VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Uppsnack inför MAIF mot DIF: “I Tokmac Nguen har Djurgården hittat sin joker”

Djurgårdens IF beger sig till Strandvallen och möter Listerlandets stolthet. I ryggen har man fem raka allsvenska segrar, utan insläppt mål. Mjällby AIF, som är ett av årets mest stabila och pålitliga lag, kommer från en förlust mot IFK Göteborg. Vi tittar närmare på förutsättningarna inför matchen.

Malmö FF lade i nästa växel, kan Djurgårdens IF hänga med?

Djurgårdens toppkonkurrent Malmö FF tog under fredagen en bombsäker 5-0-seger mot ett Kalmar FF som inte alls hängde med i svängarna när de himmelsblå lät maskinen tugga igång på Eleda Stadion. En total demolering av smålänningarna som givetvis inte gått blåränderna förbi. Den psykologiska effekten av detta ska inte underskattas. Djurgården, som är ett mycket formstarkt lag har sakta börjat äta ikapp det försprång som Malmö skaffat sig tack vare dels sin starka säsongsinledning, dels övertidssegern mot Djurgården på Tele2 Arena.

Upp till bevis för blåränderna.

Vi har att göra med ett Djurgården som visserligen inte har kniven mot strupen, men som baserat på utfallet mot Mjällby står inför två tänkbara scenarion som kan ha viss säsongsdanande effekt. Antingen tar man rygg på MFF och visar att man har för avsikt att utmana om förstaplatsen. Eller så utkristalliserar man sig som ett lag vars självbild är att man slåss om andraplatsen bakom suveränerna från Malmö.

Mjällby ett försvarsmässigt stabilt kollektiv

Mjällby AIF ligger fyra i tabellen med 17 poäng. En gedigen poängskörd som huvudsakligen är ett resultat av ett mycket välfungerande försvarsspel. Man ligger dock på en mindre smickrande trettonde plats när det kommer till antalet skapade målchanser. Endast Kalmar, Värnamo och Halmstad är sämre.

Men vi tittar på den defensiva soliditeten, och där ser det riktigt stabilt ut. Man har tack vare ett fungerande försvarsmässigt kollektiv parkerat sig på en andraplats när vi mäter antalet målchanser mot det egna målet, endast besegrade av Malmö FF. Strax där bakom finner vi Djurgården, som också visar påtaglig defensiv organisationsförmåga.

Vid en xG-simulering (gjorda och insläppta mål ersatta av xG och xG emot) av tabellen så ligger Mjällby trea, ett hack efter Djurgården och ett före Västerås.

Som upplagt för en svettig och målsnål tillställning på ett blåsigt Standvallen? Det finns saker som talar emot detta.

Formen på nyckelspelare kan avgöra

Djurgården inledde försäsongen med ett antal håglösa och chansfattiga träningsmatcher. Där och då kunde man skönja stora problem i det kreativa anfallsspelet, vilket säkert påverkade sportchef Bosse Anderssons vilja att agera. Två offensiva klasspelare hämtades in.

Tobias Gulliksen och Tokmac Nguen.

Den senare, som kom från ett ungerskt frysfack, ser verkligen ut att trivas i den blårandiga tröjan. Avtrycket är remarkabelt, i förhållande till speltiden.

  • 4 mål på 163 spelade minuter.
  • Högst poängproduktion per minut i hela serien.
  • Flest antal skapade målchanser per 90 minuter i serien.
  • Fjärdeplats i xG per 90 minuter.

I Tokmac Nguen har Djurgården en riktig joker som Mjällbys mittbackar Rösler och Brorsson kommer behöva hantera, utan att tappa fokus på en formstark och egenskapsmässigt välutrustad Deniz Hümmet.

Släkten är värst – Jacob Bergström och Besard Sabovic har förflutet i respektive motståndarlag

Vi noterar även att båda lagen har varsin centralgestalt som tillhört motståndarlaget. Djurgårdens formstarke defensive mittfältare Besard Sabovic, utlånad till Mjällby 2020, har klivit fram och tagit en bärande roll på ett mittfält med oerhört hög konkurrens. Sabovic har inte bara hittat rätt position och rytm, han har även visat upp ett farligt skott och ett finurligt passningsspel.

Mjällbys karismatiske granitblock Jacob Bergström kräver knappast någon närmare beskrivning. Tekniken må vara bristfällig, men hårdheten i boxen är det få som slår. Att Djurgården saknar ramstarke kaptenen Marcus Danielson kan tala till Bergströms fördel. Finske mittbacken Miro Tenho lägger visserligen inga fingrar emellan, men Jacob Une Larsson kan få det svårt i luften när Bergström dundrar in.

Förutsättningarna inför matchen

Frånvaro / tveksamma
Mjällby: Adam Petersson.
Djurgården: Marcus Danielson, Rasmus Schüller.

Fem senaste
Mjällby AIF: V-O-V-V-F
Djurgårdens IF: O-V-V-V-V

Resultatpåverkande faktorer (1-3)
Form: 2-3
Underliggande kvalitet: 2-3
Hemmaplansfördel: 3-2
Publikfaktor: 2-2
Truppstatus (skador/frånvaro): 3-2
Form Nyckelspelare: 2-3
Underlag: 3-2
Taktik: 3-3
Motivation: 3-2
Odds och oddsrörelse: 3-2
Övrigt/Extra: 1-1
Summa: 27-25