VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

UPPSNACK: MFF – AIK: “MFF är ett defensivt betongblock”

Vi går igenom de viktigaste faktorerna inför eftermiddagens match mellan tabellettan MFF och tabelltvåan AIK. Två obesegrade lag som gör upp i en match som är viktig av flera anledningar. MFF kan vid seger förstärka bilden av att man är oslagbara, och AIK kommer vid vinst eller poäng verkligen bekräfta att man är i toppen för att stanna.

Ett AIK som överträffat alla förväntningar…

… utan att briljera spelmässigt offensivt. Det är lätt att imponeras av AIK:s säsongsstart. Man är obesegrade och ligger tvåa i tabellen, vilket på ett intressant sätt kontrasterar förra årets miserabla säsong. Vi skrev tidigare om hur Thomas Berntsen och Henning Berg lyckats laga hålet i AIK-båten. AIK tar inte längre in vatten, och känslan är att man befinner sig i en förvandling där man håller på att återupprätta en slumrande identitet. AIK kan stabiliseras på en hög nivå vid poäng idag.

MFF är ett defensivt betongblock

Hittills i år har MFF fått i snitt strax under nio skott mot sig per match, vilket ytterligare förstärker bilden av ett starkt försvarsspel. Av dessa träffar 20% mål, vilket innebär att det är lätt att förstå varför laget bara släppt in ett mål så här långt i årets allsvenska. AIK har varit effektiva men inte visat upp något som tyder på att man har nycklarna för att låsa upp MFF:s solida försvar. Ett cyniskt och disciplinerat AIK som stänger ned Malmös offensiv kan samtidigt dra nytta av den offensiva effektiviteten. Omar Faraj behöver stångas, och Ioannis Pittas måste vara klinisk.

Skadeskjutet MFF – Spelar det någon roll?

Malmö FF saknar Oliver Berg, Stefano Vecchia, Niklas Moisander, Oscar Lewicki. Spelare av hög kaliber som är duktiga, men som knappast är bärande spelare i ett MFF som dräller av kvalitet och kapacitet. Bortfallet bör inte påverka de spelmässiga relationerna nämnvärt, men däremot har det effekt på kvalitén på bänken och kan möjligen störa möjligheten att förändra matchbilden vid behov.

Spökflation – Sviternas betydelse bör inte överdrivas

AIK har inte vunnit borta mot MFF sedan 1996. Ett klassiskt allsvenskt spöke, således. Det är förstås en otroligt lång tid utan seger, men har samtidigt naturligtvis sportsliga snarare än andliga förklaringar. Det ligger i supporterkulturens natur att leva i och bedöma matchernas utfall med utgångspunkt i en evig rad av inbördes möten. Supportrar är bra på att skapa kulturella replikatorer som präglar tänkandet, och nog kan det kontaminera mentaliteten hos det egna lagets trupp, tränare och även kansli. På gott och ont. AIK har ett hyggligt läge att dräpa det envisa Malmöspöket, men riskerar vid en förlust att blåsa in ännu mera negativ kraft och ångest i framtida möten med MFF på bortaplan.