöver. Tar ett avslut som Gustav Engvall vinklar in till 1-0 i början på den andra halvleken och skapar oreda i Häckens försvar vid många tillfällen. Duktig med bollen och svår att hantera oavsett om Häckens försvarare är ensamma eller har uppbackning. Bör ha närmat sig startelvan ordentligt efter inhoppet.

Zeidane Inoussa, BK Häcken, Anfallare (ut 95′): 7

Sätter fart på vänsterkanten från första minuten och mycket av det som sker i chansväg går via yttern. Står själv för ett kontrollerat avslut i det bortre hörnet som ger 2-0 innan kvarten är spelad. Drar på sig mängder med frisparkar då hemmalagets spelare tvingas att ta till bryska medel för att få stopp på honom.

Julius Lindberg, BK Häcken, Mittfältare: 7

Hittar en bra yta som offensiv mittfältare och ligger bakom båda Häckens mål. Slår inspelet som styrs in till 1-0 av Värnamos spelare och spelar fram till 2-0. Har bud på mer i mitten på den första halvleken men avslutet tar i burgaveln. Försvinner ur matchbilden i den andra halvleken men har ett par halvchanser då spelet böljar i slutet på matchen.

Johnbosco Kalu, IFK Värnamo, Anfallare: 7

Inte dominant över 90 minuter men nästan allt som sker i offensiv väg för Värnamo har anfallaren involverad direkt eller indirekt. Skapar chanser på egen hand och kombinerar sig framåt i planen tillsammans med sina lagkamrater. Spelar fram dem när tillfälle finns och har flera egna avslut. Ett av de stryker utsidan av stolpen i mitten på den första halvleken och till slut är det nigerianen som räddar en poäng för sitt lag på stopptid. Utvecklingen har gått spikrakt under året så att det är en bättre spelare än den som inledde säsongen och återigen får han ta på sig utnämningen som bäst på planen. Dels då han sätter sin prägel på matchresultatet i och med kvitteringen men också för att hans betydelse för laget.

Matchens bästa spelare: Johnbosco Kalu, IFK Värnamo. Foto: Bildbyrån:

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.