VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

DATA: Allsvenskans mest underskattade spelare

Vi har tittat på den underliggande datan kombinerat med spelmässig analys för att identifiera vilka spelare som tillhör kategorin Allsvenskans mest underskattade. Spelare som sällan får maximal medial bevakning, men utgör mycket viktiga kuggar i respektive lag och samtidigt sticker ut när vi jämför med det allsvenska snittet på motsvarande position.

Allsvenskans fem mest underskattade spelare

  1. Gustav Lundgren, GAIS
  2. Vinicius Nogueira, Halmstads BK
  3. Adam Ståhl, Mjällby AIF
  4. Ludvig Fritzson, Brommapojkarna
  5. Viktor Bergh, IFK Värnamo

Spelarna har valts ut baserat på en kombination av underliggande data och spelmässig analys.

Gustav Lundgren, GAIS

Gustav Lundgren har varit en pålitlig centralfigur i ett GAIS som under våren såväl spelmässigt som poängmässigt överraskat. Laget, som parkerar på en femteplats i tabellen, har lutat sig mot Lundgren i stora delar av spelet. När vi tittar på våra utvalda parametrar och jämför med det allsvenska snittet så ser vi en spelare som är mycket involverad i spelet. Han ligger högt i det offensiva duellspelet, och presterar klart bättre än snittet i lyckade offensiva aktioner per 90 minuter. Han slår även ett stort antal passningar in i straffområdet, och briljerar dessutom i kategorin nyckelpassningar per 90 minuter.

Vinicius Nogueira, Halmstads BK

Även Halmstad har överraskat poängmässigt och ligger sjua i tabellen efter tolv omgångar. Det är tydligt att HBK överpresterar poängmässigt givet det spel man presterar. I Vinicius Nogueira har man en brasiliansk ytterback som står på fyra assist och presterar över snittet för allsvenska ytterbackar i samtliga utvalda parametrar. Han visar även upp en särskilt hög passningsprocent för passningar som slås in i straffområdet.

Adam Ståhl, Mjällby AIF

Topplaget Mjällby AIF har i Adam Ståhl en mångsidig och energisk mittfältare och ytterback som står på ett mål och tre assist efter tolv omgångar. Det är tydligt att Ståhl har hittat sin roll i laget och att han har stark kemi med övriga lagkamrater. Han är en bärande spelare, såväl karaktärsmässigt som spelmässigt. Ståhl har, utöver poängproduktionen, fina siffror räknat i brytningar per 90 minuter och vunna defensiva dueller. Han slår även ett stort antal nyckelpassningar och får tack vare lagets effektivitet ett högt resultat i kategorin assists per 90 minuter.

Annons

Ludvig Fritzson, Brommapojkarna

Brommapojkarna har börjat slira en aning i tabellen efter en fin start. Huvudsakligen förklaras det av ett stort antal oavgjorda matcher. Detta illustreras bland annat i vår simulerade xG-tabell (mål och insläppta mål ersatta av xG och xGA), där man ligger trea, en bra bit ovanför den nuvarande elfteplatsen. Ludvig Fritzson, som anslöt till BP från Östersund inför föregående säsong, har inlett mycket starkt på mittfältet. Fritzsons duellspel i luften håller högsta kvalitet och han står för ett högt antal lyckade defensiva aktioner per 90 minuter. Han kommer även till ett oväntat stort antal avslut.

Simulerad tabell: Mål och insläppta mål ersatta av xG och xGA för varje enskild match.

Viktor Bergh, IFK Värnamo

IFK värnamo presterar tabellmässigt i linje med hur man presterar inom spelets olika delar. Mer om detta kan man läsa i vår vårsummering av laget. I Viktor Bergh har man en spelare som gjort sju av tolv matcher som ytterback och övriga som mittfältare. Han slår ett stort antal passningar in i straffområdet och har en mycket stark passningsprocent vid krossbollar. Han är även en bra bit över snittet i kategorin förväntade assist per 90 minuter.