VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Uppsnack inför MFF mot KFF – “Malmös bakfylla förbi, Kalmar och Trenskow lär få det tufft”

Vi tittar på förutsättningarna inför kvällens match mellan Malmö FF och Kalmar FF. Malmö FF har startat säsongen vrålstarkt, med åtta vinster, en oavgjord och en förlust under de inledande tio omgångarna. Förstaplatsen och poängskörden motsvarar precis samma siffror som guldåret 2023. Med 25 poäng har man satt sig själva i en gyllene sits när en tredjedel av säsongen är spelad. Man har dessutom nästan exakt samma målskillnad som efter motsvarande antal matcher 2023, med 25-6 (26-6).

Urstarkt.

Det finns dock vissa orosmoln i den himmelsblå skyn. Efter en spelmässigt glimrande säsongsinledning har man två tydliga poängtapp mot förmodade toppkonkurrenterna Elfsborg och Häcken, vilket naturligtvis grämer både supportrar och spelare. Man har sedan förlusten mot Elfsborg inte riktigt kommit upp i samma höjd som de inledande omgångarna när man såg ostoppbara ut.

Det talades då om en sportslig och mental bakfylla efter finalvinsten mot Djurgården i Svenska cupen. En inte orimlig förklaring med tanke på finalens kraftfulla karaktär. Att den huvudvärken nu har passerat är det få som ifrågasätter, även om det senast fanns tecken på att Martin Olsson befinner sig i ett darrigt tillstånd. Den både onödiga och förbluffande handsen som utmynnade i straff mot Häcken är svår att förklara, och kan bli kostsam för de himmelsblå på sikt.

Oliver Berg och Stefano Vecchias frånvaro ett problem som inte bör försummas

Malmö har bedömt Allsvenskans bästa trupp, i en jämförelse spelare för spelare. Därtill har man den bästa startelvan när alla är hela. Men även om truppen är både bred och spetsig så lider man av två tunga tapp som visar sig mer ju längre säsongen lider. Den pålitlige poängproducenten Stefano Vecchias (eviga?) skadeproblem visar precis det som många anade inför att han anslöt till MFF: Det är inte en spelare att bygga ett lag kring. De återkommande skadorna ställer till det, oaktat den spelmässiga höjd Vecchia besitter.

Oliver Berg är ytterligare en viktig spelare som inte är disponibel. Här har vi en spelare med en stark relation till tränare Henrik Rydström, som även har en förmåga att utföra och förverkliga Rydströms budskap på planen. Men det spelar föga roll då Berg ännu inte är tillbaka efter skadan som skedde i samband med Jacob Une Larssons tackling under matchen mot DIF.

Berg och Vecchia är utgör den typ av bredd som få andra allsvenska lag har råd med. De är inte bofasta i startelvan, men ej heller några uppenbara bänkspelare. Med två så tunga tapp förlorar MFF en möjlighet att påverka matchbilden med bevisad sportslig kvalitet.

Jacob Trenskow stabil när Kalmar FF svajar

Kalmar FF:s mittfältare Jacob Trenskow har varit ett av säsongens största utropstecken så här långt. Dansken står på fyra mål och fem assist, vilket är mycket starka papper i en allsvensk kontext. Blott ett mål och en assist sämre än suveräne MFF-spelaren Sebastian Nanasi, och möjligen en av seriens på förhand mest underskattade spelare.

Trenskow presterar betydligt bättre än genomsnittet av offensiva allsvenska mittfältare på så gott som samtliga parametrar, och detta i ett Kalmar som bitvis spelat håglöst och haft det mycket tufft.

Lovande.

Malmö FF och deras vanligtvis mycket solida försvar blir dock en ny typ av uppgift för KFF:s offensiva spelare. MFF har hittills släppt in sex mål på tio matcher. Ett försvarsspel som kommer kräva något extra för KFF:s offensiva front med Trenskow, Ring och Islamovic att dyrka upp. Simon Skrabb är avstängd.

Sammantaget bör Kalmar FF inte ha mycket att hämta på Eleda Stadion just denna gång. Vi noterar dock att de senaste sex mötena mellan lagen har slutat med en 1-0-seger till något utav lagen, vilket eventuellt innebär att vi har en målsnål match att vänta.

 

Förutsättningarna inför matchen

Frånvaro / tveksamma
Malmö FF: Oliver Berg, Stefano Vecchia, Niklas Moisander, Oscar Lewicki.

Kalmar FF: Simon Skrabb, Rasmus Sjöstedt, Johan Karlsson, Carl Gustafsson, Ville Nilsson.

Fem senaste
Malmö: O-F-V-V-O
Kalmar FF: F-V-F-O-V

Resultatpåverkande faktorer (1-3)
Form: 2-2
Underliggande kvalitet: 3-1
Hemmaplansfördel: 3-1
Publikfaktor: 3-2
Truppstatus (skador/frånvaro): 2-1
Form Nyckelspelare: 2-2
Underlag: 3-2
Taktik: 3-1
Motivation: 2-3
Odds och oddsrörelse: 1-2
Övrigt/Extra: 1-1
Summa: 25 – 18