Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: VÄR – IKS (2-4) | “Poängstark Leo Walta även pricksäker i passningsspelet, lär intressera större klubbar”

IK Sirius med en het Leo Walta blev ett nummer för stort för hemmalaget IFK Värnamo. Bortasegern innebär momentum för formstarkt Sirius, samtidigt som Värnamo trillar ned på kvalplats. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Jonathan Rasheed, VÄR, Målvakt: 3
Kanske var det underlaget som gjorde att målvakten såg hopplöst seg ut i reaktionerna? Straffen kan man inte lasta honom för men ett bättre positionsspel hade kunnat rädda åtminstone ett av de tre övriga målen som släpps in.

Melker Heier, IKS, Anfallare(ut 73′): 4
Svag insats av den ensamma centrala anfallaren som varken har ett avslut eller bollen i straffområdet under matchen. I både Yousef Salech och Noel Milleskogs frånvaro fanns det en chans att ta men Heier gjorde det inte ikväll.

Emin Grozdanic, VÄR, Back(ut 46′): 4
Varnas redan efter tre minuter efter en tackling på Daniel Stensson. Hade stått för en kandidat till årets mål om distansskottet i mitten på den första halvleken hade gått i mål. Har två svagare försvarsingripande där han blir rundad av Ljungberg och inte kan hantera Joakim Persson när denne gör mål, som gör att mittbacken blir utbytt i paus som en del i ett trippelbyte.

Albin Lohikangas, VÄR, Back: 4
Enskilda försvarsaktioner är bra med vältajmade brytningar och presspel men passningarna slås bort då han ska förvalta sina bollvinster. Svagare ingripande då han tappar markeringen på Joakim Persson när denne gör 3-2 i mitten på den andra halvleken.

Mohammad Alsalkhadi, VÄR, Mittfältare(ut 46′):4
Kommer inte till i matchen där det mesta är lite osynkat. Står offside, slår bort ett par enkla passningar och när han kommer loss för att ta ett avslut så går det långt utanför.

Frank Junior Adjei, VÄR, Mittfältare(in 46′):5
Börjar få en stämpel som en humörspelare och idag ser han ut att ha vaknat på rätt sida. Pigg och försöker men utan att få ett direkt resultat av sina försök. Är med i upprinnelsen till ett av lagens mål men noteras inte för någon assist.

Emin Hasic, VÄR, Back(in 46′): 5
En insats som varken tar honom närmare eller längre ifrån startelvan. Byter av Grozdanic i paus och står för en liknande prestation där de flesta chanserna skapas i en annan position i eller runt straffområdet där Hasic inte är eller ska vara.

Luke Le Roux, VÄR, Mittfältare(in 46′):5
Förlorar sina dueller men står för ett passningsspel som är vassare än Hampus Näsströms som han ersätter. Lite förvånande att han inte finns med från start men kommer att få sina chanser.

Hampus Näsström, VÄR, Mittfältare(ut 46′):5
Som den största spelaren på planen vill han gärna utnyttja sin fysik men kommer sällan nära sina motståndare. Tvärtom kan de springa över stora ytor där Näsström inte hinner med. Hög passningsprocent men det mesta går i sidled eller bakåt.

Jakob Tånnander, IKS, Målvakt: 5
Det är svårt att följa upp den monstermatchen han gjorde på Eleda Stadion i den förra omgången men gör det bra även här. Kan inte göra så mycket på något av målen och får fira tre poäng trots två insläppta mål.

Henrik Castegren, IKS, Back: 5
Värnamo skapar mer från Castegrens kant än den andra och han ställs ofta ensam mot sina motståndare. Löser det förhållandevis väl men hade också kunnat förhindra Värnamos reducering om han stod ett steg längre in i banan och jobbade mot bollen. Nu kan Steinwender nicka in bollen ohotad bredvid Castegren.

Victor Larsson, VÄR, Back: 5
Fyller på i offensiv riktning när tillfälle ges och särskilt många målchanser skapas inte från hans kant. En av få i Värnamos backlinje som kommer undan med ett godkänt betyg.

Wenderson, VÄR, Mittfältare:5
En svag bolltouch och därtill tackling orsakar frisparken som Sirius gör 1-0 på. Det är priset mittfältaren får betala för en enskild sekvens när duellspelet är starkt i övrigt. Slår en fin assist till lagets kvittering med en passning som hittar in till Simon Thern centralt i straffområdet.

Gustav Engvall, VÄR, Anfallare: 5
Tas hårt av motståndarna och det mesta han tillåts skapa sker på mittplan. Joakim Persson tar honom så hårt så att han varnas efter en fasthållning som är den tydligaste vi sett den här säsongen.

Ajdin Zeljkovic, VÄR, Anfallare: 5
Bryter mönstret emellanåt och visar att han vill ta egna initiativ. Har ett tungt skott i matchen samt flera sekvenser där bollen är vid fötterna trots ett dåligt underlag. Hade mycket väl kunnat få bättre utdelning om omgivningen var lika fantasifull som han.

Annons

Michael Steinwender, VÄR, Back: 5
Har snabbt blivit en pålitlig del av hemmalagets försvar. Håller en hög klass i de enkla aktionerna och i den här matchen nickar han in lagets reducering i början på den andra halvleken.

Dennis Widgren, IKS, Back(ut 87′): 6
En bra försvarsinsats där Alsalkhadi neutraliseras i den första halvleken och Värnamo tvingas gå in centralt i planen för att Widgren stänger sin kant. Trygg i passningsspelet som vanligt och har ett par öppnande passningar i djupled som är nära att ge utdelning.

Malcolm Jeng, IKS, Back: 6
Möts inte av samma anstormning som i den förra matchen då man ställdes mot Malmö men Jeng är lika avslappnad och säker på Finnvedsvallen. Är nära att blockera Simon Therns kvittering men det hade varit en ren bonus.

Patrick Nwadike, IKS, Back: 6
Är ganska fyrkantig i sitt spel men det lyckas och i en match där underlaget är långt ifrån optimalt så är det till och med klokt. Står i vägen för det mesta och är stark i kroppen så att Värnamos anfallare inte får någon utdelning.

Adam Wikman, IKS, Mittfältare:6
En stark insats mot fysiska motståndare som gärna tar chansen att tacklas. Trots det vinner Wikman majoriteten av sina närkamper och bidrar till att Sirius vinner mittfältet. Spelar klokt med bollen och även om det inte är avgörande passningar så behålls den inom laget.

August Ljungberg, IKS, Anfallare(ut 73′): 6
River upp stora hål i Värnamos försvar med alla sina djupledslöpningar och det är nära flera gånger att han får utdelning. Är precis vad Sirius behöver i Noel Milleskogs frånvaro och Ljungberg står för en stark insats.

Daniel Stensson, IKS, Mittfältare:7
Visar att det inte bara är en stark duellspelare som finns i lagkaptenen. Assisterar två gånger om med nästan identiska inlägg till Joakim Persson och har en stor del i att laget vinner. Laget ska vara tacksamma för att den hårda tacklingen som träffar Stensson i matchens inledning, inte är värre än att han kan spela vidare efter några minuter.

Simon Thern, VÄR, Mittfältare:7
Hemmalagets främsta spelare för dagen lägger ner många löpmeter i försvarsspelet och får utdelning i det offensiva. Slår den hörnan som nickas i mål i början på den andra halvleken och dunkar upp kvitteringen en stund senare. Har flera öppnande passningar som kunnat resultera i målchanser med marginalerna med sig.

Joakim Persson, IKS, Anfallare(ut 90′): 7
Gör två stycken nästan identiska mål då Daniel Stensson hittar honom med sina inlägg på den bortre stolpen. Sticker annars främst ut med att vara på sina motståndare och Gustav Engvall blir tokig på honom när han tar ett brottartag i den första halvleken.

Leo Walta, IKS, Mittfältare:8

Matchens främsta och hela allsvenskans vassaste poänggörare för tillfället. Vacker frispark som skruvas runt muren och ger 1-0 till Sirius efter tio minuter och straffen förvaltas enkelt i slutet av matchen. Däremellan är han säkerheten själv med bollen och passningsspelet håller en hög klass, inte minst på en plan där flera spelare har svårt att ens ta emot bollen. I princip varenda passning sitter där den ska och Sirius kan mycket väl få stora bud på mittfältaren. Om inte redan i sommar så under vinterfönstret, en klok satsning som redan gett sportslig avkastning. Det är inte omöjligt att investeringen även innebär ekonomisk hävstång för ett Sirius som ser ut att värva och förädla spelare med stor precision.

Matchens bästa spelare: Leo Walta, IK Sirius. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.