INTERVJUSERIE: Svenska supporterpoddar, del 4 – Röda Bröder
I fjärde delen av vår serie med supporterpoddar har turen kommit till KFF-podden Röda Bröder. Christoffer Karlström driver den tillsammans med sina två yngre bröder Andreas och Marcus. Det för såklart tankarna till de tre bröderna Elm, Kalmar FF-legendarerna. Christoffer berättar bland annat om vilka favoritspelare han har nu och genom tiderna och vad han tycker om Guldfågeln Arena.
Hur ser ditt liv ut när du inte är supporter?
Jag är fritidspedagog och jobbar på en skola i Kalmar. Är småbarnsförälder, fyller 34 år i höst.
Hur började själva supporterskapet och intresset för Kalmar FF?
Ja, men det började väl när jag och mina bröder gick med vår pappa som hade sponsorbiljetter på Fredriksskans, som gamla arenan hette. Vi satt i knät där då, och fick följa med på matcherna. Sedan växte det väl mer och mer, när vi blev lite äldre så kunde vi sitta själva, då gjorde vi det framför huvudläktaren. Sedan drogs vi mer och mer bort mot klacken.
Det var väl 1999 eller 2000 någonstans som vi började gå på matcherna. Sedan har det bara blivit mer och mer egentligen. Gick på varje match och sedan att man började få lite ideella grejer runt laget, med Svenska Fans. Och sedan senare, vår podd. Det har varit Kalmar FF i över 20 år av mitt liv i alla fall.
Har du skrivit för Kalmar FF:s Svenska Fans-sida?
En av mina bröder, Marcus, tog över den sidan. 2016–2017 där någonstans tror jag. Jag kan inte det årtalet exakt. Sedan hakade jag på det här och efter det hakade min yngsta bror också på.
Vi har uppdelade roller. Vi driver Svenska Fans Röda Bröder där och vår podd.
Har du någon favoritmatch genom tiderna?
Ja, men det är alltså det går ju inte att undgå Halmstad borta 2008 när vi tog SM-guldet. Det var ju helt fantastiskt att en förening av vår storlek kunde göra någonting sånt. Det var väldigt häftigt. Vad kan vi ha varit, runt 5 000 rödvita på Örjansvall? Det var rätt så mäktigt.
Det var det första SM-guldet för Kalmar.
Det första och enda. Ja, det var jättehäftigt. Sedan på lite senare år så här i närtid var det förra årets hemmamatch mot Malmö FF. Som också är ett väldigt fint minne. Där matchen står och väger och sedan så på tilläggstid så skruvar Simon Skrabb in en avgörande boll och hela arenan bara exploderar. Det var rätt så rätt häftigt också.
Vann ni matchen?
Jo, då vann vi med ett noll.
Ni var ett av få lag som vann mot Malmö den säsongen. Mjällby vann sina två matcher. Men det kan inte ha varit så många fler faktiskt. Har du någon favoritspelare genom tiderna?
Genom uppväxten har det ju alltid varit Henrik Rydström, Lasse Johansson och Fabio Augusto. Ja, jag har haft jättemånga favoritspelare, men det är väl dem tror jag som har liksom präglat min supporteruppväxt.
Om du hade fått intervjua någon i klubben oavsett tid, död eller levande. Vem hade du velat prata med då?
Jag har faktiskt genom vårt Svenska Fans-uppdrag intervjuat väldigt många, från 2018 fram till idag.
En som Nanne Bergstrand till exempel, som har varit en väldigt stor del i föreningen och i historien och sedan varit med och byggt upp hela den här vägen. Från att spela i Superettan 2003 till att ta upp föreningen i Allsvenskan och sedan lite senare även ta ett SM-guld.
Det hade varit väldigt häftigt att få prata med honom om den resan man gjorde. Från Superettan och sedan det här långsiktiga upp till upp till SM-guldet.
Hur skulle du beskriva supporterkulturen runt Kalmar FF? Vad är det som gör den unik?
Jag skulle säga att det inte är den största föreningen och inte den största supporterkretsen heller i Sverige, men den har något.
Det säger väl ganska många om sitt eget, men jag tycker att den rödvita gemenskapen i supporterleden här är väldigt fin. Och det spelar ingen roll vad man jobbar med vid sidan av, om man är kille eller tjej eller gammal eller ung. Utan alla umgås med alla och alla förenas på ståplatsläktaren, till exempel. På arenan. Det märks på pubsamlingarna och bortaresorna.
Åker man själv är man inte själv. Jag har gjort det ett par gånger och man blir ganska bra omhändertagen.
Vilken är favoritrivalen?
Rivalen är ju såklart Östers IF. För dem som är betydligt äldre än vad jag är och som har följt föreningen hur länge som helst, är det ju Kalmar AIK man pratar lite mer om. Som den här lokala stadsrivalen, som man mötte några gånger. Kalmar AIK har varit som högst i Superettan, tror jag. Man möttes ju i några derbyn.
De som är betydligt äldre än mig har Kalmar AIK som största rival. Men vi som är runt 30 har Öster som rivalen. Kalmar AIK spelar idag i femman. Öster har varit de här derbyna, senast var det 2012–2013 där. Det är väl de som är våra konkurrenter och våra rivaler.
Kalmar AIK, har de något supporterskap eller är det mer en vanlig klubb, utan någonting runt omkring?
Nej men det är just ingenting runt omkring.
Det har blivit så med Sylvia i Norrköping, till exempel, som var större förr kanske för 50 år sedan. Även IFK Malmö, jag tror att båda de klubbarna inte riktigt har några som håller på dem längre. Utan de är som vilken liten klubb som helst, längre ner i systemet. Gällande podcasten, hur kommer det sig att ni startade den?
Spotify och Unibet skulle se till att alla lag i Allsvenskan hade en supporterpodd. Då blev vi rekommenderade av supportrar till Kalmar FF att vi borde haka på det.
Jag blev kontaktad av Christoffer Svanemar (Testa Stör), som pratade väldigt bra om det upplägget. Jag har honom att tacka för att han fick in mig i poddvärlden. Sedan hakade vi tre bröder på det och startade den. Nu är vi inne på vår tredje säsong och det här första året så var vi ju ägda av Spotify.
Men sedan när de köpte upp de fyra största poddarna fick vi inte vara med i det. Men vi fick behålla all utrustning så att vi kunde köra vidare. Det gör vi fortfarande.
Ni är ju tre bröder och Kalmar är ju i modern tid kända för bröderna Elm. Har ni fått höra någon rolig liknelse om den saken?
Inte så att det har varit något fokus riktigt. Men det klart att bröderna Elm var någonting alldeles speciellt, att tre bröder kunde göra någonting stort tillsammans på fotbollsplanen. Vi tycker att det är kul att vi kan göra någonting som bröder, på vårt sätt. Stötta laget utifrån vårt sätt. Ingen liknelse så, men det finns de som har dragit den kopplingen.
När startade ni podden och vilka utmaningar med att driva podcasten har ni haft hittills?
2021 tror jag det var. Ja alltså, det är ju det att vi tre jobbar helt vanliga sju till fyra, åtta till fem-jobb. Vi har lite grejer vid sidan av också och jag är småbarnsförälder till exempel och pysslar en del med innebandy. Det har väl varit mest det här att få ihop det och pussla i det vardagliga livet egentligen, som är utmaningen.
Annars så tycker jag att det har flutit på bra. När vi spelar in och sånt så har vi ganska tydliga roller. Jag är oftast den som programleder och sedan är Marcus med. Men vi gör det ihop och det är Andreas, vår yngsta bror, som klipper och redigerar.
Vi har egentligen samma uppställning när det gäller vårt Svenska Fans-uppdrag. Att Andreas som yngst är fotograf, Marcus är redaktör och jag är skribent.
Vad har ni fått för gensvar från lyssnarna?
Positivt, vi får meddelanden veckovis, ”när kommer nästa avsnitt ut?”. Ibland är vi igenkända på stan och folk kommer fram och säger att vi gör bra avsnitt. Det är lite speciellt. När man inte är i den världen egentligen. Det är lite häftigt på ett sätt, samtidigt så gör vi det för supportrarna eftersom vi själva är supportrar. Men det är det är kul.
Är ni lite av ett nav inom supporterkretsarna? Jag kan tänka mig att det är ganska många som går på matcherna som lyssnar på er, är det någonting ni känner av?
Ja, lite grann kanske. Det är ofta så när man när man blir igenkänd eller de kommer fram på läktaren, då förstår man att ja men vi har nog vi har nog ganska trogen lyssnarskara ändå. Sedan kan vi följa lyssnarsiffror, men vi är inte vi är inte det självklara navet, jag upplever det inte så i alla fall.
Har du något favoritögonblick i podcasten?
När vi får göra intervjuer. När vi verkligen får sitta ner med ledande personer. Det tycker jag är väldigt, väldigt häftigt, att få göra det.
Man ser det inte som ett jobb, utan man lever sin dröm på något vis. Man får träffa sina förebilder och man får träffa sina idoler. När vi har vunnit till exempel, om man får intervjua någon efter, som ska in i avsnittet sedan. Det är en ganska skön känsla.
Var vill ni se podcasten om några år?
Det är väl att vi ska vi ska fortsätta utvecklas, att få fler att upptäcka oss. Jag tror att vi har ganska många som fortfarande inte vet att det finns en supporterpodd.
De skulle man ju vilja nå ut till.
Jag upplever att man kan bidra till gemenskapen inom supporterrörelsen eller supporterkretsarna genom att man har en supporterpodd. Som är av supportrar för supportrar.
Framtidsvisionerna är väl att vi ska fortsätta och att vi ska nå ut till fler. Det är väl så vi ser på det just nu i alla fall
Om vi backar bandet till inför säsongen, vad hade du för tankar om laget då? Hur tänker du nu efter 12 spelade omgångar?
Inför säsongen har man tankarna på hur det gick förra säsongen. Då gjorde vi en väldigt fin säsong. Tittar man tillbaka dem tre senaste åren så har vi varit topp sex i Allsvenskan. För att ha varit i kval två vändor innan har det varit helt fantastiska säsonger.
Man förväntar sig kanske inte att en förening av vår storlek kommer att komma så högt upp år efter år. Men att man att man ligger runt tia och uppåt och säkrar ett allsvenskt kontrakt och sedan börjar titta uppåt. Det var väl förväntningarna egentligen.
Vi tappade ju ganska tongivande spelare till exempel. Vilket gjorde att de vi har fått in visste man inte riktigt hur de skulle liksom hur snabbt de skulle komma in i laget. Hur de skulle passa in direkt
Jag hade väl ganska realistiska förväntningar och ingen vidare hybris till en början. Men jag såg fram emot säsongen och att vi skulle göra en fin säsong. Det var väl förväntningarna.
Vilka spelare är viktigast i laget?
Ja, men det skulle jag säga är de här äldre spelarna. Rasmus Sjöstedt och Lars Saetra är ju som ett gammalt gift par som känner varandra utan och innan. Och har spelat som mittbackspar i alla de här fina säsongerna. De är ju absolut jätteviktiga.
Det lämnades ju ett ganska stort tomrum efter att målvakten Ricardo lämnade för Malmö. Samuel Brolin har kommit in, men kanske inte har fått den bästa starten. Jakob Kindberg har fått kliva in och gjort det helt okej, utifrån hur spelet har sett ut. Men annars är det Robert Gojani på mittfältet och Simon Skrabb som man ser som de bärande spelarna.
Har du någon favoritspelare i laget?
Han har inte fått bästa starten heller riktigt, men jag har ganska höga förhoppningar om Magashy till exempel. Jag tyckte han var jättebra i Värnamo och jag hade velat ta han tilI Kalmar FF innan han gick till AIK.
Pratar man om någon lokal spelare som är härifrån så är det ju Melker Hallberg. Som jag tycker är en otroligt skicklig fotbollsspelare och jobbar stenhårt för märket på bröstet. Om man vet att han brinner för föreningen det blir ju en favoritspelare utifrån det. Det kan vara lite mer supporterhjärta i en sådan spelare.
Om du får tippa slutplacering, hur tror du att det går?
Det är klart att man har förhoppningar om att vi ska göra en bättre höstsäsong, än vad vi gjorde under våren. Jag hoppas bara vi kommer över kvalstrecket och på säker mark. Det är det som gäller nu. Att åka ur hade varit totalt mörker.
En liten extra fråga när det gäller arenan. Vad har du för reflektioner gällande Guldfågeln kontra Fredriksskans?
Fredriksskans ligger ju mitt i stan och har den här närheten till centrum. Om man har supportersamlingar och för turister under sommaren har det varit ganska naturligt egentligen. att man dras till Fredriksskans
Sedan Guldfågeln byggdes 2011 är det ute i ett handelsområde, vid IKEA och liknande. Det är lite ”svårare” att ta sig ut dit men. Man var ganska orolig när vi skulle lämna Fredriksskans, ”hur ska det bli nu med en ny arena?”. Men jag tycker väl att Fredriksskans alltid kommer ha kvar en rödvit själ. Eftersom föreningen har varit där så pass länge.
Men jag tycker om Guldfågeln Arena, absolut. Och har hittat ett hem där också. Jag tycker om båda arenorna.
Guldfågeln är väl ett sponsornamn, var det någonting ni tänkte på i början?
Ja det är ett sponsornamn, det företaget finns på Öland. Men i supporterkretsar kallar man den för GFA.
Bollsvenskan tackar Christoffer för intervjun. Vill du följa honom på X finns han här. Röda Bröder finns på Spotify.