VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Djurgårdens IF – “Spelarna som sticker ut och utmaningarna inför omstarten”

Inför säsongen var det många som tippade Djurgården som den främsta utmanaren till Malmö FF i jakten på Lennart Johanssons pokal. När vi summerar våren har de levt upp till förväntningarna även om resultatutfallet i derbyna återigen blivit ett återkommande bottennapp. Med en förlorad cupfinal och den heta matchen på Tele2 Arena lagen emellan är det revanschsugna stockholmare som skuggar de regerande mästarna.

De landslagsaktuella

Ett av seriens tätaste försvar har fungerat bra både som lagdel och på det individuella planet, något som gjort att Samuel Dahl togs ut till landslaget och både Jacob Widell Zetterström och Piotr Johanssons namn har nämnts i bruttotrupperna.

Samuel Dahl har varit en av allsvenskans bästa spelare under våren och förmodligen den som varit allra bäst på sin position. De underliggande siffrorna visar en spelare som ligger över snittet på i princip alla mätvärden och sett till lyckade defensiva aktioner per 90 är han den främsta i serien.

 

Ett angenämt problem på mittfältet

Vårens överraskning hittar vi i Besard Sabovic som spelat sig in i startelvan och känns självklar i allt han gör. När Rasmus Schuller gick av premiären på Gamla Ullevi var det nog många blåränder som var oroliga men hans frånvaro har man klarat av att fylla ut på ett bra sätt och en stor del utav det stavas Besard Sabovic. Hans förmåga att återerövra bollen i kombination med att lyckas förvalta bollvinsterna till såväl bollinnehav som anfall sticker ut.

Även om Lucas Bergvall inte är kvar i truppen så kommer tränarduon Bergstrand och Lagerlöf ha ett angenämt problem att formera mittfältet när Rasmus Schuller gör comeback, Patric Åslund ansluter och en redan konkurrensfylld lagdel består.

Annons

Har laget hittat den sista pusselbiten?

Positionen som central anfallare i Djurgården har nästan blivit mytomspunnen sedan Buya Turay lämnade 2019. En stor mängd namn har prövats med varierande framgång och utebliven succé. Victor Edvardsens debutsäsong 2022 ska inte underskattas då han stod för nio allsvenska mål och nio assist men trots det kallades han ibland skämtsamt för “floppen”.
Deniz Hümmet anslöt under vintern och har visat sig ha många av de egenskaper som efterfrågats.

Frågan är om han är den sista pusselbiten i ett lag som ska tampas i såväl den allsvenska toppen och i sommarens Europakval?

Med sex mål och två assist under de inledande tolv omgångarna finns det en hel del som talar för det. Han har växt in i sin roll för varje omgång och ju mer man involverar honom i spelet, desto bättre har det sett ut. Tittar vi på hans underliggande siffror bekräftar det vad vi ser med ögat under matcherna. Han får inte lika många passningar som sina konkurrenter men är effektiv när han får bollen. Med andra ord har Djurgårdens anfallsspel potential att lyfta än mer om man nådde anfallaren med fler passningar.

 

Tre utropstecken

  1. Offensiva kliv – Djurgården har i den bollskickliga så kallade “Drammen-trion” (Tokmac Nguen, Gustav Wikheim och Tobias Gulliksen) hittat nycklar som gör att man utvecklat sitt offensiva spel, även om det delvis sker på bekostnad av ett hårt defensivt arbete.
  2. Defensiv stabilitet – Sett per 90 minuter är Djurgården det lag som släpper till tredje lägst antal målchanser mot det egna målet. Detta indikerar att tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf återigen etablerat ett effektivt helplansförsvar.
  3. Sparkapitalet – Djurgårdens trupp ligger i det absoluta allsvenska toppskiktet vad gäller både individuell kvalitet och erfarenhet. Mittfältet har stor bredd, och tillförs extra hunger i och med att Västerås SK:s Patric Åslund ansluter.

Tre frågecken

  1. Transferfönstret – Att varje transferfönster innebär spelare in och spelare ut är naturligt för samtliga allsvenska lag. Djurgården får ändå anses ligga i riskzonen för en spelaromsättning som kan sätta laget i gungning. Samuel Dahl, Jacob Widell Zetterström, Magnus Eriksson och Piotr Johansson omgärdas av transferspekulationer. Samtidigt lär Musa Gurbanli lämna. Det gör även Lucas Bergvall, som nu ansluter till Tottenham.
  2. Det mentala – Poängmässigt har Djurgården gjort en stark vårsäsong. Men självklart gnager det att man förlorat ett antal extra viktiga matcher. Två allsvenska derbyförluster, övertidsförlusten mot MFF och förlusten i cupfinalen mot MFF är tillsammans inte försumbara nederlag.
  3. Spel på två fronter – Djurgården kommer att kliva in i ytterligare ett Europaspel. Stort för föreningen, men ansträngande för truppen. Framgångar i Europa kan komma på bekostnad av poängtapp i Allsvenskan.