VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Mjällby AIF – “Årets utropstecken har höjt sig på flera områden jämfört med 2023”

Inget lag i serien har klättrat så många placeringar i tabellen under våren jämfört med hur de avslutade 2023. Mjällby AIF, som parkerade på en tiondeplats när allsvenskan tog slut i november, har stått för en stark vår och ligger trea inför EM-uppehållet. Vi ser ett lag som äger mer boll och håller tätt bakåt.

Mjällby utvecklas åt rätt håll

Vi inleder med en snabb blick över lagets siffror från 2023. Med utgångspunkt i fjolårssäsongen och och lagets anfallsspel ser vi att man låg en bra bit under snittet på samtliga parametrar. Allra svagast var man på de punkter som brukar generera mål: bollkontakter i straffområdet, nyckelpassningar och xG (förväntade mål).

 

En titt på vårens siffror från 2024 ger oss ett omedelbart bevis på att man förbättrat sig på alla områden. xG, som var en av de punkter man hade svårast med 2023, är till och med över snittet, vilket får anses vara mycket bra givet förutsättningarna.

De som följt Mjällby under året har kunnat se ett lag som gillar och behärskar att hålla i bollen. Antalet passningar per 90 minuter har ökat med nästan 18 procent och det har gynnat anfallsspelet. Två nycklar för att man lyckats att få det spelet att fungera är mittfältsspelarna Jesper Gustavsson och nyförvärvet Nicklas Röjkjaer som tillsammans står för 22,5% av lagets passningar.

 

Arvid Brorsson – En underskattad mittback

En anledning till att laget kunnat och vågat hålla i bollen på ett annat sätt än tidigare hittar vi längre bak i planen. Trebackslinjen man spelar har allt som oftast uppträtt förtroendeingivande och trots att man brottats med skadefrånvaro på flera backar så har man lyckats att lösa det på ett bra sätt. Med sina 15 insläppta mål är det bara tre lag som är bättre på att freda sitt mål.

Den mittbacken som har spelat mest under våren är också den som har de bästa underliggande siffrorna. Arvid Brorsson är fysiskt duktig, ger sig in i många dueller och slår gärna den längre passningen till sina lagkamrater. Han har samtidigt visat sig farlig på fasta situationer och fick betalt för det i mötet med Värnamo där han höll sig framme på ett långt inkast och blev målskytt i matchens första minut.

Annons

 

Kommer detta att hålla under en hel säsong?

Var Mjällby kommer att hamna i tabellen kommer till stor del att avgöras av hur lagets anfallsspel kommer att se ut under resterande delen av säsongen. Det är ett effektivt lag som har seriens högsta xG per avslut och bara Brommapojkarna har haft fler bollar som träffat stolpen eller ribban så med lite tur hade man kunnat få fira ett par gånger till under våren.

Lagets höga xG per avslut påverkas av att laget parkerar i botten i tabellen räknat i antalet avslut per 90 min så siffran blir något sminkad. Bryter vi dock ner lagets siffror till spelarnas dito så hittar vi fyra spelare som befinner sig på topp 30 över spelare med högst förväntade poäng (xG + xA), men bara Elliot Stroud och Jacob Bergström finns med i den faktiska poängligans topp 30-lista. Det finns med andra ord potentiella poäng på flera spelare som kan falla ut i höst.

Som vi ser i bilden ovan är det just de offensiva poängen som behöver göras då man presterar som ett lag för den undre halvan i kategorin avslut per 90 och antalet bollkontakter i straffområdet. Försvarsspelet är däremot allsvensk toppklass där det blir tydligt hur man offrar sig för laget och gör allt för att hålla nere siffrorna. Det yttersta beviset på det är att Mjällby är det mest intensiva laget när man mäter hur många dueller, tacklingar och brytningar lagen står för när motståndarna har bollinnehavet.

Man ska även ha i bakhuvudet att Mjällby har spelat en match mer än flera motståndare och att man har haft ett förhållandevis enkelt spelschema. Under hösten väntar många tuffa matcher där man ska möta AIK, Djurgården och Hammarby på bortaplan samt har dubbelmöten med både Malmö FF och Elfsborg.

Det är troligt att Mjällby kommer att sjunka några få placeringar i tabellen men hur det än slutar har man redan nu gjort en betydligt bättre säsong än under den förra. Klubben andas optimism efter en vår med många poäng och en fotboll som är underhållande att se.