VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

  JA: 690

  NEJ: 242

Loading ... Loading ...

TOPP 5 – Vårens största allsvenska genombrott

Vi har rankat spelarna som stått för allsvenskans största genombrott under våren, med utgångspunkt i underliggande data och analys. De fem tydligaste genombrotten hittar vi i IFK Göteborg, IFK Värnamo, GAIS, Västerås SK och Hammarby IF.

Den allsvenska våren har bjudit på ett flertal intressanta och överraskande prestationer, bland både lag och individuella spelare. När vi tittar på både underliggande data och prestationen på planen så identifierar vi tretton spelare som kvalificerar in som tydliga allsvenska genombrott, varav vi har valt ut de fem mest signifikanta.

Vi har uteslutit flera spelare som fått ett genombrott i allsvensk kontext, men tidigare presterat på en hög nivå och blivit ansedda i andra ligor. Vi har i våra beräkningar även helt bortsett från spelare som har en speltid på mindre än 300 minuter.

 

1. Malick Yalcouyé, IFK Göteborg

“Han är vår”

Så lät det när IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson under november 2023 lät meddela att den nyss fyllda 18-årige ivorianen skrivit på ett femårskontrakt med klubben.

Bollvinnaren och box-till-box-mittfältarens fenomenala vår har inte undgått någon. Yalcouyé har i rollen som offensiv mittfältare levererat på en nivå som kraftigt överträffat övriga mittfältare på samma eller motsvarande position. Yalcouyé är het på marknaden, och med största sannolikhet har vårens största genombrott spelat sin sista match för IFK Göteborg. Premier League-klubbarna Brighton och Southampton ryktas ha erbjudit IFK Göteborg 6 miljoner euro för mittfältaren, men Blåvitt vill ha mer. Manchester United, Liverpool, Bayern Munchen, PSV Eindhoven, Ajax sägs även tillhöra skaran av klubbar som följer talangen noga.

Vi har tidigare publicerat en artikel där vi jämför honom med Lucas Bergvall och Hugo Larsson 2023. Den hittar du här.

 

2. Johnbosco Kalu, IFK Värnamo

Under inledningen av våren valde Värnamo att vara sparsamma med speltiden för Kalu. När man sedan sakta har spelat in honom har resultaten inte låtit vänta. Kalu, som så sent som 2021 spelade i division 5, har en mycket säregen fotbollsbakgrund som bland andra Fotbollskanalen tidigare berättat om. Resan till Allsvenskan har minst sagt inte varit spikrak.

Första allsvenska starten kom den 5 maj när IFK Värnamo bortabesegrade Hammarby IF, och därefter har han befäst sin plats i startelvan. Med fem mål och en assist har han varit starkt bidragande till stora delar av Värnamos poängskörd.

 

3. Axel Henriksson, GAIS

22-årige mittfältaren Axel Henriksson har varit med på GAIS resa från Division 1 till nuvarande femteplats i Allsvenskan. Elva mål i Div 1 Södra 2022 följdes upp av sex mål och tre assist i superettan under förra året. Steget upp till allsvenskan brukar medföra utmaningar, men Henriksson har lyckats på ett enastående sätt och står redan noterad för tre mål och två assist. Han blev även målskytt i segerderbyt mot IFK Göteborg, och i en jämförelse med allsvenskans övriga mittfältare och yttrar sticker han ut på flera parametrar.

Henriksson ligger över snittet på det mesta och de två parametrar som ligger under snittet är antalet passningar in i straffområdet samt antalet offensiva dueller. Kvantiteten vägs upp med en bra kvalitet på båda delarna där vi ser hur han är en av de som vinner flest offensiva dueller och att hans passningar in i straffområdet når sin mottagare i hög grad.

Annons

 

4. Marcus Linday, Västerås SK

21-årige mittfältaren tillika Södertäljesonen Marcus Linday kom från Assyriska till Västerås SK inför årets säsong, och tecknade initialt ett 2+2-årskontrakt. Den 14 maj i år meddelade VSK att man belönat Linday med ett nytt fyraårskontrakt, vilket är ett kvitto på en mycket stark vår.

Den spelskicklige och hårt arbetande mittfältaren har varit starkt bidragande till att VSK lyckats etablera ett bra spel som genererat många målchanser. Lagets effektivitet har däremot lämnat en hel del att önska, varför man trots en lång rad bra lagprestationer och individuella prestationer parkerar sist i tabellen. I en jämförelse med övriga Allsvenska mittfältare ser vi en spelare som sticker ut antalet nyckelpassningar per 90 minuter, vunna offensiva dueller och andel avslut som träffar mål.

I samband med förlängningen av kontraktet konstaterade VSK:s manager Kalle Karlsson att “Marcus Linday har gjort en sensationell entré i landets högsta serie” och att “”Mackan” i framtiden har alla möjligheter – om han får vara skadefri – att spela på en nivå betydligt högre än Allsvenskan.”

 

5. Deniz Gul, Hammarby IF

Hammarbys anfallare Deniz Gül, med förflutet i Brommapojkarna, AIK och FC Djursholm, har på ett oklanderligt sätt fyllt rollen som nia i Hammarby efter att ordinarie nian Jusef Erabis vår raserades av en skada. Två mål och två assist på elva matcher i allsvenskan följdes upp med ett mål i debuten för det svenska U21-landslaget den 7 Juni.

Gül, som gått vägen via Hammarbys talangsatsning HTFF, har mycket starka underliggande siffror, och i en direkt jämförelse med Jusef Erabi är det framförallt antalet progressiva löpningar som sticker ut. Detta kan vara ett tecken på att tränare Kim Hellbergs spelstil börjar sätta sig, då han i Värnamo 2023 etablerade ett spel som kännetecknades av just progressiva löpningar.

 

Bubblare:

Utöver ovan nämnda fem spelare har vi valt ut ytterligare åtta stycken som förtjänar att nämnas i kategorin “Vårens Genombrott”.

 • Elis Bishesari, IFK Göteborg
 • Timothy Ouma, IF Elfsborg
 • Hampus Skoglund, Hammarby IF
 • Elliot Stroud, Mjällby AIF
 • Vinícius Nogueira de Oliveira, Halmstads BK
 • Malcolm Jeng, IK Sirius
 • Noel Milleskog, IK Sirius
 • Hugo Bolin, Malmö FF
 • Bazoumana Touré, Hammarby IF.

Vi har uteslutit flera spelare som fått ett genombrott i allsvensk kontext, men tidigare presterat på en hög nivå och blivit ansedda i andra ligor. Vi har i våra beräkningar även helt bortsett från spelare som har en speltid på mindre än 300 minuter.

Uppdatering 20240625: Bruttolistan är kompletterad med Hugo Bolin och Bazoumana Touré som dessvärre hade fallit bort under gallringen.