Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: VSK – AIK (1-2) | “Salétros återerövrar boll och tar stort ansvar över hela planen”

AIK spräckte målnollan och tog en efterlängtad första seger under Mikkjal Thomassen när Västerås SK bortabesegrades på Hitachi Energy Arena. Stockholmarna har därmed visst andrum i tabellen, samtidigt som snaran drogs åt för Västerås SK som fortsatt parkerar på jumboplatsen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Pedro Ribeiro, VSK, Mittfältare (in 60′):4
Svagt inhopp av mittfältaren som kommer in med två uppgifter. Att vinna sina närkamper på mitten och leverera inspel i offensivt straffområde, Ribeiro misslyckas med båda två. Oavsett om det är inlägg eller långa inkast så fastnar de på en motståndare och inte en enda duell vinns under den halvtimmen han spelar.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 4
Ska naturligtvis inte släppa in 1-2 reduceringen från den vinkeln där avslutet får tas. Många längre passningar slås bort, alternativt landar på VSKs mittbackar som vinner sina luftdueller. Är dock trygg i sitt eget luftrum i slutet av matchen och plockar ner de få bollar som lyfts in när hemmalaget jagade en kvittering.

Max Larsson, VSK, Mittfältare (ut 79′): 4
Svag insats av wingbacken som visserligen står för många inspel mot straffområdet men merparten fastnar på en motståndare. Tappar markeringen på Modesto som nickar in 1-0 och är inte tillräckligt nära densamme när han slår in bollen som resulterar i 2-0 till gästerna.

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare (ut 86′): 4
Tar sitt defensiva ansvar mot framförallt Mads Thychosen men det offensiva avtrycket i matchen är minimalt. Den inlånade yttern som har stått för två mål i de senaste matcherna har inget avslut i den här tillställningen.

Matteo Ahlinvi, VSK, Anfallare (ut 60′): 4
Har svårt att komma loss från Eskil Edh och för att runda ytterbacken. Lyckas komma till avslut i mitten på den första halvleken då han går in centralt i planen istället men skottet rullar sakta utanför. Fullt rimligt att han får lämna plats för andra efter en timmes spel.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare (ut 86′): 5
Ofta spelbar och trygg med bollen men de flesta passningarna är inte av den avgörande karaktären. Väger lite lätt i närkamperna och mattas av mot slutet.

Herman Magnusson, VSK, Back: 5
Har god kontroll på sin kant och det är sällan AIK kommer förbi på hans kant. Otrolig räddning i slutet på matchen när han blockerade Pittas avslut liggandes på rygg. Dock minimalt avtryck i offensiven där det längre passningsspelet inte fungerar för dagen.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 5
Stampar ofta på bollen i den första halvleken så att det inte leder till så mycket men är betydligt bättre i den andra då han både får ytor och tar tillvara på dem. Levererar ett fint inlägg till Pittas som är nära att resultera i 1-3 men avslutet räddas av hemmalagets målvakt. Svagare i försvarsspelet vilket leder till att Eskil Edh stundtals hamnar ensam.

Eskil Edh, AIK, Back (ut 97′): 5
Går bort sig inledningsvis då han blir uppsnurrad av Warneryd men spelar upp sig. Det är inte mycket som skapas på norrmannens kant trots att han stundtals lämnas ensam mot sin motståndare.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Mittfältare (ut 79′): 6
En av de mer sevärda spelarna på planen som inleder matchen med en fin prestation då han sånär får in bollen till lagkamrater som kan göra 1-0 i öppet mål. Faller ur matchbilden emellanåt men blixtrar till med flera fina offensiva aktioner i den andra. Inte minst tunneln på Besirovic som river ned applåder.

Marcus Linday, VSK, Mittfältare: 6
Väldigt klok i både positions- och passningsspel som gör att man lyckas behålla bollen på offensiv planhalva under långa stunder. Rörlig även utan bollen och lyckas med flera återerövringar som ett resultat av det.

Gustav Granath, VSK, Back: 6
Trygg med bollen även under press och passningsspelet har en hög träffprocent. Har en utmaning i att hantera Rui Modesto men är inte den som ger honom utrymmet att få till sin slutprodukt. Stark insats av Granath!

Anton Fagerström, VSK, Målvakt: 6
Båda AIKs mål var otagbara för Fagerström och Besirovic 2-0 var så hårt att han nog ska vara glad att han inte var på den. Stark räddning på Pittas nick i mitten på den andra halvleken och förhindrar även anfallaren från att punktera matchen på ett friläge i den sista ordinarie minuten.

Annons

Lamin Fanne, AIK, Mittfältare: 6
Den på AIKs mittfält som får minst uppskattning för sina prestationer men Fanne gör mycket nytta så att de andra kan ta platsen längre fram på scenen. Är snabbt upp i press, vinner bollen vid flera tillfällen och är vårdad i passningsspelet. Fyller sin funktion bredvid Saletros på ett bra sätt.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
Står i vägen för det mesta när han både vinner sina dueller och nickar undan mängder med bollar som slås in i straffområdet. I Milosevic frånvaro blev det naturligt att Tiedeman Hansen tog platsen trots en svag insats senaste men här får han revansch och är betydligt stabilare än mot GAIS.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 6
Har i uppgift att neutralisera Viktor Granath och gör det bra. Ständigt högt upp i ryggen på anfallaren och stundtals över gränsen för att både markera närvaro och vinna duellen. Att han inte får rampljuset på sig under stora delar av matchen är ett gott kvitto på att han oftast står rätt och inte behöver bli spektakulär i sina aktioner.

Mads Thychosen, AIK, Back (ut 93′): 6
Gör det mesta rätt i den första halvleken men den präglas av den svaga hemåtpassningen som resulterar i 1-2 reduceringen. Över 90 minuter är det dock en stark insats där han ger Modesto det understöd han behöver, löser sina defensiva aktioner och stundtals följer med framåt i planen.

Dino Besirovic, AIK, Anfallare (ut 74′): 6
Är helt osynlig i den första halvleken tills han dunkar in 2-0 med en träff som nog klockar in som ett av säsongens hårdaste. Varnas på stopptid i första halvlek då han stoppar upp en kontring. Visar stundtals att målet gav en boost av självförtroendet och vi får se om han kan ta det vidare i de kommande omgångarna.

Viktor Granath, VSK, Anfallare: 6
Gör hemmalagets mål från minimal vinkel och belönas för det hårda arbetet han gör i 90 minuter. Hålls hårt av AIKs mittbackar men Granath är stark felvänd och vital för att Västerås ska lyckas etablera anfall på offensiv planhalva.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare (ut 93′): 6
Syns knappt till i 25 minuter men när han får bollen serveras Modesto ett inlägg som enkelt kan placeras i det bortre hörnet, klass av cyprioten! Missar chansen att punktera matchen på stopptid med dubbla chanser. Ska ha credd för arbetet han lägger ner ensam på topp mot en fysiskt överlägsen Nsabiyumva.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 7
Lugnet själv centralt i backlinjen och Ioannis Pittas är märkbart irriterad då han väger lätt mot mittbacken. Trygg och vältajmad i allt han gör, inte minst i sekvensen då han tilldelas en ofattbar varning efter att ha stoppat Besirovic från att kontra.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 7
Tar stort ansvar över hela planen och återerövrar bollen långt ned på egen planhalva den ena sekunden för att därefter vara den som vinner offensiva hörnor vid Västerås förlängda mållinje. Betyder väldigt mycket för AIK oavsett om Saletros är bollhållare eller utan den. Visar precis den inställningen som laget behöver i den situationen man var inför matchen och utan honom på planen hade det kunnat sluta annorlunda.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 7
Skapas det något i anfallsväg i den första halvleken så har det Modestos signatur. Hittar ofta rätt på sin kant för att få till inspel eller vunna fasta situationer som resultat. Gör 1-0 efter 25 minuter med en välplacerad nick i det bortre hörnet. Är även den som slår inlägget som till slut når Besirovic när han gör 2-0. Mattas av något i den andra halvleken men med de två aktionerna som visar sig bli matchavgörande får Modesto klä på sig rollen som planens främsta spelare för dagen.

Matchens bästa spelare: Rui Modesto, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.