Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: VSK – DIF (0-2) – “Han stoppar allt när VSK radar upp chanser”

Vi delar ut säsongens andra nia i en match där Västerås skapade mest men Djurgården tog tre poäng. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Johan Brattberg, Västerås SK, Målvakt: 4
Ska naturligtvis ta avslutet som smiter in till 0-1 men står därefter för några kontrollerade räddningar utan att riktigt sättas på prov. Har varit lysande i många matcher under säsongsinledningen men den här eftermiddagen kostade han laget poäng de inte har råd att tappa.

Jabir Abdihakim Ali, Västerås SK, Anfallare (ut 79′): 4
Sett till chanserna anfallaren har fått serverat till sig vore det inte otänkbart att han skulle vara en del av skytteligatoppen men fortsätter att missa de enklaste av lägen. Som vanligt stark i närkamperna men relativt svag i det öppna spelet. Att han skapar straffen väger inte upp för chanserna som missas och han är dessvärre avgörande för att laget inte tar några poäng i matchen.

Marcus Danielson, Djurgården, Back: 5
Står ofta rätt och styr bort flera inspel som slås mot straffområdet men det går inte att blunda för straffen han orsakar då han inte kommer åt Abdihakim Ali. Inte lika bra som under de tidigare omgångarna men inte heller svag för det. Godkänd utan att skina.

Haris Radetinac, Djurgården, Anfallare (in 46′): 5
Bidrar med nyttiga löpmeter och erfarenhet efter en halvlek där spelet var på Västerås premisser. Har ett par öppnande passningar till den andra kanten men annars händer det inte så mycket i offensiv riktning.

Deniz Hümmet, Djurgården, Anfallare (in 46′): 5
Är den uppspelspunkt som saknades under långa perioder under första halvleken. Lugnar ner spelet och ser till så att laget kan etablera anfall efter att den långa bollen har slagits upp i planen.

Magnus Eriksson, Djurgården, Mittfältare (in 64′): 5
Så lugn och kontrollerad med bollen som Djurgården behöver för att det inte ska bli den där riktiga slutforceringen som Västerås strävar efter. Får ett par frisparkar efter att ha täckt bollen på ett sätt som påminde om tidigare säsonger. Skicklig på att få tiden att gå.

Isak Jönsson, Västerås SK, Back (in 65′): 5
Om Hümmet trodde att han skulle få en lugn stund när en fysisk mittback byttes ut så blev han snart varse att den ersattes med en annan. Jönsson smällde på med varierande framgång men höll sina motståndare felvända i stor utsträckning under den förhållandevis korta tiden på planen.

Matteo Ahlinvi, Västerås SK, Anfallare (ut 79′): 5
Borde ha haft en assist på kontot med det fina inlägget i slutet på den första halvleken som Abdihakim Ali får på foten och bara ska stöta in i öppet mål. Det var den bästa aktionen från yttern som annars var ganska slarvig med bollen men han tappade den tack och lov oftast i lägen som inte skapade omställningar emot egna laget.

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (ut 46′): 5
Trots många minuter i benen från cupfinalen såg Bergvall piggare ut än under de föregående allsvenska omgångarna. Stod för några pigga initiativ med bollen under den första halvleken och hade större framgång i de än på sistone. Han hann med ett avslut på mål under den halvleken han spelade utan att det blev riktigt farligt.

Samuel Leach Holm, Djurgården, Mittfältare (ut 64′): 5
Ett betyg som pendlar mellan godkänt och underkänt men räddas upp av målet han gör trots att det mer faller under kategorin målvaktstavla än den missil han skämtade om i tv-sändningen. Bolltappen på mittplan är oroväckande många fortfarande och han kan skatta sig lycklig över att det inte har kostat mer. Är viktig för laget men hade kunnat vara så mycket framgångsrikare med mer självförtroende och en bättre form.

Gustav Wikheim, Djurgården, Anfallare (ut 46′): 5
Utmanar vid flera tillfällen utan att komma förbi till något som kan liknas målchanser. Värderar klokt i när han ska passa istället för att försöka dribbla av en motståndare som har understöd med risk för att tappa bollen.

Alex Douglas, Västerås SK, Back: 6
Han har god kontroll på motståndarna under stora delar av matchen och det är sällan några farliga chanser skapas från hans kant. Lite svårare under den andra halvleken när de kommer i fart men överlag en bra försvarsinsats.

Frederic Nsabiyumva, Västerås SK, Back (ut 65′): 6
Visar upp sin speluppfattning vid flera tillfällen där ett smart steg gör skillnaden för när en passning bryts eller ställer motståndare offside. Är betydligt starkare än sina motståndare och inte minst Gulliksen har svårt att hävda sig under den första halvleken då de ställs emot varandra.

Mikael Marqués, Västerås SK, Back: 6
Väldigt duellstark och det är just en vunnen duell som håller på att resultera i att laget får hål på motståndarna på en hörna under matchinledningen. Visar att det finns en spets i fysiken som inte är vanlig i allsvenskan. Stark insats mot ett starkt motstånd!

Albin Ekdal, Djurgården, Mittfältare (ut 79′): 6
Vinner en del boll på mittfältet och smäller på i närkamperna som förväntat men det ser stundtals lite tungt ut i jämförelse med motståndarnas löpstarka mittfältare. Assisterar Fallenius till matchavgörande 2-0 även om passningen i sig är av det enklare slaget.

Max Larsson, Västerås SK, Mittfältare (ut 85′): 6
Lade ner ett stort defensivt arbete för att ha kontroll på Wikheim och mittfältaren skördade ingen framgång från sin kant. Det som sticker ut mest med vänsterbacken är dock tillslaget på bollen. Slår till med en crossboll som går rakt över planen efter några minuter och sitter på foten på sin medspelare och är även den som lyfter in bollen till Abdihakim Ali som resulterar i lagets straff.

Patric Åslund, Västerås SK, Mittfältare: 6
Ville visa upp sig för de nya supportrarna på bortaläktaren och lyckades stundtals. Har fina fötter som kommer att uppskattas på Tele2 Arena efter sommaren och vara viktig för VSKs poängskörd fram tills dess. Fick chansen att avsluta med ett tungt skott från centralt läge men det gick dessvärre mitt på Widell Zetterström.

Tobias Gulliksen, Djurgården, Anfallare: 6
Har det tufft under den första halvleken då han tas hårt utav backlinjen som är betydligt större än norrmannen. Desto mer framgångsrik i den andra halvleken då han flyttas ner som central offensiv mittfältare där han springer i öppna ytor och hittar passningar till lagkamrater i bra lägen.

Simon Gefvert, Västerås SK, Mittfältare: 6
Syntes inte till så mycket under inledningen av matchen men oj, som han arbetade sig in i den! Det blev farligt så fort Gefvert fick tid på sig att rikta in siktet och slå sina inspel. Om Västerås ska öka på sin målskörd framöver så är det vitalt att högermittfältaren är inblandad så mycket som möjligt i både det öppna spelet som från de fasta situationerna.

Marcus Linday, Västerås SK, Mittfältare: 7
Duktig i försvarsspelet där han vinner boll vid flera tillfällen och därifrån går det undan. Har ett otroligt driv med bollen som han gärna tar chansen till när tillfälle ges. Fick gästernas mittfältare att se ut som statister emellanåt när han satte fart.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 7
Västerås högerkant är bra men Dahl står upp riktigt bra trots att han stundtals är i numerärt underläge. Vinner många närkamper med sin låga tyngdpunkt och även de gånger som han blir överspelad lyckas han arbeta sig i situationen igen och glidtacklingen tio minuter in i den andra halvleken sticker ut som enskild aktion att ta med sig från vänsterbackens match.

Piotr Johansson, Djurgården, Back: 7
Han kommer ifrån starka insatser mot Malmö FF och ser ut att vara i toppform även fast han har 120 minuter i benen från finalen för några dagar sedan. Vinner i princip varenda närkamp, blockerar inspel och samtidigt framgångsrik i sina offensiva räder.

Miro Tenho, Djurgården, Back: 7
Den starkare av mittbackarna med betoning på starkare. Är den som tar den riktiga kampen mot Abdihakim Ali och smäller på honom på ett sätt som få andra i serien även om det vid något enstaka tillfälle var lite över gränsen. Solid både med och utan boll där han inte är rädd för att slå den centrala passningen som slår ut Västerås mittfält.

Simon Johansson, Västerås SK, Anfallare (ut 79′): 7
Kanske den första halvlekens bästa spelare som mycket väl kunde ha blivit målskytt. Innan klockan har slagit 20 minuter har Johansson haft tre bra lägen där det sista avslutas i stolpen. Det blev farligt så fort han var inblandad men hämmas lite under den andra halvleken. Det ger dock plats för sin parhäst Gefvert som tar över den rollen på högerkanten.

Oskar Fallenius, Djurgården, Anfallare (ut 79′): 7
Under de inledande sex omgångarna har yttern inte ens haft ett avslut på mål och varit ifrågasatt utav supportrar i de egna leden men kanske lossnar det efter dagens match? Var nära att bli målskytt i samband med en hörna i den första halvleken men vi minns särskilt soloräden som avslutas med säsongens första mål! En matchavgörande aktion och det återstår att se om han kan omsätta det till en boost för självförtroendet under de avslutande omgångarna inför sommaruppehållet!

🏅Matchens bästa spelare:
Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 9
Widell Zetterström är den stora anledningen till att gästerna åker hem med tre poäng till Stockholm. När Västerås inleder på sättet de gör och radar upp chanser så är det målvakten som ser till att de inte får den utdelningen som de borde ha fått. Majoriteten av de offensiva spelarna i Västerås provar lyckan utan att överlista honom och att han får kröna den här insatsen med straffräddningen blir symboliskt för hans match. Utan Widell Zetterström på planen ser jag inte hur Djurgården skulle stå segrande i den här matchen efter 90 minuter. Matchens och kanske hela omgångens bästa spelare så här långt!

Image
Matchens bästa spelare: Jacob Widell Zetterström, Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.