VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Hammarby IF – “Tre raka segrar och Europaplatser inom räckhåll”

Med en ny tränare i Kim Hellberg och ett vinterfönster som ifrågasattes av delar av Bajens supportrar var det svårt att veta vad man skulle förvänta sig av Hammarby under våren. Frågetecknet kring årets säsong växte allt större fram till och med omgång nio men när laget därefter tog tre raka segrar och därtill dubbla derbyvinster går klubben in i sommaruppehållet med sträckta ryggar.

Tränare Hellberg håller fortfarande på att sätta sin stil på laget och den underliggande datan visar att han delvis har lyckats. Hammarby har det nästa största bollinnehavet i allsvenskan och det förvånar nog ingen. 21 gjorda mål är ganska bra (sjätte flest i serien) men man har inte lyckats att omsätta det stora bollinnehavet till de farliga chanserna i den utsträckningen som man kanske hade hoppats på.

Man har kunnat höra och läsa grönvita supportrar ondgöra sig över spelet med kommentarer som “vi passar och passar och passar men det händer ingenting!”, och även om det i viss mån är en överdrift så ligger det något i det. Laget har haft näst mest boll men man ligger på den undre halvan i serien sett till antal avslut och räknat i “bollkontakter i straffområdet” är det faktiskt bara Halmstad som är sämre. Man ska dock understryka att det stora bollinnehavet också gör att motståndarna inte får chansen att anfalla på laget i samma utsträckning och Hammarbys xGA (förväntade insläppta mål) är tredje lägst i serien.

 

Nummer nio

Jusef Erabi slog igenom med dunder och brak under 2023 och det rapporterades om att han kunde försvinna under vintern. Nobbade utlandsbud landade istället i en förlängning med Hammarby och förhoppningarna fanns om att han skulle ta ytterligare ett steg under det här året. En olycklig skada gjorde dock att våren blev förstörd och istället sattes hoppet till hans ersättare Deniz Gül. Ett hopp och förtroende som fått Gül att växa under våren.

Två mål och två assist på elva matcher i allsvenskan följdes upp med ett mål i debuten för det svenska U21-landslaget den 7 Juni. Förutom att de två anfallarna gått samma väg via HTFF så påminner de även en hel del om varandra. Fysiskt starka, löpvilliga och med en näsa för mål är det som kännetecknar de allra mest. En titt på statistiken från vårsäsongen 2024 bekräftar den bilden där progressiva löpningar, offensiva dueller och mål per 90 minuter är de som sticker ut mest mot snittet.

Vi har även tittat närmare på en spelmässig jämförelse mellan Deniz Gül och Josef Erabi, med den senares siffror från genombrottsåret 2023 som underlag. Deniz Gül tar betydligt fler progressiva löpningar än Jusuf Erabi, som i högre utsträckning använder sin fysik i offensiva dueller. Spelarna kommer till ungefär samma antal avslut på mål per 90 minuter och är ungefär lika målfarliga.

Skillnaden i spelstil kan dels förklaras av spelarnas olika egenskaper, men kanske kan det även vara en indikation på att Kim Hellbergs spelstil börjat sätta sig. Under 2023 stack Värnamo (då tränade av Kim Hellberg) ut som seriens näst starkaste lag mätt i progressiva löpningar per 90 minuter. Det är inte otänkbart att Kim Hellberg vill överföra delar av sitt framgångsrecept i IFK Värnamo till Hammarby.

Annons

 

Andra halvan – vad kan vi förvänta oss?

Vad kan vi förvänta oss av Hammarby när vi summerar 2024? Det är för tidigt att dra några växlar av lagets avslutning på våren men det kan vara ett tecken på var laget är på väg. Kim Hellberg får några veckor under sommaruppehållet där hans idéer kan implementeras än mer och med ett kommande sommarfönster kan det mycket väl hända en hel del. Klubben behöver sälja för att förstärka men i Hammarbys fall är det inget problem.

Hammarby förfogar över ett stort truppvärde varför det snarare blir en fråga kring vad man kommer att ha att spela med än något annat. Flera spelare kan lämna och de kan lämna för stora summor. Det blir intressant att se hur Hammarby väljer att spendera dessa när avståndet till topp tre har minskat avsevärt och drömmen om Europa 2025 lever i allra högsta grad.

 

Vårens utropstecken

Otroligt starkt av laget att avsluta säsongen med dubbla derbysegrar i ett läge där man var ifrågasatta. Inte minst segern mot Djurgården i den avslutande omgången imponerar och man går in i sommaruppehållet med en helt annan känsla än vad många konkurrenter gör.

Yttern Bazoumana Touré anslöt som ett hajpat nyförvärv och det tog inte många matcher innan man förstod att han är på riktigt. Han har redan skapat oreda i flera allsvenska försvar under den korta tiden han har varit här och inte minst den matchavgörande rollen han hade i derbysegern mot Djurgården.

 

Höstens frågetecken

Frågan så många ställer sig, hur långt räcker det? I en ovanligt jämn serie med flera oväntade lag på höga tabellplaceringar kommer det bli ett getingbo platserna bakom Malmö FF. Under 2019-2022 hade det tredjeplacerade laget i tabellen som mest sju förluster under året. Förra året kom Häcken trea med nio nederlag. Hammarby har redan fem och även om man inte behöver gå rent samtidigt som en fjärdeplats kan ge en plats ut i Europa så har laget inga större marginaler.

Vi har varit inne på det stundande sommarfönstret, vilka som kan försvinna och således också att laget kommer att förstärkas. Edvin Kurtulus går lite under radarn just nu och förtjänar mer beröm än vad han får. Ur det individuella perspektivet radar han upp fina insatser och har toppnoteringar på flera statistiska underlag men man ska inte heller underskatta vad han betyder för backlinjen och laget. Med Frederik Winther knäskadad skulle man må bra av att ta in en eller två mittbackar av hög klass om man väljer att sälja Kurtulus i sommar.