VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Kalmar FF – “Trenskow och Jensen två ljusglimtar i ett lag med kraftig motvind”

När medierna tippade allsvenskan under den allsvenska upptaktsträffen i mars fann vi Kalmar på en sjundeplats. I ryggen hade man en sjätteplats från 2023. Det är ovisst att tippa en serie innan den drar igång och mediernas samlade tips är sällan ett facit men att Kalmar efter tolv omgångar skulle ligga näst sist förvånar nog de flesta.

Tabellen ljuger inte

I princip allting mäts numera i fotbollssammanhang och det ger oss statistik som indikerar på huruvida en prestation slutade som förväntat, om ett lag haft stolpe ut eller kanske till och med fått med sig fler poäng än de borde.

För Kalmars räkning ligger man där man förväntas göra utifrån hur det har sett ut, när vi tittar på de underliggande siffrorna.

Den största anledningen till detta är spelet i de båda straffområdena. Man har visserligen ett högre xG (förväntade mål) och man vinner defensiva dueller i linje med vad ett lag som slutar strax ovanför strecket gör, men på alla andra parametrar presterar man som ett bottenlag som i bästa fall får kvala.

Laget släpper till näst flest avslut mot eget mål och det gör att xGA (förväntade baklängesmål) är det tredje sämsta i allsvenskan. I offensiv riktning är man inte bättre och vi ser att laget slår väldigt få passningar in i den sista tredjedelen, man har få bollkontakter i offensivt straffområde och därför får man till näst minst antal avslut. Med andra ord, Kalmar är inte ett lag som enbart läcker i defensiven eller har en offensiv som kört fast – det krävs en rejäl uppryckning på flera fronter för att vända skutan.

 

Det danska ljuset i mörkret

Efter 16 mållösa matcher i Kalmar under hösten 2023 har Jacob Trenskow exploderat under våren. 4 mål och 5 assist på tolv matcher hade varit väldigt imponerande siffror i samtliga allsvenska lag och prestationen blir inte mindre när det sker hos en nästjumbo.

Annons

En överblick av hans underliggande siffror visar att han får betydligt mindre antal passningar än sina konkurrenter på samma position men att han lyckas omvandla det till en offensiv slutprodukt i stor grad. Som vi såg ovan så är Kalmar FF näst sämst i serien på att komma till avslut och sett till antalet nyckelpassningar. Att Trenskow samtidigt slår det allsvenska snittet med marginal på det individuella planet gör det än mer imponerande.

Det är troligt att telefonen kommer att ringa hos sportchef Jörgen Petersson under sommarfönstret men här måste de verkligen värdera mittfältaren trots att klubben har ont om pengar. Det vore ett högt spel och en stor sportslig förlust att släppa dansken.

 

Hur vänder man utvecklingen?

Ska man försöka att hitta argument för att smålänningarna spelar i allsvenskan 2025 så finns det trots allt en del att peka på. Samuel Brolin har visserligen inte tagit den ordinarie platsen mellan stolparna som man hoppas på och Jakob Kindberg har inte många allsvenska matcher i bagaget men i övrigt består truppen av erfarna spelare i alla lagdelar. Spelare som har många matcher i Kalmar FF och dessutom besitter stora ledaregenskaper. Med några veckors uppehåll, distans till våren och hård träning finns det möjligheter för dem att sammansvetsa truppen och vända utvecklingen.

Laget rasade visserligen ihop i de två avslutande omgångarna (0-5 mot Malmö FF och 0-4 mot Västerås) men innan dess föll man med uddamålet vid fyra av de sex förlusterna man hade på kontot. Två av dessa var dessutom matcher som avgjordes på stopptid. Kan ledare som Romario och Lars Saetra få ihop laget på ett annat sätt än det vi fick se under våren så finns alla möjligheter att klättra några placeringar i tabellen.

Utropstecknet

Kevin Jensen värvades in från Landskrona inför 2022 men har inte riktigt fått det att lossna på Guldfågeln Arena fram tills nu. Under våren har han fått lite av ett genombrott och stått för två mål och en assist under de elva matcherna han spelat. Det är fler poäng än han lyckats skrapa ihop under 2022 och 2023 tillsammans. Han tar färre avslut än andra mittfältare i serien men han är betydligt bättre på att träffa mål sina avslut än andra spelare på samma position. Därför har han en hög konverteringsgrad (mål/avslut) och gör fler mål per 90 minuter än sina konkurrenter. Jensens förmåga att få utdelning på sina avslut kan få stor betydelse för laget under hösten.