INTERVJUSERIE: Svenska supporterpoddar, del 1 – “Jag kan prata om AIK tio timmar om dygnet”
Det här är första delen i en serie där vi intervjuar profilerna bakom Allsvenskan supporterpoddar. Först ut är Christoffer Svanemar som driver den populära AIK-podcasten Testa Stör tillsammans med Christopher Kviborg och August Spångberg. Han arbetar dessutom som fotbollskommentator för TV4 och kan ses som programledare i Tuttosvenskan. Vi frågade honom om hans syn på AIK:s säsong, hur podcasten såg dagens ljus 2019 och vem han helst av allt hade velat intervjua.
Namnet Testa Stör är inspirerat av ett uttryck AIK:s guldlag 2018 använde sig av. “Det betyder att vem som än försöker störa oss så går det inte. Vad än de försökte göra så gick det inte, vi tog guldet” sade upphovsmannen Heradi Rashidi till Expressen.
Varför blev du AIK:are?
Jag växte upp i Solna, men också i förorterna längs blå linjen. Där finns det bara ett lag och det är AIK. Och jag spelade i AIK:s juniorlag till ungefär den åldern då elitsatsningen började, då slutade jag. Jag var helt enkelt för dålig och valde då att satsa på andra sporter men jag spelade i AIK i tio-elva år.
Är det någon spelare man känner igen från din årskull? Som gick till A-laget?
Alltså från 88:orna var det ganska glest. Men mot slutet när jag började fasas ut var det då man började värva från regionerna. Och då kom ju Pierre Bengtsson in exempelvis (svensk mästare med AIK 2009, red. anm.)
Det var en mix mellan 87 och 88 där ett tag. Och då började ju spelare som Robert Åhman-Persson komma in, och Brwa Nouri. Även Mange Eriksson som är 90:a spelade ju också i AIK. Gick hela vägen och var uppe och nosade lite grann på att träna med de äldre (nuvarande lagkapten i Djurgården, red. anm.) Så det är ett par profiler som har varit med och tränat som man känner igen.
Vad har du för favoritspelare genom tiderna i AIK?
Det instinktiva svaret är ju Martin Mutumba. Det är för mig en personlig favorit. Sedan har jag spelare som jag håller extra varmt om hjärtat. Det är vänner till mig som har spelat i klubben, Daniel Sundgren exempelvis. Niklas Maripuu, Robert Åhman-Persson och jag är hyfsat bra vänner. Så det finns ju den typen av favoritspelare.
Och sedan finns det ju favoritspelare bara på ren fotbollskvalitet. Och där är det väl snarare kanske Kristoffer Olsson som jag dras mot som favoritspelare. Hans fotbollsegenskaper. Hans karaktär och personlighet och sättet han anpassade sig och lärde sig AIK väldigt fort. Det är en personlig favorit för mig också. Det finns ju många, så det beror ju på vilket perspektiv man ska se på frågan ur. Men där har du ett gäng i alla fall.
Om du fick intervjua någon i klubben, genom historien. Vem skulle du vilja intervjua i så fall?
Det är väl rätt lägligt att kasta in Kurre Hamrin som svar på den frågan. Med tanke på att han nyligen lämnade jordelivet. Dessutom AIK:s senaste skytteligavinnare. Det är dessutom Kurre Hamrin med historik i Huvudsta som är den Solnastadsdel som jag har tillbringat majoriteten av mitt liv i. Och dessutom med VM 1958 och allt det här.
Jag hade bara äran att träffa Kurre en väldigt kort stund och bara en handskakning. Men som jag förstått det en väldigt pratglad och väldigt varm person. Som spenderade sina sista år i Florens och Italien. Men väldigt gästvänlig och väldigt stort hjärta. Det hade varit Det hade varit en person som jag absolut hade velat slå mig ner med och dela en flaska vin med. Och ett par timmar gott snack med.
Han måste vara en av de få som spelade VM-final på sin hemmaplan?
Ja, Erik Niva skickade väl ut någonting i samband med Kurre Hamrins bortgång. Att han är den som har haft liksom närmast från bostadsadress till den hemmaplan som han senare skulle spela VM-final på Så det är väl en ball anekdot.
Hur skulle du beskriva AIK:s supporterkultur? Vad skulle du säga skiljer ut den från andra lags?
Med tanke på vilket år vi kommer ifrån, ett år där AIK är pissusla på att spela fotboll och är nära och spelar sig ur serien och det är kaos inom klubben. Det är kaos inom truppen, det är underpresterande spelare och ändå visa upp det publikstödet.Så vänder man sig mot ord som lojalitet. Det är en lojal jävla supporterskara. Det bevisades väl redan i samband med att AIK åkte ur allsvenskan senast 2005 och spelade i Superettan och ändå tror jag man var tvåa i publikligan det året. Trots att man spelar mot Väsby United och Boden. Och det säger väl någonting om AIK:s supporterkultur.
Svensk supporterkultur i stort väldigt mycket hand i hand (med AIK:s). De stora klubbarna ser relativt likadana ut på läktarna. Men AIK upplever jag, och jag är ju färgad i frågan, jag upplever att AIK är bäst i klassen på att kraftsamla när klubben går som allra tyngst, när klubben behöver stödet som allra mest.
Där tycker jag att det finns exempel på andra klubbar som är lite mer bortskämda, lite mer medgångssupportrar. Lite mer att man går när det går bra och är roligt och man förväntas vinna.
Men man kanske stannar hemma när det går lite tyngre.
Där är AIK nästan tvärtom. Två dagar efter man har slagit Djurgården med 2–0 Då är det inte ens 20 000 där mot Värnamo. Medan när det går åt helvete och allt skiter sig, då är det 25 000 där mot Brommapojkarna. Det är väl det som kanske är det starkaste signumet för AIK:s supporterkultur.
Det är ju en myt att AIK är bra i kris och det är väl en myt som klubben gärna försöker jobba bort. Men det är också något som stämmer ganska bra att vi är bra på att kraftsamla när det går åt helvete. Och det är för att det går åt helvete lite för ofta i den här klubben.
Har du något exempel på en klubb som har mer bortskämda supportrar?
Ja det finns väl två klubbar i den här staden som har tappat publik och inte gått så bra när det inte har varit så roligt att gå på fotboll och resultaten inte är så bra. De har fortfarande gjort en resa som är positiv, backar man bandet tio år så har kurvan pekat uppåt. Men jag har svårt att se Djurgården och Bajen vinna publikligan när de kommer tolva i tabellen. Det har jag svårt att se
Vilken är din favoritmotståndare?
Största rival är ju Djurgården. Det går ju inte att snacka bort. Den historiken och rivaliteten som finns däremellan är vad den är. Och den är ju ständig och konstant. Rivaliteten med övriga lag bakom Djurgården tycker jag att det pendlar lite grand. Från säsong till säsong. Alltså vart man ligger. När jag växte upp var ju IFK Göteborg tydlig tvåa på listan och Malmö existerade ju knappt. Nu de senaste tio åren har det vänt där.
Malmö har på alla sätt och vis gått om Göteborg, på det som är någon form av hatskala. Och det samma gäller väl Bajen lite grand. Alltså Bajen har kommit som en liten uppstickare de senaste åren. Men har varit ett lag som man under min uppväxt i alla fall har haft ganska svårt att ta på allvar.
Det har varit perioder där det har varit både Malmö och Göteborg före Bajen som rivalmöte. Som klubb som har framkallat känslor hos mig. Medan de på senare år här i takt med att de har blivit bra sportsligt har ju de såklart stigit också. Bakom Djurgården är det lite mer flytande, men Djurgården är den konstant stora rivalen.
Var det 2019 ni startade Testa Stör? Hur uppkom idén till att starta podcasten?
Ja exakt 2019 tror jag vi tog igång, på ett helt annat sätt än hur vi existerar idag. Ja men tanken bakom det var väl att det inte fanns någon AIK-podd, tyckte vi. Jag var ju med och grundade Radio Råsunda för en herrans massa år sedan. Sedan gick Radio Råsunda i graven och efter det fanns det inte riktigt någonting som handlade om AIK. Och både jag och Kristoffer Kviborg och Jesper Hoffman kände ett behov av att prata AIK.
Vi drog igång testa stör med inställningen att vi poddar när vi har någonting att prata om. När vi känner att det är läge för någonting, pratar vi om det. Vi lovade inte två gånger i veckan eller ens en gång i veckan. Utan det var mer att när vi får feeling och har något att säga och känner att vi behöver prata av oss. Då gör vi det. Och det var så det startade.
Och sen gick det ju ganska fort, det första året, vill jag minnas. Nu minns jag det inte exakt, men det gick ganska fort från att vara en podd som kom ut ibland, till att bli en podd som kom ut på veckobasis. Till att börja med.
Vad har ni haft för utmaningar med att driva podcasten?
Vår stora utmaning har varit att både jag, Kviborg och Jesper Hoffman jobbar med saker som gör att man behöver pussla ihop ett schema. Det är väl egentligen det som har varit vår stora utmaning. Att sätta sig ner och prata om AIK, det hade jag kunnat göra tio timmar om dygnet. Det är väl egentligen inte det som har inte varit en utmaning, att komma på saker och prata om.
Och det är en ständig utmaning i den branschen vi lever i att alla som lyssnar vill att allt ska vara gratis. Men den tiden det tar att sätta sig ner, spela in och ska klippa det, allt det jobb som ligger bakom, att få till en bra podcast. Det är inte helt lätt. Och så behövs det nya mikrofoner och det är något mixerbord som pajar.
Det är mycket jobb bakom kulisserna. Folk som lyssnar hör bara att det låter som att vi sitter och har ett skönt samtal. Och bara trycker på inspelningsknappen. Men det är en del jobb bakom det, med körschema och boka gäster. Och komma på ämnen och leta upp statistik, allt sådant. Det är tidskrävande.
På något sätt behöver man också ersättning för det. Och där har vi försökt hitta modeller som gör att det ska vara värt det. Och att det ska bli bra. Vi vill inte skicka ut någonting som är dåligt, bara för att skicka ut någonting. Någon form av balansgång har vi försökt hålla och vill hålla. Och jag tycker att vi har lyckats ganska bra genom de här åren. Även om vi säkert också har gått på ett par minor någonstans längs vägen.
Hur har det gått med betaltjänsten Testa Stör plus? Har den fått något genomslag?
Jättebra genomslag. Vi har fått jättebra feedback och vi tycker själva att det är jätteroligt. Och det var nästan fundamentalt skulle jag säga, för att Testa Stör skulle fortsätta leva. Och det handlar nog mycket om vår energi. Att vi skulle orka fortsätta. Så vi behövde kanske någonting nytt.
Det blir ju rätt mycket att man bara fokuserar på herrarnas A-lag och deras matcher. Och så sitter man och gör två avsnitt i veckan som handlar om att nu såg den här matchen ut såhär. Och sen nästa avsnitt handlar om vad vi ska göra i nästa match. Det blir lite samma-samma. För att vi skulle få en nytändning kände vi att vi behövde göra något nytt.
Och för att det ska vara värt att lägga ner den tiden behövde vi hitta en modell. En betalmodell helt enkelt. Alternativen tyckte vi var sämre. Det här tyckte vi var det bästa alternativet. Och enligt våra lyssnare och de som följer oss verkar det ha varit ett klokt val. För responsen har varit jättegod och vi har bra med prenumeranter. Vi är jättenöjda med den lösningen.
Får ni mycket respons från lyssnarna?
Många hör av sig och det är jättemycket DM:s, jättemycket e-post. På alla möjliga sätt som man kan få respons har vi fått respons. 99 procent har varit positiv, så vi är svinnöjda. Och som sagt, viktigt tror jag för oss också att få nytändningen. Att lära känna klubben i ett bredare perspektiv.
Och jag tror att det är nyttigt för våra lyssnare också. Att få lära känna klubben på ett bredare perspektiv när allting annat är så centrerat runt matcherna. Jag tror att det är kul både för oss och för våra lyssnare. Att få lära känna apparaten som är kring en fotbollsklubb.
Mer än bara sportchef, tränare och spelare. Och dessutom lite nostalgi med gamla profiler, vi hade med Rickard Norling i en två timmars-intervju för någon vecka. Att kunna göra den typen av innehåll också. Det har vi inte kunnat göra, vi hade inte haft tid att göra det, om det inte vore för den här pluslösningen. Vi är jättenöjda.
Var ser du Testa Stör om fem år?
Jag har ingen aning, jag funderar väldigt lite i den typen av banor. Strategiskt och hur kommer det se ut om fem år. Utan vi gasar på. Vi har inga planer så inga visioner själva om att om fem år skulle det vara ballt att göra det här. Utan vi kör på så länge vi pallar. Så länge vi tycker att det är roligt.
Och kommer vi på nya grejer så är vi inte sena att göra det. Och testa och sådär. Den typen av långsiktiga tankebanor tror jag inte existerar hos varken mig, Spångberg eller Kviborg.
Har du något favoritögonblick från Testa Störs historia?
Vi hade en tung säsong 2020, då vi poddade. Det var en sommar som var varm som satan vill jag minnas, AIK gick åt helvete. Det var ju det där Atalanta-experimentet med Norling och vi poddade ganska mycket från distans.
Det har blivit ett par klassiska sägningar, som när Jesper Hoffman funderade på att lägga bilen i fri växel och bara låta den rulla ner i en korsning och se vad som händer. Det att det finns ju lite sådana grejer som har varit minnesvärda. Det är vissa grejer vi är stolta över också, att vi har blivit en så pass viktig röst för AIK.
John Guidetti när han kom hem, det var en jättegrej att han kom hem. Det var nationellt stort i fotbollssverige att John Guidetti kom hem. Och vi var de enda media fick sätta oss ner och göra en och en halv timmes intervju med John. Det är jättestort, det var jättestort för oss. Och det är fortfarande det kanske mest lyssnade avsnittet vi har.
När transferfönstren stänger har det blivit självklart att oavsett om sportchefen heter Björn Wesström, Henrik Jurelius eller Thomas Berndtsen är det självklart för dem att komma och gästa oss. För att summera transferfönstret och sådant. Att vi har kommit så långt att det är självklart för AIK att låta John Guidetti sitta med oss precis när han har blivit klar. Eller att Thomas Berndtsen ser det som självklart att komma och sätta sig hos oss.
Det är väl mest det som jag kan känna stolthet över. Att vi har skapat någonting som väldigt många lyssnar på. Men vi har också skapat någonting som klubben själva känner att fan, de här är bra de gör ett bra jobb för AIK. De hjälper oss att bygga intresset kring AIK. Så att från båda håll egentligen är väl det som jag och mina poddkollegor känner stolthet över.
Hur många lyssnar på Testa Stör?
I och med att vi ligger hos Spotify så har vi inte riktigt tillgång till att se lyssnarsiffrorna. De ligger hos Spotify och det tycker jag är ganska skönt. Det finns ju en felaktig bild som har blivit en myt. Att våra lyssnarsiffror är bra om det går dåligt för laget. Och det stämmer inte.
Vi har sett siffrorna själva och pratat om dem med Spotify bland annat. Och ska man titta på våra 20 mest lyssnade avsnitt är de 20 mest lyssnade avsnitten när vi har vunnit derbyn eller när vi har vunnit stora matcher. Eller en intervju med John Guidetti eller Thomas Berndtsen eller Henning Berg eller Thomas Brännström. Eller vad det nu kan vara. Så det är de positiva avsnitten som är de absolut mest populära avsnitten.
Det kan jag väl säga om siffrorna. Sedan ser jag inte våra siffror på raka arm. Och det är inte därför jag poddar, för att vi ska nå många lyssnare. Det är inte det som är intressant för mig, det är inte det jag brinner för med Testa Stör. För då hade man ju sagt ännu mer tokiga saker, bara för att dra in lyssnare. Lyssnarsiffrorna är ganska sekundära för mig.
Hur såg du på laget inför säsongen, och vad anser du om de sex första omgångarna?
Ganska förväntat. Man såg vad Henning Berg började bygga, han började bygga bakifrån. Vilket är sunt. Man såg också att det var ganska stora delar riskminimering. Att vi inte kommer vara ett lag som har tio målchanser per match. Vi kommer heller inte vara ett lag som släpper till tio målchanser per match. Det kommer vara ganska tillknäppt, ganska svårslaget.
Vi har väl spelat ett gäng tävlingsmatcher nu. Det var väl tre i cupens gruppspel, kvart och semi, det är fem. Vi har väl spelat elva tävlingsmatcher och förlorat en. Det är väl ganska väntat egentligen.
Sedan är det som vanligt i AIK-land att man drabbas av hybris när vi kanske inte borde ha det. Jämför man med förra årets samma motstånd, Värnamo hemma, BP borta, Malmö borta, Djurgården hemma. Och så byter vi ut Västerås mot Degerfors, en nykomling mot ett lag som åkte ur. Då är vi faktiskt sämre än vi var förra året. BP borta vann vi mot förra året, BP borta i år kryssade vi mot. Övriga motstånd är det samma resultat.
Vi är tidigt inne i säsongen, det är inte läge att börja slå på stora trumman. Och att vi kommer att vara topp tre eller att vi ska slåss som ett guld. Jag tror man fortsatt ska vara ganska ödmjuk, det kommer fyra matcher här nu med Sirius, Elfsborg, Peking, Bajen och Blåvitt. Fem matcher till och med, där vi tog två poäng förra året.
Beroende på vad vi gör i de matcherna, beroende på hur resultatet och spelet ser ut efter det är det läge att börja dra stora växlar. Och då har vi också spelat en tredjedel av säsongen. Jag är försiktigt optimistisk, försiktigt positiv. Även om det fortfarande finns jättemycket att göra rent prestationsmässigt och insatsmässigt är vi långt ifrån klara på långa vägar.
Men elva poäng på dom sex första det är väl okej.
Redaktionens anmärkning: Denna intervju genomfördes 30 april 2024
Har du någon favoritspelare i laget och sen vilka spelare kommer att bli viktigast under säsongen?
Nej men Anton Saletros är ju svår att inte att inte älska, med både kombinerad fotbollskvalitet med ledaregenskaper och bultande svartgult hjärta. Sedan är jag fruktansvärt glad över att se Sotirios Papagiannopoulos vara mittback i AIK igen. Han hade en tung säsong i fjol och han vet om att han hade en tung säsong i fjol.
Det var många som skrek om att han inte borde förlänga sitt kontrakt, eller inte borde få ett förlängt kontrakt. Jag är väldigt glad och stolt över att se en grabb som är från Hagalund, som är fostrad i den här klubben ges en till chans. Men också ta den chansen, på det sättet som han har gjort det.
Bortsett från Malmö borta har Sotte varit en av seriens tre-fyra bästa mittbackar i inledningen av den här säsongen. Det var det nog ganska få som trodde. De två är väl de två som jag tycker är bäst här och nu.
Det är lite svårare för mig att ta till mig de utländska spelarna rent emotionellt. Man vet att de inte brinner för klubben på samma sätt. Det är fotbollsproffs. Rui Modesto och Giannis Pittas drar väl när det första bästa anbudet kommer. Jag är lite svårare att ta till mig dem.
Sen måste jag nämna när det är en sådan fråga, jag måste nämna John Guidetti. För att jag älskar den jäveln, jag slutar aldrig tro på den jäveln. Jag är väl en av få som fortfarande hoppas och tror att det bor en jäkla klasspelare i John Guidetti. Och får han bara vara hel kommer han visa det. Där har du tre Anton, Sotte och JG.
Om du får tippa, var kommer AIK ligga efter 30 omgångar?
Nu får folk tolka mig rätt, med tanke på att jag klankade ner lite på våran hybris förra året. Men så som Allsvenskarna inletts tror jag att AIK blir trea. Och det kommer handla ganska mycket om att vi egentligen inte är så jävla bra. Men det är inte många andra som är bra heller. Jag tycker att lag som Djurgården, Elfsborg och Häcken har sett okej ut. Jag tror att Djurgården blir tvåa, eller trea.
Men Elfsborg, Häcken och Bajen, alltså de ser inte bra ut. Och fortsätter vi vara bra, bortsett från Malmö borta som är någon form av plump i protokollet, kan vi fortsätta vara jävligt svårslagna. Vinna hemma, kryssa borta. Då kommer det räcka jävligt långt. Trea singlar jag ut oss på här och nu.
Bollsvenskan tackar Christoffer för intervjun.
Testa Stör hittar man på Spotify.
Vill man följa Christoffer på Twitter / X gör man det här.
Testa Stör finns även på Twitter / X.