Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: VÄR – MAIF (1-2) – “Bergströms duellvilja skapar stor oreda”

Ännu en tung seger för Mjällby AIF när IFK Värnamo slogs tillbaka på bortaplan. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Alexander Johansson, Mjällby AIF, Anfallare (ut 66′): 4
Kastar det långa inkastet som gör att laget tar ledningen i den första minuten men under de resterande 65 han finns på planen gör han inte något större avtryck. Lyckas inte med särskilt mycket i någon del av spelet och är en naturlig del av trippelbytet som görs i den andra halvleken.

Isac Johnsson, Mjällby AIF, Mittfältare (in 66′): 5
Involverades inte i spelet i någon högre grad under de 25 minuter han spelade. Hade bara fem passningar i matchen och det var sällan kring Johnsson som det hettade till i någon riktning.

Elliot Stroud, Mjällby AIF, Mittfältare (in 66′): 5
Byts in ett par minuter efter att laget gjort 2-0 och ska fokusera på att stänga matchen, något han också är en del utav. Följer av den anledningen inte med i anfallen som han ofta gör annars men står för en stabil insats som fyller sin funktion, att åka hem med tre poäng.

Ajdin Zeljkovic, IFK Värnamo, Anfallare (ut 66′): 5
Når inte riktigt hela vägen fram där hans avslut blir symboliska i den benämningen. Har tre stycken som tas rakt framifrån i straffområdet men samtliga fastnar på en motståndare. Har inte riktigt fått det att lossna under den andra halvan av vårsäsongen men här finns det som vi vet mycket boll i kroppen och ett uppehåll kan mycket väl visa sig perfekt att få precis nu.

Albin Lohikangas, IFK Värnamo, Back (ut 66′): 5
Täcker upp bakom Viktor Bergh och deras samspel har vi sett frukten av vid flera tillfällen den senaste tiden. Ytterbacken briljerar sällan men står för ett stabilt försvarsspel som gör att hans lagkamrater får rampljusen på sig. Byts ut i mitten på den andra halvleken med en insats som inte sticker ut som varken positiv eller negativ.

Junior Adjei, IFK Värnamo, Mittfältare (ut 46′): 5
Som vanligt rörlig på mittfältet och spelet med bollen vid fötterna gillar han. Lyckas inte omsätta det i direkta målchanser den här kvällen där avslutet han tar är ofarligt och får rakt på målvakten. Blir varnad efter en tuff satsning och byts ut i paus.

Jesper Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Får det inte riktigt att lossna och en stor anledning till det är att självförtroendet i passningsspelet ser ut att saknas. Lägre passningsprocent än han bör ha och framförallt de längre bollarna slås bort allihopa. Hamnar i en het situation i den andra halvleken där han tilldelas ett gult kort. Det har sett frustrerat ut under några matcher och nu fick han utlopp för det, dock utan att vara nära att visas ut.

Viktor Gustafsson, Mjällby AIF, Anfallare (ut 66′): 5
Lägger ner sitt sedvanliga slit men så mycket resultat av det blir det inte i offensiv riktning. En anledning till det är Värnamos framgångsrika vänsterkant som Mjällby stundtals har svårt att hantera. Naturligt att Gustafson byts ut i mitten på den andra halvleken tillsammans med två lagkamrater.

Emin Grozdanic, IFK Värnamo, Back (in 66′): 5
En stark insats som hade kunnat landa på ett högre betyg om det var längre än ett kortare inhopp. Lyckas med det mesta i både duell- och passningsspelet under de drygt 20 minuterna han får på planen.

Herman Johansson, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 66′): 5
Fokuset för kvällen läggs på försvarsspelet i allmänhet och duellerna mot Bergh i synnerhet. Det är två löpstarka spelare som möts och de tar ofta ut varandra. Johansson gör inte en av sina bästa matcher den här sidan sommaren och byts ut i mitten på den andra halvleken.

Jonathan Rasheed, IFK Värnamo, Målvakt: 5
Behöver visa sina kvalitéer vid ett par tillfällen med fina räddningar som resultat. De två målen som görs kan man inte lasta målvakten för och hans vårsäsong har varit stark överlag.

Imam Jagne, Mjällby AIF, Anfallare (in 66′): 5
Ett piggt inhopp som stärkte aktierna för mer speltid framöver. Lyckades utnyttja sin fart vid flera tillfällen i de omställningar som Mjällby bjöds på och med lite mer flyt kunde han ha kommit loss för att göra lagets tredje mål.

Emin Hasic, IFK Värnamo, Back: 6
Fajtas mot en tuff motståndare i Bergström och gör det på ett bra sätt. Vinner merparten av närkamperna och håller en hög passningsprocent. Normalt för en mittback men flera av hans passningar öppnar upp ytor för lagkamrater i uppspelsfasen och ska lyftas fram.

Wenderson, IFK Värnamo, Mittfältare: 6
Går en tuff kamp mot Mjällbys mittfält och han är viktig med sina egenskaper i en omgivning av mindre och rörligare lagkamrater. Får mer uppbackning i det spelet efter paus och står över 90 minuter för en bra insats utan att för den delen vara något speciellt. Det tunga skottet nyttjas tre gånger men blockeras vid samtliga tillfällen. Når dock anfallstrion med sina offensiva passningar vid flera tillfällen och de tar vara på uppspelen när de startar sina anfall.

Hampus Näsström, IFK Värnamo, Mittfältare (in 46′): 6
Hundraprocentig i närkampsspelet och det är en betydligt bättre insats än den han stod för mot IFK Norrköping under den förra omgången. Viktig med sina egenskaper mot gästernas fysiskt tunga lag.

Noel Törnqvist, Mjällby AIF, Målvakt: 6
Står för fyra stycken räddningar i matchen och målet som Värnamo gör kan han inte göra något åt. Värnamo har ett par farliga chanser i den andra halvleken men flera av avsluten som laget tar går mitt på målvakten.

Freddy Winst, IFK Värnamo, Back (ut 89′): 6
Framgångsrik i det mesta i försvarsspelet och raderar ut Alexander Johansson under hans tid på planen. Följer med mer offensivt i 0-2 underläget och i samband med det byts den snabbe Jagne in för Mjällby som får sina ytor på grund av det. Det ska dock inte Winst lastas för då de inte uppstår som ett resultat av dåligt positionsspel.

Victor Larsson, IFK Värnamo, Back: 6
Mittbackskollegorna har bytts ut både en och två gånger under säsongen men Larsson står kvar och han fortsätter att göra det bra. Samtliga mätvärden visar att han lyckas i högre utsträckning än han misslyckas och han är viktig för hemmalagets backlinje även om det blir förlust här.

Viktor Bergh, IFK Värnamo, Mittfältare: 6
Gör sällan en svag match och det gör han inte här heller, tvärtom ganska bra. Är samspelt med Lohikangas i det defensiva och hotar som vanligt i det offensiva med både egna avslut och väl avvägda inspel i straffområdet.

Colin Rösler, Mjällby AIF, Back: 6
Sätts i arbete då han ställs mot formstarka Kalu men löser det mesta på ett bra sätt. Håller ihop lagets trebackslinje som gör att motståndarna ofta får avsluta från en position utanför straffområdet.

Arvid Brorsson, Mjällby AIF, Back (ut 80′): 6
Noteras för ett mål redan i den första matchminuten som ett resultat av ett långt inkast. Ställs emot en stark vänsterkant som gör att han tvingas att ta en varning men i övrigt gör han ett gott dagsverke tillsammans med framförallt Herman Johansson. Hög träffprocent på passningarna och det gör att laget kan spela sin passningsorinterade fotboll även på bortaplan.

Nicklas Röjkjaer, Mjällby AIF, Mittfältare: 6
Som så ofta förut sker mycket av lagets offensiva spel via dansken. Kommer till avslut vid fyra tillfällen varav ett träffar mål men han har även en bra fot på fasta som nästan gör att Tom Pettersson kan nicka in ett mål i den andra halvleken.

Carl Johansson, IFK Värnamo, Anfallare (in 66′): 6
Det händer ofta mycket under de inhoppen Johansson får och så även idag. Assisterar Kalu till lagets reducering som kronan på verket med ett inlägg som frispelar honom. Med tanke på assisten den här kvällen och målet sist känns det mycket möjligt att han snart är tillbaka i startelvan när serien återstartar.

Tom Pettersson, Mjällby AIF, Back: 6
Ett hot på offensiva fasta vid flera tillfällen. Får en assist på lagets första mål då det är han som skarvar bollen från det långa inkastet och i den andra är han framme igen. Solid bakåt och även passningsspelet sticker ut då de ofta träffar rätt adress.

Gustav Engvall, IFK Värnamo, Anfallare: 6
Mycket av lagets offensiva spel fortsätter att ha Engvalls signatur och han är duktig på att kombinera sig framåt tillsammans med sina lagkamrater. Återerövrar bollen vid flera tillfällen och kommer till fyra egna avslut i matchen varav ett når fram men det är utav det lösare slaget och skapar inga problem.

Adam Ståhl, Mjällby AIF, Mittfältare: 7
En av lagets viktigaste spelare får belöning för det hårda arbetet då han assisterar Bergström till 2-0. Skapar den situationen helt på egen hand efter en långboll då han vinner duellen mot två motståndare och spelar osjälviskt bollen vidare till sin lagkamrat. Just vunna dueller är det som sticker ut statistiskt där han vinner 75% av de åtta han ger sig in i.

Jacob Bergström, Mjällby AIF, Anfallare: 7
Den fina formen ser ut att fortsätta och Bergström blev målskytt på nytt. Lättade bollen över Värnamos målvakt och faktum är att han hade bud på ytterligare ett mål i den första halvleken. Skapar stor oreda hos hemmalaget med alla sina löpningar och vilja att gå in i dueller. Har en stor del i att laget avslutar våren på sättet som de gör och inte minst hans tre mål under de fyra sista matcherna är starkt bidragande till poängskörden.

Johnbosco Kalu, IFK Värnamo, Anfallare: 7

Utvecklas för varje match han spelar och så även den här kvällen. Att han är duktig i straffområdet och det fick vi se när han nickade in reduceringen men det som imponerar mest är hur han blir bättre och bättre i det öppna spelet. Värderar klokt som uppspelspunkt och fysiken han har gör det svårt att försvara sig emot honom. Att kombinera spelet utanför straffområdet samtidigt som han blir målskytt och har bud på mer gör att han får ses som matchens främsta. Det ska bli oerhört spännande att se var hans resa tar vägen om han fortsätter såhär. Utvecklingen från de första allsvenska inhoppen till det vi ser idag är monumental.

Matchens bästa spelare: Johnbosco Kalu, Värnamo. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.