VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

UPPSNACK: AIK – IFK Värnamo

Vi laddar upp inför kvällens match mellan AIK och IFK Värnamo. Har AIK återförts till en stabil identitet som tar många poäng över tid? Fortsätter Ajdin Zeljkovic att leverera? Följer Bersant Celina upp derbysuccén med ytterligare en bra match?

När sätter sig allsvenskan? Förblir AIK i toppen?

Kvällens match inleder den femte omgången. Tabelltvåan AIK tar emot Värnamo som står på 13:e plats.

Även om tabellen förstås fortsatt är omogen så finns det allt fler tecken som tyder på att AIK flyttat fram sina positioner jämfört med det katastrofala 2023, och kan bli att räkna med på den övre halvan. Bortsett från derbyförlusten i Svenska Cupen har AIK inte förlorat på 11 matcher. Poängen trillar in och Henning Berg ser ut att ha återfört AIK till den klassiska trygga stabiliteten som man uppvisat under många år, fjärran från tiki-taka och svängiga uppvisningar. En roll och identitet som AIK har stor vana av, och som många år resulterat i topplaceringar.

Detta ger ett uppdaterat styrkeförhållande som talar till AIK:s fördel, trots att man möter ett lag som under 2023 tog nio poäng fler och landade på en hedersam femteplats. Värnamo har tappat en del kvalitét men ska inte underskattas. Klubben skakas av arena-kaos i form av ett bromsat nybygge samtidigt som Finnvedsvallen inte bedöms spelduglig. Trots turbulensen hemmavid har man överträffat förväntningarna på bortaplan. 2-2 mot Elfsborg i premiären, och seger mot Sirius på studenternas senast.

Svårt att ladda om eller extra styrka för AIK efter derbysegern mot Djurgården?

Ingen har missat AIK:s viktiga derbyseger mot ärkerivalen Djurgården. En relativt trygg 2-0-seger i en match som på förhand var oviss, där många höll Djurgården som favoriter. Vi funderar kring den mentala effekten av denna seger. Kommer vi mot Värnamo få se ett AIK som kliver in stärkta av derbysegern, eller kommer man få svårt att ladda om? Det talas ofta om derbyspöket, men inte fullt lika ofta om baksmällan. AIK brukar sällan briljera direkt efter en derbyurladdning.

Zeljkovic formtopp behövs när Engvall är iskall

Värnamos Ajdin Zeljkovic har inlett säsongen starkt med tre mål, varav ett på straff. Avgjorde matchen mot Sirius med en lysande frispark, vilket indikerar högt självförtroende och bra form. Var även poängräddare i premiären mot Elfsborg, där han noterades för både en assist och kvitteringsmålet när Värnamo hämtade in 2-0 till 2-2. Zeljkovic form blir extra viktig i och med att anfallspartnern Gustav Engvall är iskall. Inte ett mål från Engvall under hela 2024, Svenska Cupen inräknad.

Celinas revansch

Abdihakin Alis rekordtidiga skada efter sex sekunder under derbyt mot DIF öppnade återgen dörrarna för Bersant Celina, som svarade med att göra en jättematch. Vår analysredaktion utsåg honom till matchens bästa spelare med åtråvärda åtta av tio i betyg för en direkt derbyavgörande insats. Celina, som totalt sett levererat under förväntningarna i AIK, är en tänkbar nyckel som kan låsa upp nästa nivå i AIK:s spel. Förmodligen även en nyckel som både Berg och Berntsen känner till, eftersom att AIK valde att köpa loss den norsk-kosovanske mittfältaren inför säsongen.

Henning Berg öppnar dörren för rotation

Henning Berg har öppnat dörren för att rotera i truppen vilket normalt inte är norrmannens signum. Samtidigt är det knappast troligt att man gör några större förändringar jämfört med det framgångsrika derbyt. Givet AIK:s aktuella status kan man nyttooptimera genom att bränna mycket krut mot Värnamo, och vara lite mer försiktig i omgången efteråt då man möter MFF. Där är det få som förväntar sig poäng.

Fortsatt gott om publik på Friends Arena

På Friends är taket öppet samtidigt som våren ser ut att hålla sig borta från Stockholm, med nattemperatur under nollan och kyliga dagar. Att matchen dessutom spelas dagen före löning, samtidigt som man noterade över 44 000 personer på derbyt, gör matchen till en rejäl marknadsföringsutmaning. Trots detta väntas över 20 000 personer ta sig till Friends Arena, vilket får anses vara en stark siffra. AIK-supportrarna fortsätter dyka upp trots förra årets sportsliga misär, och lär fortsätta göra så om säsongen fortsätter på inslagen väg.