VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: DIF – MFF (0-1) – “Derek Cornelius sätter inte en fot fel och vinner 88% av duellerna”

Derek Cornelius var matchens gigant när Malmö FF bortabesegrade Djurgården. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Tokmac Nguen, Djurgården, Anfallare (in 68′): 4
Såg ut att ta ytterligare ett steg i rätt riktning med sin rörlighet både med och utan boll men nu blir det ett rejält hack i kurvan. Missar åtminstone en match efter utvisningen och det beslutet påverkar matchbilden till gästernas fördel. Blir visserligen provocerad och man kan diskutera om det är en utvisning eller ej men man bör kunna kräva mer från den erfarna anfallare som sätter sig i en dum position och ger domaren möjlighetern att plocka fram det röda kortet.

Deniz Hümmet, Djurgården, Anfallare (ut 68′): 4
Har det tufft mot Malmös mittbackar och det tydligaste tecknet på det? Att han går in i 10 dueller och förlorar samtliga. Hålls felvänd mest hela tiden och vänder ofta tillbaka i planen då han får bollen för att inte tappa den. Visserligen klokt värderat för att inte laget ska åka på en omställning men som ett resultat av det har han inte en enda bollkontakt i straffområdet på hela matchen.

Oskar Fallenius, Djurgården, Mittfältare (ut 68′): 4
Med den arbetsinsatsen Fallenius lägger ner är det lätt att förstå att han är uppskattad av tränarna och han fyller sin funktion i försvarsspelet men i den offensiva positionen som han har måste man kunna kräva mer i anfallsspelet. Det har gått fem omgångar av säsongen och yttern har fortfarande inte haft ett enda avslut på mål. Mötet med Malmö är det där han varit minst inblandad i spelet och frågan är hur länge han kan vara kvar i startelvan när det händer så lite i anfallsspelet.

Taha Ali, Malmö FF, Mittfältare (in 65′): 5
De pigga benen hotar alla försvar i serien men Ali hade problem att ta sig förbi Samuel Dahl oavsett om han vek in centralt i planen eller komma runt på kanten. Ovanligt blek i sina dribblingar men en injektion för laget.

Sören Rieks, Malmö FF, Mittfältare (in 41′): 5
Ersätter Oliver Berg på en ovan position och sticker inte ut åt något håll. Sedvanligt hårt arbete blandas med enkla passningar för att behålla bollen inom laget men han hotar varken offensivt eller ställer till det defensivt.

Tobias Gulliksen, Djurgården, Mittfältare (ut 68′): 5
Har en tuff och intensiv kamp mot Stryger Larsen under den första halvleken och den är härlig att skåda för gemene man. Det som såg ut att rinna över för en stund lugnar ner sig men norrmannen hålls fortsatt hårt. Tvingas hålla sig långt ut på sin kant för det mesta och då han inte lyckas med sina dribblingar blir det inte mycket till offensiv slutprodukt. Vid två tillfällen får han chansen att lyfta in bollen i straffområdet men de missar sin tilltänkta måltavla. Högre förväntningar finns på en spelare med Gulliksens prislapp.

Jacob Une Larsson, Djurgården, Back (in 34′): 5
Slängdes in i matchen då Tenho utgick skadad och lika bryskt slängde sig Une Larsson in i duellen med Oliver Berg. Malmös supportrar höll upp en tvåpinnsflagga emot VAR på den norra läktaren men hemma i soffan fanns det nog de som önskade att det fanns tillgängligt, då den farliga tacklingen endast utmynnade i inkast. Därefter står mittbacken för en stabil insats och det är imponerande att kliva in i ett möte av den här karaktären med så lite speltid i benen.

Haris Radetinac, Djurgården, Mittfältare (in 68′): 5
En bra spelare att byta in i matchen både utifrån sina egenskaper och den historiken han har mot Malmö FF, inte minst då han avgjorde motsvarande möte förra året. Även om det inte är några stora chanser så skapar han mer än Fallenius i offensiv riktning under den halvtimmen han spelar. Kan nog få mer speltid då Djurgården befinner sig i ett tätt matchande just nu.

Sebastian Nanasi, Malmö FF, Mittfältare: 5
Lyckades inte skapa sig det utrymmet som han vill ha och motståndarna kom nära Nanasi mest hela tiden. Av den anledningen var han inte alls lika målfarlig som han brukar och lyckades faktiskt inte med en enda dribbling i matchen, mycket ovanligt!

Sebastian Jörgensen, Malmö FF, Mittfältare: 5
Syns inte alltför mycket i matchen men jobbar mycket i det tysta. I princip alla mätvärden pekar på en genomsnittlig match för dansken och det får ses som godkänt med tanke på den tuffa bortamatchen.

Otto Rosengren, Malmö FF, Mittfältare (ut 65′): 5
Tog kampen med hemmalagets mittfält och löste det förhållandevis bra. Tog och delade ut smällar men fick inte riktigt spelet att lossna. Slog visserligen en hel del passningar och det nådde fram till den tilltänkta lagkamraten men det var sällan de var av det öppnande slaget som gav laget möjligheter att anfalla.

Oliver Berg, Malmö FF, Mittfältare (ut 41′): 5
Det återstår att se hur länge norrmannen blir borta efter den tuffa tacklingen han åkte på i slutet på den första halvleken och det var det sista han behövde då han nyligen kommit tillbaka i matchform. Rörde sig över stora och välbekanta ytor på Tele2 Arenas konstgräs och jobbade hårt i båda riktningarna med några kombinationer på sista tredjedelen som det närmaste ett offensivt hot vi hann se.

Samuel Leach Holm, Djurgården, Mittfältare: 5
Den som styr tempo och passningsmönster när Djurgården bygger sina anfall. Mjuk och fin med bollen när han får tid på sig samt täcker stora ytor i presspelet men väger fortsatt lätt när motståndarna kommer nära. En insats som påminner en hel del om den vi såg i derbyt senast och mittfältaren har inte riktigt kommit upp i den nivå som vi stundtals har sett såväl under 2023 som i vårens cupspel.

Gustav Wikheim, Djurgården, Mittfältare (in 68′): 6
Är det 2022-års Wikheim vi börjar se skymten utav? Väldigt svår att ta bollen ifrån och snabbheten finns sannerligen där. Springer förbi flera motståndare med bollen och det tar först stopp när Al Hakim tvingas blåsa för frispark. Lyckas med fler dribblingar under sin tid på planen än vad Gulliksen gör på mer än det dubbla antalet minuter.

Miro Tenho, Djurgården, Back (ut 34′): 6
Nickar ihop med Botheim och tvingas avbryta matchen efter lite drygt en halvtimme och det är synd för Djurgården då finländaren står för en stabil insats fram tills dess. Lägger inga fingrar emellan och ser ut att trivas i kampen. Samtidigt trygg med bollen och flera passningsrelaterade siffror når upp till de nivåer han haft under 90 minuter i tidigare matcher trots att han bara spelar 34 minuter.

Busanello, Malmö FF, Back: 6
Sysselsätts i båda riktningarna av Fallenius och Radetinac ständiga löpningar men hanterar det på ett bra sätt. Offensivt tillför han däremot inte mycket i matchen och har en ovanligt låg påverkan på anfallsspelet.

Piotr Johansson, Djurgården, Back: 6
Offensivt händer det inte mycket i matchen där vi varken får se några dribblingsförsök eller passningar in i straffområdet men defensivt är Johansson väldigt stark. Vinner betydligt fler dueller än i en genomsnittlig match och bryter bollen vid mer än dubbelt så många tillfällen. Har en stor del i att Nanasi inte är så framgångsrik som han brukar vara.

Johan Dahlin, Malmö FF, Målvakt: 6
Sätts inte på några större prov då hemmalaget inte får iväg något avslut på mål men i de aktioner där han själv kan påverka utgången är han säkerheten själv. Lugn i luftrummet och nästan prickfri i passningsspelet.

Marcus Danielson, Djurgården, Back: 6
Inte lika framstående som tidigare men en viktig pusselbit i centrallinjen. Den stora kampen i matchen sker på mittfältet och backarna i båda lagen får främst inrikta sig på att hålla sin forwards felvända och där lyckas Danielson. Följsam och vältajmad i många aktioner. Hålls, fullt förståeligt, välbevakad på fasta situationer och tillåts inte ta något avslut.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 6
Malmö försöker att överbelasta Dahls kant med att ha Stryger Larsen långt upp i planen och Jörgensen framför. Dahl löser den situationen på ett bra sätt tillsammans med uppbackningen av Gulliksen och Danielson. Arbetar sig ikapp de situationer då han blir överspelad och styr ut ett par inspel till hörna. Inte ens Taha Alis pigga ben lyckas passera vänsterbacken. Lägre offensiv aktivitet än tidigare som följd av ett kompakt försvarsspel från Malmö som inte bjuder på några ytor.

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (ut 90+2′): 6
Den täta kampen på mittfältet gjorde att Bergvall blir lite mindre involverad än vanligt men när han får tillfälle att agera så gör han det med framgång. Lyckas med det mesta när han får bollen och även om han kommer längre upp i planen än under derbyt så är han inte fullt så långt fram så att det genererar i direkta målchanser. Har lagt på sig åtta kilo muskler sedan han anslöt till Djurgården och det märktes, vinner fler dueller än vanligt och lyckas täcka bollen på ett bra sätt mot ett fysiskt motstånd.

Erik Botheim, Malmö FF, Anfallare: 6
Blev hårt uppassad av Djurgårdens mittbackar och det såg ganska ensamt ut utan Kiese Thelin vid hans sida. Vann förvånansvärt få dueller och fick bara nio passningar i matchen, långt ifrån så involverad som i de tidigare matcherna där han fick bollen vid 17 till 30 tillfällen. Är trots det smart i mycket av det han gör och befinner sig på rätt ställe när bollen dimper ner på stopptid och blir matchhjälte för laget med matchens enda mål.

Jens Stryger Larsen, Malmö FF, Back: 7
Förde en duell mot Gulliksen och en mot publiken under den första halvleken och såg ut att trivas i hetluften. Även om vi såg ett par passningar som inte nådde rätt adress så såg han bara ut att påverkas positivt utav det. Hade god kontroll på Gulliksen men hade det tuffare i den andra halvleken då både Wikheim och Dahl kom förbi på kanten vid några tillfällen, dock utan någon större fara för ett baklängesmål.

Lasse Berg Johnsen, Malmö FF, Mittfältare: 7
Mycket av spelet går via Berg Johnsen och inte minst då Sergio Pena saknades i matchen. Kontrollerar gästernas anfallsspel och sätter ramarna för tempot. Trots den täta kampen på mittfältet lyckas han vara spelbar och utan norrmannen tillgänglig hade Djurgården högst troligt haft ett ännu bättre grepp om bollinnehavet.

Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 7
Står för flera kvalificerade räddningar och Malmö hade kunnat få hål på hemmalaget i ett tidigare skede än i den sista minuten om det inte var för Widell Zetterström. Värderar samtidigt klokt i när det är läge att gå ut för att äga luftrummet i sitt straffområde mot Malmös fysiskt starka spelare.

Pontus Jansson, Malmö FF, Back: 7
Stark försvarsinsats som kryddas med ett par offensiva initiativ. Vinner många dueller som gör att hemmalagets anfallare hålls utanför straffområdet. Trygg med bollen och är inte rädd för att ta den framåt i planen när det öppnar sig en yta framför honom.

Besard Sabovic, Djurgården, Mittfältare: 7
Vinner mittfältskampen med ett framgångsrikt duellspel som dessutom leder till positiva följdaktioner. Vid flera tillfällen går Sabovic vinnande ur en närkamp och sätter igång ett anfall med en väl avvägd passning. Blir samtidigt viktig för laget i perioder då gästerna har momentum då han är en spelare man kan spela bollen till. Täcker bollen föredömligt och hittar instick mellan motståndare som sätter sina medspelare i fördelaktiga ytor. En föredömlig insats som bidrar till att det här blev den kampen mellan två tippade topplag som vi hade förutsett och nog lär Bergstrand och Lagerlöf fundera kring om de klarar sig utan honom i startelvan i cupfinalen? Stärkte helt klart sina aktier inför framtiden!

Matchens bästa spelare:
Derek Cornelius, Malmö FF, Back: 8
Det kommer sticka i ögonen för Djurgårdens supportrar men det är svårt att inte utse Cornelius till matchens främsta. Varför? För att han lyckas med i princip allt och samtidigt är direkt matchavgörande i två aktioner i matchen. Försvarsmässigt sätter han inte en fot fel och vinner höga 88% av sina dueller samtidigt som han bryter passningar vid 12 tillfällen, överlägset någon annan på planen. Så till det lite mer känsliga. Man kan tycka vad man vill om sättet han uppträder på innan Nguen blir utvisad men han lyckas och det förändrar matchbilden i slutet. Kombinerat med att han hotar på offensiva fasta och är den som står för nicken som Botheim slår in returen på gör att han är den spelare i matchen som är mest framgångsrik och avgörande för utgången.