VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Vårsummering: Västerås SK – “Laget har större potential än vad tabellen visar”

Västerås SK tog Superettan med storm under 2023 och vann serien med sex poängs marginal till tvåan GAIS. Laget följde upp det med en halvlek på Friends Arena där man spelade ut AIK på hemmaplan och det var lätt att bli charmad av det man såg från de grönvita. Premiären förlorades i den andra halvleken och sedan dess har det varit uppförsbacke för laget trots att man stundtals spelat en riktigt fin fotboll.

En charmig nykomling med starka underliggande siffror

Det är lätt att gilla det man ser som utomstående när VSK står på en av planhalvorna. Det är ett ungt lag (tredje yngst startelva i serien) som gillar att ha mycket boll (fjärde mest) och skapar många målchanser. Få har nog missat de både stora och många målchanserna som missats och det var stundtals parodiskt när man inte fick in bollen, trots massivt spelövertag. Trots att man har allsvenskans tredje högsta xG på 24,18 så står man enbart på åtta gjorda mål. VSK har även skapat näst flest målchanser per 90 spelade minuter i serien, efter serieledarna Malmö FF.

Tabell 1 (tv): xG-simulering av den Allsvenska tabellen. Mål och insläppta mål har ersatts med xG och xGA för varje match.
Tabell 2: (th): Skapalde målchanser per 90 minuter.

 

Den riktiga islossningen kom i sista matchen innan uppehållet där Kalmar besegrades med hela 4-0 på bortaplan. Smålänningarna är också de som ligger närmast i tabellen och det skiljer två poäng mellan lagen. Upp till IFK Norrköping och kvalplatsen är det tre poäng, och upp till IFK Göteborg och säker mark är det sex poäng. Den livsviktiga segern i den tolfte omgången visar att laget är på god väg. Det blir oerhört spännande att se om man har vind nog i seglen för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

 

Tappet av nyckelspelarna

Bollsvenskan sätter betyg på alla spelare i samtliga matcher och i 4-0 segern över Kalmar utsågs Patric Åslund till den främsta. Åslund har skrev på för Djurgården i mars och har varit utlånad till Västerås under våren. Nu går flytten till Stockholm och U21-landslagsmannens plats i startelvan står tom.

Åslunds sorti har tränare och klubbledning kunnat planera för under några månader men lika plötsligt som tråkigt för alla inblandade var det när Simon Gefvert gick sönder mot Sirius. En skada på korsbandet innebär att mittfältaren är borta resten av säsongen och det är ett blytungt tapp. Gefvert har varit en av lagets bästa spelare under våren och en titt på hans underliggande siffror visar vilken betydelse han har för laget. Som vi ser så är hans leveranser in i straffområdet av hög klass och de hade resulterade i betydligt fler mål för laget om hans lagkamrater hade varit bättre på att förvalta bollarna han slagit.

Annons

 

Det är de som ska göra det

I en tabell som summerar xG och xA, det vill säga förväntade mål och förväntade assist, hittar vi Jabir Abdihakim Ali på en sjätteplats och Simon Johansson på en 13e plats. Nyss nämnda Simon Gefvert tar plats som nionde bäst i serien, strax bakom Sebastian Nanasi och Nahir Besara.

Ali och Johansson förväntas stå på tolv poäng (mål och assist) tillsammans utifrån xG och xA men det faktiska utfallet är bara två. Det vittnar om såväl var Västerås kunnat ligga i tabellen som vad som finns att hämta i laget inför de 18 avslutande omgångarna.

Defensivt står sig laget starkt och faktum är att bara guldkandidaterna Malmö FF och Djurgårdens IF har släppt in färre mål än Västerås i hela Allsvenskan. Man har hittat en stark trebackslinje där Nsabiyumva, Douglas och Marques befinner sig topp 30 på listan över de som vinner flest defensiva dueller i serien.

 

Utropstecknet

Det finns mycket att gilla med Västerås men det vi imponeras mest av är hur laget uppträder i sina matcher trots att resultaten inte har gått vägen. Man har hittat sin identitet och den ruckar man inte på oavsett vilka det är som står på andra planhalvan. Det går inte att betona hur viktig segern mot Kalmar var och känslan är att det blåser helt andra vindar hos nykomlingen än vad det gör hos trion närmast de i tabellen. En medvind som mycket väl kan göra att man lyfter i tabellen under hösten.

 

Frågetecknet

Västerås har varit skickliga på att scouta spelare som passar in i laget och det tvingas man till nu också. Tappen av Åslund och Gefvert har vi varit inne på och det är två spelare vars frånvaro blir kännbar för laget. Det blir intressant att se hur man ersätter dessa, men även hur man kan hantera eventuella skador och avstängningar på ytterligare spelare. Tränare Kalle Karlsson, som meddelar att man tittar på offensiva förstärkningar, har varit duktig på att rotera i truppen och man är fjärde bäst i serien på att utnyttja sina byten men så många fler avbräck på nyckelspelare över tid har man sannolikt inte råd med.