VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: IF Brommapojkarna – “Siffrorna avslöjar att laget har potential att lyfta i tabellen”

IF Brommapojkarna tog allsvenskan med storm under inledningen av 2023 och befann sig i toppen av tabellen under en period. Därefter sjönk man till den grad att man behövde kvala sig kvar mot Utsikten för att säkra kontraktet. När allsvenskan tar ett uppehåll för Fotbolls-EM ligger man på en elfteplats, fyra poäng ner till den kvalplats som man slutade på under föregående säsong. Våra siffror visar att laget kan lyfta i tabellen.

Ett spel för den övre halvan

Det är tätt mellan lagen i mitten av tabellen och BPs elfteplacering är i underkant. Faktum är att om inte Derek Cornelius hade nickat in Malmös kvittering på stopptid i den tolfte omgången så hade BP legat på den övre halvan. Det är dock inte bara den isolerade händelsen som pekar på ett spel som är tillräckligt för en högre placering.

Brommapojkarna är ett av seriens svåraste lag att besegra. Malmö har bara förlorat en gång under våren men bakom serieledarna är det just Brommapojkarna och Djurgården som har förlorat vid minst antal tillfällen (tre stycken). Det som framförallt gör att man inte har en högre placering i tabellen är att man delat på poängen med motståndarna vid hela sex tillfällen. Det är överlägset mest utav alla lag och dubbelt så många som Sirius som spelat oavgjort vid tre tillfällen, övriga lag står på mellan noll och två oavgjorda matcher.

En titt på de underliggande datan visar att laget bör vinna fler matcher under hösten om man fortsätter att prestera som man gjort.

Man ligger på den övre halvan räknat i bollkontakter i straffområdet, antalet avslut och träffprocenten på dessa, det vill säga avslut som träffar mål. Bara Malmö FF har en högre xG (förväntade mål) än BP och man har haft mest “stolpe ut” av samtliga lag då man toppar statistiken sett till antalet avslut som träffat stolpen eller ribban.

I en xG-simulering av tabellen, där gjorda och insläppta mål för varje enskild match har ersatts med förväntat antal gjorda och insläppta mål (xG och xGA), placerar sig BP på tredje plats med 18 poäng.

Tabell: xG-simulering av Allsvenskan. Gjorda och insläppta mål har ersatts av xG och xGA.

Även underliggande data kopplat till försvarsspelet indikerar att det inte bara är offensiven som bär laget. BP ligger femma i tabellen räknat i antalet brytningar och har femte lägst xGA (förväntade baklängesmål).

 

Nikola Vasic – En striker i storslag

Vårens stora utropstecken är anfallaren Nikola Vasic som är den som bidragit allra mest till lagets poängskörd. Nästan 58% av lagets mål kommer efter Vasic inblandning där sju mål och fyra assist placerar honom på en delad fjärdeplats i allsvenskans poängliga. 2023 slutade han på nio poäng (åtta mål och en assist), en notering som han redan passerat och har potential att fördubbla under säsongen.

Jämför vi honom mot allsvenskans offensiva spelare noterar vi Vasic på toppnoteringar på flera parametrar. Han ligger långt under snittet på antalet mottagna passningar men är oerhört effektiv med de bollar som når hans fötter och panna. Antalet avslut och även de som träffar mål är strax över snittet men slutprodukten räknat i xG, mål per 90 min och nickmål per 90 min visar att de avslut han får iväg är svåra att rädda.

Annons

 

BP har en välscoutad trupp där många bidrar

Bakom Vasic är poängen fördelade på många lagkamrater och utöver Ludvig Fritzson, med sina tre mål och tre assist, ligger poängen fördelade på hela tio spelare. Vasic frånvaro skulle naturligtvis lämna ett stort tomrum men i övrigt är truppen inte så beroende av enskilda spelare.

Ytterligare ett bevis på det är att Vasic förväntade mål och assist (9,9) ligger i linje med hans faktiskt utdelning (9) medans lagets xG ligger på 24,91 och den faktiska siffran för gjorda mål är 19. Detta indikerar att de förväntade målen som laget borde ha gjort ligger fördelade på övriga lagkamrater och att det framförallt är där förbättringspotentialen ligger.

Det är imponerande att man lyckats att ersätta sportsliga tapp på nyckelspelare som Samuel Leach Holm, Oscar Pettersson, Amadeus Sörgard och Zeidane Inoussa utan att det påverkat de sportsliga resultaten. En fjäder i hatten för den sportsliga ledningen och lagets scoutingarbete.

 

Sparkapital inför hösten – Daleho Irandust har mer att ge

Daleho Irandust är allt annat än okänd på den allsvenska scenen men det han har visat upp när han varit tillgänglig har hållit den höga klassen som vi fick se i Häcken innan han lämnade för Groningen 2021. Han var briljant på Tele2 Arena mot AIK i den andra omgången och trivdes lika bra på sina gamla jaktmarker på Hisingen när laget förlorade vårens mest underhållande match mot Häcken med 4-3. Får mittfältaren vara skadefri under hösten kan han på egen hand lyfta laget en nivå spelmässigt och flera tabellplaceringar.

 

Fyra svåra omgångar när serien avslutas

Mycket talar för att laget kommer få utdelning över tid men frågan vi kan ställa oss är hur man hanterar en eventuell bottenstrid under hösten. Skulle utdelningen utebli så kommer man att ställas inför fyra ångestfyllda omgångar i säsongsavslutningen.

Möten med förväntade bottenkollegor i form av IFK Norrköping, Kalmar FF och Värnamo avslutas med en bortamatch mot Malmö FF. Supportrarna på Grimsta får hålla tummarna för att man tar sina poäng under sensommaren och tidig höst för att kunna spela mer avslappnat under oktober månad.