VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Malmö FF – “En historisk säsong i annalkande?”

Förhandstipset var tydligt, de regerande mästarna kommer att följa upp sitt SM-guld från 2023 och flera experter uttryckte det som att det snarare var en fråga kring hur stort avståndet skulle bli ner till tvåan än något annat. När serien tar ett uppehåll för det stundande Europamästerskapet så är det svårt att argumentera emot förhandstipsen.

Malmö FF är just nu bäst på i princip allt

Poäng, gjorda mål, bollinnehav, passningsprocent, tillsläppta målchanser – nästan oavsett vad vi mäter så har Malmö FF starkast siffror i serien.

Förväntningarna på laget var som bekant höga inför premiären och man kan argumentera för att laget inte bara har nått upp till dem, man har nog även överträffat dem. Vi har sett lag inleda säsongen starkt tidigare år men sällan har ett lag dominerat allsvenskan på det sättet som vi har sett hittills och det finns inte mycket som talar för att det ska förändras.

Vi har sett storsegrar mot Norrköping, AIK och Kalmar blandat med sena segermål mot GAIS, Västerås och Djurgården. Som om det inte var nog med det tog man hem cupguldet på Eleda Stadion under maj. En otroligt imponerande vår och ett styrkebesked.

Tabell: Skapade målchanser per 90 minuter

Tabell: Tillsläppta målchanser per 90 minuter

Tabell: Passningsprocent Allsvenskan

Annons

Tabell: Skott på mål per 90 minuter

Sebastian Nanasi – Körsbäret på tårtan

I en stjärnspäckad trupp med flera äldre lagkamrater som har erfarenheter från spel i några av europas bästa ligor och såväl EM- som VM-turneringar så är det en spelare som presterat bättre än någon annan. Han valdes till allsvenskans bästa spelare 2023 och Sebastian Nanasi har inte blivit sämre sedan dess.

En titt på hans underliggande siffror vittnar om vilken dominant spelare det är på den här nivån och frågan är hur länge Malmö kan behålla honom, givet kombinationen ålder, egenskaper, prestation och siffror.

Vi ser hur hans lagkamrater involverar honom i spelet i hög grad (stort antal mottagna passningar) samt hur duktig han är på att omsätta detta i målchanser och inte minst till assists. Med fem mål och sju assist på tolv matcher är det bara hans anfallskamrater i Isaac Kiese Thelin och Erik Botheim som hamnar före honom i poängligan med 13 poäng vardera.

Seriens bredaste trupp är varm i kläderna

Är det någon klubb i serien som har råd att ha en bred trupp så är det Malmö FF. Laget kombinerar det med att ha många duktiga spelare som hade varit självklara i startelvan hos många av konkurrenterna och där finns det ett potentiellt problem för en tränare: Att hålla alla spelare nöjda. Men även detta ser Henrik Rydström ut att lyckas med. Faktum är att Malmö är det laget som har utnyttjat sina byten i allra högst grad av alla lag i serien (62 stycken) och det gör den sportsliga prestationen ännu mer imponerande.

Med andra ord så är truppen bedömt väl förberedd för en höst där allsvenska guldstriden kombineras med ett gruppspel i Europa.

Tre utropstecken

  1. Den offensiva trion Isaac Kiese Thelin, Erik Botheim och Sebastian Nanasi är etta, tvåa och trea i poängligan. Hur de presterar såväl individuellt som tillsammans är en fröjd för många himmelsblåa ögon och de får se till att njuta. Det kan mycket väl bli så att de får minnas tillbaka på säsongen 2024 och prata gott om laget de hade som ett av de bästa på senare år.
  2. Derek Cornelius har varit ett monster i försvaret och det är inte konstigt att det finns internationellt intresse för kanadensaren. Oavsett om det är en vältajmad brytning, en kvittering på stopptid eller en provokation som får motståndaren utvisad så visar han vägen genom att göra allt för att det egna laget ska segra.
  3. En historisk säsong i annalkande? 1986 var året då Malmö FF vann dubbeln senast. Svenska cupen är redan i hamn och SM-guldet på god väg. Kan man dessutom ta sig till ett europeiskt gruppspel kan 2024 bli en av de mest framgångsrika säsongerna i modern tid för mesta mästarna.

Tre frågetecken

  1. Truppen är bred och pengar finns det gott om på banken men det går inte att blunda för vad en försäljning av Sebastian Nanasi skulle betyda för laget. Att tappa en så pass dominant spelare som mittfältaren är hade varit kännbart för alla lag.
  2. Man kan stöta och blöta situationen som Pontus Jansson har satt sig i. Uppehållet kom onekligen lägligt, apropå denna vattendelare. Det kan inte uteslutas att detta kan komma att påverka mittbacken, hans lagkamrater, klubbledning och supportrar under resten av säsongen. Samtidigt vet vi att MFF har en professionell organisation med viss vana att hantera och rida ut svåra situationer.
  3. Att vara dominanta i allsvenskan är en sak, att ta det vidare ut i Europa är en annan. Det ska bli spännande att se hur Rydströms taktik och spelidé kommer att klara sig på den stora scenen. Ett framgångsrikt spel i Europa kan inte bara ta Malmö FF till ett nytt gruppspel som medför ära och stora ekonomiska förtjänster, det kan dessutom ta Rydström till de stora ligorna som det har ryktats om.