VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: IFK Värnamo – “Johnbosco Kalus genombrott kan lyfta laget i tabellen”

Det var svårt att veta var man hade IFK Värnamo inför den allsvenska säsongen 2024. Man tappade tränare Kim Hellberg till Hammarby, en klubb dit han tog med sig nyckelspelaren Oscar Johansson Schellhas. Dessutom lämnade yttern Albion Ademi för Kina. Tre tydliga nycklar under 2023 vars frånvaro indikerade att 2024 skulle kunna bli en utmaning. Vi tittar närmare på IFK Värnamos prestation under våren.

IFK Värnamo hade en tung start på säsongen med bara en seger på de sex inledande omgångarna men i takt med att man växt in i säsongen har även resultaten kommit. En tung bortaskalp mot Hammarby har följts upp med en storseger i Norrköping.

En tabellplacering i linje med de underliggande siffrorna

Med tolv spelade omgångar av allsvenskan har vi tillräckligt med data för att det ska bli en rättvis bild av hur laget har presterat. Tolv är också placeringen laget befinner sig på i tabellen och om vi sammanställer flera mätvärden så ser vi att den tabellplaceringen ligger helt i linje med hur man presterat.

Det blir intressant att se om laget kan återstarta allsvenskan på ett liknande sätt som man avslutade våren, då finns det stora möjligheter att blicka uppåt i tabellen till mer säker mark. Däremot så är avståndet kort ned till såväl nedflyttning som negativ kvalplats och några större marginaler har man inte.

Lyckas man behålla Johnbosco Kalu?

Johnbosco Kalu har växt in i den allsvenska kostymen och varje insats har varit ett steg i rätt riktning i hans utveckling. Man var försiktig med anfallaren i säsongsinledningen och det blev enstaka inhopp men sedan han har fått förtroendet i startelvan har målproduktionen exploderat.

I omgång sju åkte laget till Tele2 Arena för att möta Hammarby och Kalu gick visserligen mållös från planen men chanser saknades inte. Sedan dess har han gjort fem mål på fem matcher och frågan är hur Värnamo ska lyckas hålla honom kvar i klubben. Med ett kontrakt som löper över 2024 finns det säkerligen intressenter som är beredda att lägga bud redan i sommar.

I grafiken nedan ser vi Kalus siffror mot snittet för andra allsvenska anfallare under de fem senaste matcherna.

Annons

En elegant nyckelspelare i backlinjen

I mittlåset hittar vi Victor Larsson som spelat flest minuter av alla i laget och är en riktig nyckelspelare. Det är en elegant försvarsspelare som är skicklig med bollen och gärna transporterar den upp i planen när tillfälle ges. Närkampsspelet lämnar lite att önska men hans siffror ligger omkring det allsvenska snittet för mittbackspositionen.

Han har en speluppfattning samt ett positionsspel som gör att han läser av potentiella hot och avvärjer dessa i ett tidigt skede. Det är inte sällan vi ser att han bryter en passning innan den når sin tilltänkta mottagare och startar ett anfall för Värnamo. Kombinerar vi parametrarna brytningar per 90 minuter och passningar framåt i planen per 90 minuter så ser vi att han är en av de främsta.

Ju högre upp mot det högra hörnet man hamnar, desto bättre är man baserat på våra utvalda parametrar. Victor Larsson placerar sig här i paritet med Hammarbys Edvin Kurtulus.