Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

INFÖR: GAIS – Halmstads BK | “Fördel GAIS när två lag försöker bryta svag form”

GAIS har revansch att utkräva efter att ha förlorat vårmötet mellan lagen med 4-0 borta på Örjans Vall. Halmstads BK behöver sätta stopp för den mycket svaga form som gör att laget rör sig nedåt i tabellen. Vi tittar närmare på förutsättningarna inför matchen.

Inför GAIS – Halmstads BK

Omgång: 19

Frånvaro / tveksamma:
GAIS: Mergim Krasniqi, William Milovanovic, Robin Frej, Kees Sims, Egzon Binaku.
Halmstad BK: Naeem Mohammed.

Fem senaste:
GAIS: F-V-V-F-F
Halmstad BK: F-F-V-F-F

GAIS största förlust den här säsongen och Halmstads största seger? Det var mötet mellan de två lagen på Örjans vall som Halmstad vann med hela 4-0. Vid den tidpunkten var båda lagen på den övre halvan efter att ha gjort en fin vårsäsong. GAIS har lyckats hålla sin position i tabellen på ett mer eller mindre likvärdigt sätt men gästande Halmstad har rasat ned till den tolfte platsen som gör att man är direkt indragna i bottenstriden.

Lagets underliggande siffror visade att man överpresterade rejält under våren och nu har verkligheten kommit ikapp.

Halmstad måste ta poäng utanför Örjans Vall

Det är två formsvaga lag som står på två raka förluster inför helgens drabbning. GAIS har förlorat mot IFK Norrköping och Elfsborg efter att ha vunnit dubbla möten mot AIK. Halmstad kommer från en 0-1 förlust mot Malmö FF i en match där gästerna dominerade stora delar av matchbilden men trots det hade bollklubben sina chanser att kvittera.

Den senaste matchen blev en tråkig historia där Brommapojkarna vann med hela 4-1 på Grimsta och just bortaspelet är något som måste lösas. Halmstad har sex (!) raka förluster på bortaplan och när man nu möter ett av seriens främsta lag på hemmaplan, då ser det tufft ut på förhand.

Tabeller och statistik från Bolldata.se

Anfall är bästa försvar för ett GAIS utan ordinarie målvakt

Mötet med Elfsborg på Borås Arena blev en tät historia mellan två bra lag. Elfsborg är inne i en långvarig formtopp men GAIS tog sig an matchen på ett bra sätt och skapade sina chanser. Nu får man chansen på hemmaplan mot en motståndare där man har goda chanser att ta en ny seger.

Annons

På Gamla Ullevi är man starka och två av tre hemmamatcher har gett en seger för de grönsvarta. Försvarsspelet såg stundtals virrigt ut mot Elfsborg men Halmstad har inte samma offensiva vapen i sitt lag och det ska man kunna hantera.

Frågetecken finns dock på målvaktsposten där Mergim Krasniqi byttes ut skadad i den förra hemmamatchen mot IFK Norrköping. I Borås fick Kees Sims chansen men han tog den bokstavligt talat inte och avslutade en svag match med att bli utvisad. Om inte Krasniqi hinner tillbaka till Söndagen så kommer tredjemålvakten Erik Krantz troligtvis att vakta målet och han har bara 17 allsvenska minuter på sitt CV. Osäkra är även mittbacken Robin Frej och mittfältaren William Milovanovic.

Blödningen måste stoppas om Halmstads BK vill spela i allsvenskan 2025

Att Malmö FF bara vann med 1-0 på Örjans vall var i underkant och de regerande mästarna borde ha avgjort tillställningen redan i den första halvleken. En stor dominans gjorde att Halmstad hade problem att etablera spel på offensiv planhalva i den första halvleken. Efter paus såg det bättre ut och man skapade sina chanser som hade kunnat ge en kvittering. Matchbilden påminde om den vi såg på Platinumcars Arena när man åkte för att möta Norrköping och det är illavarslande att man har problem med lag i båda ändarna av tabellen.

Med fem förluster på de sex senaste matcherna är det bara två poäng ned till Värnamo på kvalplatsen. I dagsläget räddas man av att lagen nedanför är ännu svagare men det är ingenting att lita på under de resterande tolv omgångarna. HBK kommer att behöva plocka sina poäng för att säkra kontraktet och gärna redan nu på Gamla Ullevi.

Läget i laget är gott och man ser ut att kunna ställa samma trupp på benen som senast då den saknar både avstängningar och nya skador. Med erfarna spelare i truppen och spännande nyförvärv så finns det goda förhoppningar om att vända på den negativa trenden men det måste också göras.