VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: IK Sirius – “Salech och Milleskog bär den skickliga men sköra offensiven”

Sirius hade en tuff inledning på 2023 där det dröjde till den tionde omgången innan man tog säsongens första trepoängare. 2024 inledde man med två raka segrar men när vi summerar våren går man på sommaruppehåll med nästintill identiska förutsättningar. 14 poäng 2023 har ökat till 15 under 2024. Trygga i ett välbekant mittenrike, med underliggande siffror och ett scoutingarbete som inger hopp.

Många poäng att ersätta

Wesam Abou Ali gjorde succé under sin tid i Uppsala och blev Sirius största försäljning någonsin då han såldes för cirka 20 miljoner kronor till egyptiska Al Ahly. Sydafrikanska Tashreeq Matthews vände hem och skrev på för Mamelodi Sundowns efter sex säsonger i Europa. Lägg till att den egna succénspelaren Joakim Persson skadade sig i säsongsinledningen och bara har funnits tillgänglig vid tre tillfällen i år.

Tar vi en titt på den allsvenska skytteligan från 2023 så hittar vi alla dessa tre på topp tio-placeringar. Wesam Abou Ali och Joakim Persson med tio mål vardera och Tashreeq Matthews med nio. Sirius gjorde 51 mål under 2023 och när de tre spelarna som stod för nästan 57% av dessa har saknats under våren så ser vi naturligtvis en påverkan.

Ett skickligt scoutingarbete har dock gett tidigt resultat där ersättarna i form av Yousef Salech och Noel Milleskog är på god väg att fylla tomrummet efter den ovan nämnda trion.

Noel Milleskog hämtades in från bänken i Djurgården och har stått för fem mål och tre assist efter tolv spelade matcher från sin position till höger i anfallstrion. En riktigt stark säsongsinledning där han hittat rätt från start, i ett lag som påstods vara intresserade av honom redan innan han skrev på för DIF. I Stockholm användes han främst som inhoppare på den centrala anfallspositionen och både positions- och miljöombytet har gett resultat.

Ännu skickligare har Yousef Salech varit som ligger på en delad andraplats i skytteligan med Malmö FFs Erik Botheim på åtta mål. Hans föregångare Wesam Abou Ali såldes för en rekordsumma efter att ha gjort tio mål på 16 allsvenska matcher och det är mycket möjligt att den tre år yngre Salech kommer lämna för en ännu större summa om han fortsätter på samma sätt.

I en jämförelse mot de allsvenska anfallare ser vi att han slår snittet på nästan alla punkter och den enda han är under snittet på är antalet mottagna passningar. Det gör det ännu mer imponerande att han får ut så mycket av sitt spel när han får så lite att arbeta med. Att ligga under snittet på antalet mottagna passningar och strax över snittet på antalet bollkontakter i straffområdet samtidigt som han är i toppen räknat i antal mål per 90 och xG per 90 säger en hel del om vilken skicklig avslutare han är.

Flera måste bidra

Defensivt ser det ganska bra ut för de blåsvarta. Det är bara fem lag som har släppt in färre mål än de 17 som Sirius har fått hämta ur egen målbur. Lagets xGA (förväntat antal insläppta mål) ligger på 18,43 och därmed i linje med de faktiska värdet. Ett xGA som är det åttonde lägsta i serien och därmed speglar en mittenplacering.

Annons

Offensivt finns det dock stor förbättringspotential och Sirius har gjort 16 mål såhär långt in i säsongen. Faktum är att laget har gått mållösa ifrån hälften av matcherna och en stor del av förklaringen ligger i att om inte Salech eller Milleskog gör målen så gör ingen annan det heller. Tar vi en titt på lagets interna skytteliga ser vi det svart på vitt.

Marcus Lindbergs två mål kom dessutom i den sista omgången innan uppehållet då laget besegrade IFK Norrköping med 5-1. Att Yousef Salech och Noel Milleskog står för över 80% av lagets mål är både imponerande och en smula oroande. Flera spelare behöver bidra för att man inte ska vara lika sårbara för en skada eller avstängning på någon av de två men även för att laget har stor chans att klättra i tabellen om poängen fördelas på flera spelare.

Laget är bättre än tabellpositionen i flera viktiga kategorier

Med fyra poäng ned till IFK Norrköping på kvalplats är man en bra bit ifrån att kunna andas ut riktigt än men mycket pekar på att laget kommer att klättra ett par placeringar under hösten. Sirius har spelat det yngsta laget i allsvenskan under året med en snittålder på 24,1 år och lagets äldsta utespelare är 30 år gamla Dennis Widgren. Han har, tillsammans med erfarna spelare som Henrik Castegren och Daniel Stensson, gett de unga talangerna en stabil grund att stå på när de rullar boll. För just rulla boll är något som ger laget sin tydliga identitet.

Tittar vi på lagets underliggande data från våren ser vi att man har seriens femte högsta bollinnehav, man slår en stor mängd passningar in i sista tredjedelen och det ger många nyckelpassningar. Passningar som leder till många avslut och en hög xG. Även de defensiva värdena som antal insläppta mål, xGA och avslut mot eget mål är högre än nuvarande tabellplacering.

De flesta parametrar pekar på att laget inte bör hamna i någon bottenstrid. Siffrorna indikerar att man kommer att sluta någonstans mellan en sjätte- och tionde plats.

Frågetecknet

Det finns dock frågor vi behöver ställa oss. Att Sirius de har den yngsta startelvan i serien har vi avhandlat. Truppen är därtill inte jättebred, något som antalet byten indikerar på där man är ett av lagen i serien som nyttjar de vid minst antal tillfällen. Att två spelare i Yousef Salech och Noel Milleskog bär lagets offensiv är ett styrkebesked för scoutingorganisationen, men samtidigt ett högt spel med tanke på skaderisken.