VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: BK Häcken – “Siffrorna indikerar att man lyckas bygga om efter Högmo”

Att ersätta både en tränare och flera nyckelspelare inom loppet av ett halvår är utmanande för de flesta lag. BK Häcken har tvingats till det och även om vi känner igen lagets spelstil från tidigare säsonger så har det sportsliga resultatet sviktat. Laget ligger på en sjätteplats i tabellen med 20 poäng efter 13 omgångar, att jämföra med de 28 poäng man hade efter lika många spelade omgångar 2023.

En omstart som framförallt påverkat anfallsspelet

Sportchefen Martin Ericsson har varit skicklig i sitt arbete med Häcken och hanterat både korta och långsiktiga utmaningar på ett sätt som gjort att man kunnat behålla sin position som ett allsvenskt topplag över tid. Stora försäljningar av Benie Traore till Sheffield United och Ibrahim Sadiq till Az Alkmaar under sommaren följdes upp av att tränare Per Mathias Högmo lämnade till japanska Urawa Red Diamonds dit han tog med sig landslagsspelaren Samuel Gustafson. Dessutom såldes Momodou Sonko till belgiska Gent för omkring 70 miljoner kronor i samma fönster.

De stora intäkterna ger klubben en stabil grund att stå på och ett välkommet tillskott att återinvestera i truppen.

Tränaren På Arne “Paco” Johansen ersatte sin landsman Per Mathias Högmo och tog över som huvudtränare och det är fullt naturligt att både tränare och spelare behöver tid för att ställa om och anamma nya idéer och spelsätt. Poängskörden har inte blivit lika stor som under de två senaste åren men det finns underliggande siffror i spelet som är lovande.

Sett till bollinnehav, antalet avslut och antalet brytningar som laget står för så är det mer eller mindre identiska siffror mellan de två säsongerna. Vi ser dock att årets lag dribblar vid fler tillfällen och lyckas med de i betydligt större utsträckning än förra året. Växlar vi perspektiv från laget till individen så ser vi direkt anledningen till det. De fyra som dribblar allra mest i laget är ytterbacken Axel Lindahl, yttrarna Julius Lindberg och Zeidane Inoussa som samtliga anslöt under vintern samt det lyckade sommarförvärvet Amor Layouni som nu finns med från starten av säsongen.

2023 lyckades laget dock träffa mål i en betydligt högre grad än årets upplaga och det ledde till en xG (förväntade mål per 90 min) som är nästan 20% högre än under innevarande år. Då är det inte konstigt att målskillnaden i skrivande stund står på + 2 medan laget avslutade allsvenskan 2023 med hela 30 fler gjorda mål än insläppta.

 

I sin brors fotspår

Samuel Gustafson vände hem från italienska Cremonese och blev snabbt en av allsvenskans bästa spelare. SM-guld 2022, uttagen i landslaget och gruppspel i Europa League summerar mittfältarens tre år i klubben, innan han lämnade för Urawa Red Diamonds tillsammans med nämnde tränare Per Mathias Högmo. Att tappa en spelare tillika lagkapten med ett sådant CV är kännbart för alla allsvenska lag.

“Ersättaren finns i truppen” är ett uttryck som ofta används när en spelare säljs och klubbledningen anser att de inte behöver värva in en ersättare utifrån. Häcken gick steget längre och hittade ersättaren inom familjen. I sin brors frånvaro har Simon Gustafson fått en allt större roll och det yttersta beviset på det är att han, utöver platsen på mittfältet, även ärvde lagkaptensbindeln.

I en jämförelse mot det allsvenska snittet för innermittfältare ser vi att hans passningsrelaterade siffror är långt över snittet och några av de högsta på sin position. Han är väldigt involverad i spelet med såväl mottagna som levererade passningar och det är inte bara i en sittande mittfältsposition, han slår mer än dubbelt så många passningar in i straffområdet som den genomsnittlige innermittfältaren.

Annons

Ställer vi bröderna mot varandra ser vi att Samuel var mer involverad i Häckens spel än vad Simon är samt att både xA (förväntade assist) och nyckelpassningar väger över till Samuels fördel. Simon å sin sida är den defensivt starkare av de två med flera lyckade defensiva aktioner och vunna defensiva dueller. Värt att notera är dock att Samuel Gustafsons siffror baseras på hela 2023 medan Simons siffror bygger på ett underlag som är omgång 1-13 i år.

 

En positiv utveckling

Efter en 0-1 i premiären hemma mot Mjällby och den osannolika upphämtningen som Djurgården stod för i omgång 2 där Häcken tappade 3-0 till 3-3 i de sista minuterna så har det sett bättre ut. Man återhämtade sig och tog fem segrar på de efterföjande sex omgångarna. Därefter hamnade man i en fyra matcher lång svacka innan man avslutade med 4-1 hemma mot AIK i den sista omgången.

Vi har varit inne på att man tagit färre poäng än vid motsvarande tidpunkt 2023 men en titt på de underliggande siffrorna visar att utvecklingen går i rätt riktning. Delar vi upp vårsäsongen i omgång 1-7 och 8-13 ser vi att man förbättrat sig på många offensiva parametrar.

Fler passningar slås överlag, de hittar in i den sista tredjedelen och det ger fler bollkontakter i straffområdet, avslut och således en nästan dubbelt så hög xG. Samtliga siffror är baserade per 90 minuter och gör att det inte påverkar att den första perioden (omgång 1-7) innehåller en match mer än den senare. Tvärtom är det imponerande att laget visar upp de siffrorna när den andra halvan innehåller matcher där man tagit emot Malmö FF och AIK på hemmaplan samt mött tuffa motståndare i form av GAIS och Mjällby på bortaplan.

 

Europakval för tredje året i rad?

Som svenska mästare 2022 fick man chansen att kvala till Europa under förra sommaren och man tog sig som bekant till Europa Leagues gruppspel. I sommar är det dags igen i och med att man placerade sig som trea i allsvenskan under föregående år, varför kval till Conference League väntar.

Vad kan vi då vänta oss av årets trupp under de 18 omgångar som återstår att spela av årets allsvenska säsong? Med många pilar som pekar uppåt, ett sommaruppehåll där Paco Johansen får chansen att bygga vidare på sin spelidé och blott tre poäng upp till tredjeplatsen i tabellen talar en hel del för att Häcken kan komma att kvala till Europa även sommaren 2025.