VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

INFÖR: Mjällby AIF – IK Sirius | “Hur formerar Mattiasson laget för att straffa Mjällby?”

IK Sirius gästar defensivt solida Mjällby AIF på Strandvallen när Allsvenskan startar om efter uppehållet. Vi har tittat närmare på förutsättningarna inför matchen, och reflekterar kring tänkbara formationer när Christer Mattiassons Sirius måste få hål på betongblocket Mjällby.

Inför: Mjällby AIF – IK Sirius

Omgång 13

Frånvaro / tveksamma:
Mjällby AIF: Adam Petersson.
IK Sirius:

Fem senaste:
Mjällby AIF: V-F-F-V-V
IK Sirius: V-O-O-F-V

 

Ett oväntat topplag tar emot ett Sirius som vunnit allt på gräs

Inför säsongen var det nog många som hade placerat Mjällby och Sirius ganska nära varandra i tabellen men inför den allsvenska återstarten är det hela sex stycken lag mellan de två. Mjällby var något utav vårens positiva överraskning och sett till såväl tabellplacering som hemmaplansfördelen bör det sluta med tre poäng till Blekingelaget. Sirius har å sin sida vunnit båda gräsmatcherna man spelat så här långt in på säsongen. Kalmar besegrades med 2-1 och en meriterande 3-1 seger på Friends Arena mot AIK gör att de blåsvarta kan känna ett visst självförtroende inför vad som komma skall.

Det är två relativt formstarka lag som drabbar samman på Strandvallens under lördagen. Båda lagen spelade varsin träningsmatch under uppehållet som slutade 2-2. Mjällby tog emot danska Hvidovre och Sirius mötte Djurgården i Enköping. Utöver träningsmatcherna är det två lag som var relativt formstarka innan uppehållet. Mjällby tog nio poäng på de fem avslutande omgångarna och Sirius åtta stycken. Gästerna förlorade visserligen med klara 3-0 borta mot Hammarby men var i övrigt obesegrade med två segrar och två oavgjorda matcher. Man blev nollade även mot Västerås men visade vilken offensiv potential som finns med de tio mål man gjorde mot AIK (3-1), IFK Göteborg (2-2) och inte minst IFK Norrköping (5-1). Det finns med andra ord goda förhoppningar om en målrik historia mot Mjällby.

En tung lagmaskin som trivs såväl i luften som längs marken

Adam Petersson och Silas Nwankwo ser ut att kunna missa lördagens möte men i övrigt har man en frisk trupp. Under våren drogs laget med stora skadeproblem i backlinjen men dessa läkte ihop under de avslutande omgångarna och lagets styrka visade sig återigen då man släppt in tredje minst antal mål trots att många försvarsspelare varit borta. Framåt i planen är man ett av lagen som gjort flest mål på hemmaplan och under året har spelet utvecklats ordentligt där passningsspelet är betydligt bättre än tidigare. Mjällby är erkänt tunga att möta på hemmaplan och det är bara Djurgården som har lyckats vinna på Strandvallen. Tunga är man på hemmaplan och tunga är man på de fasta situationerna där de åtta mål man gjort innebär att bara Malmö FF gjort fler med sina tio stycken.

Verktygen finns, lyckas man igen?

Hos gästande Sirius saknas Henrik Castegren som är avstängd efter tre gula kort, Joakim Persson är fortsatt skadad och Tobias Carlsson ser ut att missa matchen även han. Glädjande är dock att Jakob Voelkerling Persson åter är uttagningsbar i truppen. Det blir en utmaning att ersätta Henrik Castegren där den troliga ersättaren lär bli Patrick Nwadike. En av få mittbackar i truppen som kan mäta sig med Jacob Bergström och hemmalagets fysik.. Christer Mattiassons lag brukar ställa upp i ett 4-3-3- men frågan är om man inte formerar sig som det 4-4-2 som vann på Friends Arena. Med skyttekungen Yousef Salech, löpstarka Noel Milleskog och Leo Walta, som återvänder till Strandvallen, finns de verktyg som behövs för att straffa Mjällby – frågan är hur långt det räcker.