VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

INFÖR: Västerås SK – BK Häcken | “Två lag med siktet högre i tabellen”

Västerås SK tar emot BK Häcken när den trettonde omgångens sista match ska spelas. VSK har möjlighet att revanschera sig för vårens alla missade målchanser, samtidigt som förväntade topplaget Häcken behöver en trepoängare för att närma sig topp tre i tabellen.

Inför: Västerås SK – BK Häcken

Omgång: 13

Frånvaro / tveksamma:
Västerås SK: Simon Gefvert.
BK Häcken: Nikola Zecevic.

Fem senaste:
Västerås SK: F-F-O-O-V
BK Häcken: F-O-F-F-V

 

 

En batalj mellan två lag som har siktet inställt högre upp i tabellen

Sett till den underliggande datan och värdet “xP”, som står för förväntade poäng, så hade det här varit ett möte mellan tabellsexan Västerås SK och åttan BK Häcken. Nu är verkligheten en annan och jumbon från gurkstaden har 18 omgångar på sig att visa upp att all otur man haft under våren kommer att jämna ut sig över en säsong.

Grafik: Simulerad allsvensk tabell där xG och xGA ersatt gjorda och insläppta mål för varje spelad match.

Både lagen avslutade vårsäsongen med att göra fyra mål i den sista omgången innan uppehållet. Västerås vann det viktiga bottenmötet mot Kalmar FF med 4-0 och BK Häcken besegrade AIK med 4-1 på hemmaplan. Det är två underhållande lag som ställs emot varandra och med tanke på vad som är på spel så kan det här bli en väldigt sevärd historia. Västerås vill ta det första steget i sin resa ur bottenträsket och BK Häcken vill knappa in på topp tre med chans på europakval även 2025.

En startelva som är svår att sia om

I hemmalaget har det hänt en hel del jämfört med det laget som inledde säsongen. Simon Gefvert är långtidsskadad och Patric Åslund har lämnat för Djurgården. Dessutom har klubben kommit överens om att bryta kontraktet med Aly Coulibaly och Alex Douglas ryktas vara på väg till polska Lech Poznan även om han troligtvis spelar under måndagen. Ytterbacken Elyas Bouzaiene har hämtats in från Degerfors och bröderna Granath, Gustav och Viktor, återförenas i klubben.

Det återstår med andra ord att se hur tränare Kalle Karlsson väljer att formera laget och det är inte alls omöjligt att vi får se en första skymt av anfallaren Viktor Granath med tanke på hur svårt man har haft att göra mål.

Hur är formen hos det förmodade topplaget?

Hos gästande Häcken har det inte hänt lika mycket på transferfronten hittills. Ytterbacken Axel Lindahl var på lån från Kalmar FF under våren och har nu anslutit permanent till klubben. Lämnat har Blair Turgott gjort som numera spelar i Halmstads BK samt att inlånade Edward Chilufya och Ishaq Abdulrazak har återvänt till sina klubbar.

Häcken har bara vunnit en av de fem senaste allsvenska matcherna och under uppehållet spelade man två träningsmatcher. Förlust med 3-2 mot Kalmar FF och seger med 4-2 över Halmstad, det är med andra ord svårt att sia om vart åt formkurvan pekar. I skrivande stund har man fem poäng och sämre målskillnad upp till topp tre så det vore önskvärt för de gulsvarta att börja samla sina poäng så snart som möjligt för att avståndet inte ska öka ytterligare.