VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

  JA: 690

  NEJ: 242

Loading ... Loading ...
Vad är xG? xG i Allsvenskan förklarat.

Vad är xG? | xG för Allsvenskan | xG förklarat | xG tabell | xG topplista

xG (expected goals), är en statistisk metod som används inom fotboll för att mäta kvaliteten på målchanser och förutsäga antalet mål ett lag eller en spelare förväntas göra under en match eller en säsong. xG-värdet tilldelas varje skott och baseras på flera faktorer som påverkar sannolikheten för att ett skott ska resultera i mål. Vi presenterar xG-topplistor för Allsvenskan, och förklarar hur xG beräknas.

Vad är xG?

xG (expected goals), är en statistisk metod som används inom fotboll för att mäta kvaliteten på målchanser och förutsäga antalet mål ett lag eller en spelare förväntas göra under en match eller en säsong. xG-värdet tilldelas varje skott och baseras på flera faktorer som påverkar sannolikheten för att ett skott ska resultera i mål.

Bilden visar en xG-tabell över allsvenska fotbollsspelare.

 

Hur beräknas xG?

Förväntade mål (xG) är en prediktiv ML-modell som används för att bedöma sannolikheten för att göra mål för varje skott som tas i spelet.
För varje skott beräknar xG-modellen sannolikheten för att göra mål baserat på följande parametrar:

 • Skottets position
 • Passningens position
 • Fot eller huvud
 • Passningstyp
 • Skedde det en dribbling av en utespelare eller målvakt omedelbart före skottet?
 • Kommer skottet från en fast situation?
 • Var skottet resultatet av en kontring eller skedde det i en spelvändning?
 • Individuell bedömning av skottets farlighet

Dessa parametrar (plus ytterligare några tekniska) används för att träna xG-modellen på historisk data och förutsäga sannolikheten för att ett avslut ska resultera i mål.

Sannolikheterna varierar mellan 0 och 1. Ett skott med 0,1 xG betyder att ett sådant skott bör resultera i mål 10% av gångerna. Ett skott med 0,8 xG betyder att ett sådant skott bör resultera i mål 80% av gångerna. xG för straffar är just nu fastställt till 0,76.

 

Vad är xGA?

xGA, eller “expected goals against,” är en statistisk modell som används inom fotboll för att bedöma sannolikheten för att ett lag ska släppa in mål baserat på de målchanser som motståndarna skapar. Modellen tar hänsyn till samma faktorer som xG, såsom skottets position, typ och situation, men appliceras på de skott som riktas mot ett lag. Ett högre xGA-värde indikerar att motståndarna har haft fler eller bättre målchanser och därmed en större sannolikhet att göra mål mot laget.

 

Vad är xA?

xA, eller “expected assists,” är en statistisk modell som används inom fotboll för att mäta kvaliteten på passningar som leder till skottförsök. Modellen beräknar sannolikheten för att en passning resulterar i ett mål baserat på olika faktorer som passningens position, skottets position, och situationen vid passningens utförande. Ett högre xA-värde indikerar att passningen har en högre sannolikhet att resultera i ett mål, vilket ger en mer nyanserad bild av en spelares förmåga att skapa farliga målchanser jämfört med traditionella assiststatistik.

Bilden visar en xA-tabell över allsvenska fotbollsspelare.

 

Vad är xP?

xP för spelare är en parameter som väger samman både xG (expected goals) och xA (expected assist) till expected points, det vill säga förväntade poäng (mål plus assist), för den specifika spelaren.

xP för lag är de poäng som laget skulle ha i sin liga eller serie givet att gjorda mål och insläppta mål för varje enskild match ersätts med xG (expected goals) och xGA (expected goals against). Vi erbjuder en xG-simulerad tabell för Allsvenskan från 2015 och framåt.

 

Vad är xG / 90 (xG per 90 minuter)

xG / 90 är ett nyckeltal som illustrerar hur stort xG värde ett lag eller en spelare genererar per 90 spelade minuter. Detta ger en bild av målchansproduktionen från lag och spelare under en match.

 

xG i Allsvenskan

Samtliga allsvenska matcher analyseras för att beräkna xG för varje enskilt avslutsmoment eller skott.

Vi presenterar xG för både allsvenska lag som helhet, och för varje allsvensk spelare. Informationen finns tillgänglig på vår allsvenska data och statistikplattform Bolldata. Plattformen blir tillgänglig för allmänheten 2024.

 

xG i Allsvenskan tidigare säsonger

Vår plattform presenterar xG-siffror för lag och spelare tillbaka till säsongen 2015.

 

xG topplista

Att rangordna lag och spelare efter totalt upparbetat xG under en match, en säsong eller ett längre tidsspann kan ge vissa insikter om hur lag och spelare presterar i förhållande till sina konkurrenter och lagkamrater.

Vi erbjuder topplistor som rankar allsvenska spelare och lag xG.

 

xG tabell

Vi producerar även en löpande xG-tabell där varje enskild match är simulerad med xG och xGA istället för faktiska gjorda och insläppta mål. Denna tabell speglar ett hypotetiskt resultatutfall som baseras på den spelmässiga kvalitén och förmågan att komma till avslut, samt förmågan att ej tillåta motståndaren komma till avslut.

Bilden visar en simulerad allsvensk tabell baserad på xG och xGA.

 

xG som analysverktyg

xG för att analysera förväntad prestation vs. faktisk prestation

En jämförelse mellan den simulerade xG-tabellen och den faktiska tabellen kan visa vilka lag som överpresterar eller underpresterar utifrån sina skapade och insläppta målchanser. Lag som presterar bättre än deras xG kan ha en effektivitet i avslutningar eller målvaktsspel som är exceptionellt bra.

xG för att analysera framgång över tid

Lag med en hög xG som korrelerar med faktiska poäng tenderar att ha en hållbar framgångsmodell. Å andra sidan, lag som uppnår goda resultat utan en stark xG kan i längden ha svårigheter att upprepa sin framgång.

xG för att analysera anfall och försvar

Genom att se till xG för och xG mot (xGA) kan man bedöma lagens anfalls- och försvarskvalitet. Lag som håller nere sitt xGA samtidigt som de upprätthåller en hög xG visar prov på starka defensiva och offensiva strategier.

xG för att analysera matcher och taktiska justeringar

Detaljerad analys av xG-data kan ge tränare och analytiker insikter om vilka taktiska justeringar som kan vara effektiva. Till exempel kan ett lag som skapar många chanser men inte konverterar behöva fokusera mer på avslutsträning.

xG för att analysera enskilda spelarprestationer

Individuella spelares bidrag till lagets xG kan också analyseras för att utvärdera spelareffektivitet. Spelare som regelbundet bidrar till hög xG men som inte gör många mål kan behöva stöd i form av bättre service eller förändrade anfallstaktiker.

 

xG sammanfattning

Genom att använda xG som ett analytiskt verktyg kan man således få en djupare förståelse för fotbollsmatcher och lagens faktiska prestanda på planen. Denna information är värdefull för både tränare som strävar efter att förbättra sina lag och för analytiker som söker att förstå spelets dynamik. En xG-simulerad tabell är inte bara en spegling av delar av den spelmässiga kvaliteten, utan även en indikator på potentiell framtida prestation.