Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 493

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: GAIS – DIF (3-0) | “Gustav Lundgren sänkte DIF med formidabel insats, Mörk dag för Marcus Danielson”

Gästande Djurgårdens IF hade inte mycket att säga till om när hemmalaget GAIS med sedvanlig frenesi och intensitet säkrade en trepoängare. Hemmalagets Gustav Lundgren kliver återigen fram och visar att han under säsongen förtjänar att betraktas som en av seriens allra bästa spelare. Djurgården gick inte att känna igen, och kapten Marcus Danielson hade en mörk dag på jobbet. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Marcus Danielson, DIF, Back: 3
Står ofta i vägen centralt och nickar undan mycket som kommer in i straffområdet under den första halvleken. Håller sig även framme på en hörna och är nära att skarva in bollen mot mål. Den andra halvleken är däremot betydligt svagare och det blir kostsamt för Djurgården. Mittbacken missbedömde en långboll när Lundgren löper sig in bakom honom och gör 2-0. Även 3-0 är ett svagt moment då han först tacklar en GAIS spelare på mittplan, och inte hinner ikapp Ahl Holmström när denne gör 3-0. En osedvanligt svag insats där två sekvenser gör att gästerna inte kan hämta sig.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare (ut 46′): 3
Han gör en svag halvlek där han inte äger mittfältet som vi vant oss vid att se, samt slår bort mängder med enkla passningar. Kanske förklaras det i att han inte mådde bra och byttes ut i paus.

Keita Kosugi, DIF, Back (ut 65′): 3
Har stora problem med Gustav Lundgren under hela sin tid på planen. Luras helt vid 1-0 målet och kommer inte åt ytterns fysik när han har bollen. Varnas i den andra halvleken då han tacklar Lundgren för att stoppa en kontring.

Peter Therkildsen, DIF, Back (ut 46′): 4
Många aktioner är otajmade både med och utan boll. Han ser stundtals ganska vilsen ut på sin kant och står för en slätstruken insats under den halvleken han får på planen.

Daniel Stensson, DIF, Mittfältare (in 46′): 4
Ett par längre passningar håller bra kvalitet, men annars tog inte Stensson chansen i sitt inhopp. Slarvar en hel del med bollen, och vinner inte mittfältskampen på det sättet som laget hade behövt.

Jacob Rinne, DIF, Målvakt: 4
Kommer på mellanhand i flera situationer, och det blir kostsamt även om han är lyckosam i matchens inledning då 1-0 målet blir avblåst för offside efter några minuter. En stund senare kommer det när Axel Henriksson slår in 1-0 under målvakten, och 2-0 görs efter att Gustav Lundgren lobbar över Rinne.

Jacob Une Larsson, DIF, Back: 4
Blir överspelad i samband med 1-0 och står för ett farligt bolltapp i början på andra halvleken, men det blir inte kostsamt till slut. Utöver de två aktionerna är det en ganska okej insats, men det lever inte upp till ett godkänt betyg.

Haris Radetinac, DIF, Back (ut 46′): 4
Stabil i försvarsspelet, men slarviga passningar på offensiv planhalva och ofta stillastående. Ett av flera rimliga byten i paus.

Besard Sabovic, DIF, Mittfältare (ut 65′): 4
Slår ett par fina öppnande passningar, både längre crossbollar som korta instick som når lagkamrater framför backlinjen. Däremellan är det dock stundtals slarvigt och mittfältaren har svårt att vinna kampen på mittplan. Något som även visar sig i statistiken där han förlorar dubbelt så många dueller som han vinner.

Santeri Haarala, DIF, Mittfältare (in 46′): 4
Visar framfötterna direkt i de första minuterna av den andra halvleken, men utdelningen uteblir. Delvis då han kommer rätt långt ned mot den förlängda mållinjen, och delvis för att han värderar svagt i några sekvenser där han tar fel beslut.

Tobias Gulliksen, DIF, Mittfältare: 4
Trivs tillsammans med Tokmac Nguen och kombinerar sig framåt mot offensivt straffområde, men yttern får inte ut så mycket av bollinnehavet. Har ett eget distansskott

Viktor Bergh, DIF, Back (in 65′): 5
Ett godkänt inhopp där vänsterbacken löser det mesta på ett bra sätt. Sticker inte ut på samma sätt som mot Häcken men gör det bra överlag.

Mervan Celik, GAIS, Mittfältare (in 70′): 5
Har en nick på mål efter några minuter, men annars hinner yttern inte med så mycket under den relativt korta tiden på planen. Spelar enkelt i övrigt och det visar statistiken där de sju passningarna som slås når till rätt adress.

Filip Gustafsson, GAIS, Mittfältare (in 70′): 5
Byts in och gör sitt jobb. Städar framför egen backlinje, slår inte bort några passningar och är stabil när laget ska säkra sin seger.

Magnus Eriksson, DIF, Mittfältare (in 65′): 5
Lagkaptenen står för ett ganska bra inhopp med många fina passningar både på mittplan och nära straffområdet. Visar att han vill göra skillnad under sin tid på planen.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Mittfältare (ut 76′): 5
Gör en godkänd insats, men det är hans lagkamrater som står i fokus för dagen. Hjälper till defensivt men det händer inte så mycket framåt från ytterns sida.

Annons

Adam Ståhl, DIF, Back (in 46′): 5
Kommer in med en helt annan energi på högerkanten och har en del i att gästerna uppträder på ett helt annat sätt i inledningen av den andra halvleken. Vilades sannolikt på grund av hög belastning de senaste veckorna, men visade återigen att platsen till höger i backlinjen är hans.

Harun Ibrahim, GAIS, Back: 5
Duktig på att ta bollen framåt även om det inte leder till några direkta målchanser. Har en ganska trygg första halvlek där det inte händer så mycket på hans kant, men får det svettigt i den andra efter Djurgårdens byten som ger energi till gästerna.

Tokmac Nguen, DIF, Mittfältare: 5
Händer det något för Djurgården i anfallsväg så är norrmannen ofta inblandad. Är svår att ta bollen ifrån, skicklig när han kombinerar med sina lagkamrater på små ytor och får iväg flera avslut på- och mot mål. Dessvärre är de inte bra nog för att det ska bli mål, men Nguen är en av få som kan ses som godkänd hos gästerna.

Deniz Hümmet, DIF, Anfallare: 5
Har två storväxta mittbackarna i ryggen under stora delar av matchen, men är trots det skicklig i bollmottagningarna och duktig på att göra något av dem. Länkar bra med sina lagkamrater och bör ha fått bollen vid sina fötter i straffområdet vid flera tillfällen för att kunna bli målskytt för dagen.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (ut 70′): 6
Är den som balanserar mittfältet i en mer sittande roll, men följer gärna med framåt i planen när tillfälle ges. Viktig i uppspelen också då han alltid är spelbar för backlinjen.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare (ut 87′): 6
Gör många löpmeter som inte syns då de sker utan boll. I en match där andra syns betydligt mer hamnar han lite i skymundan, men gör ett viktigt jobb för att laget ska säkra tre poäng.

Axel Norén, GAIS, Back: 6
Går hårt åt Djurgårdens anfallare och har stundtals svårt att komma åt Deniz Hümmet, med frisparkar till följd. Varnas då han stoppar en kontring med handen, men det ska sättas i sammanhanget där han gör allt för att freda sitt mål och straffområde.

Filip Beckman, GAIS, Back: 6
Stabil insats från mittbacken som bidrar till att laget håller nollan. Tar inga onödiga risker och står i vägen för ett par avslut som går till hörna istället för att nå eget mål.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 6
Har fullständig koll på det som närmar sig hans mål och straffområde. Även de längre passningarna som slås är han alert på och ofta långt ute för att avvärja. Målvakten gör en bra insats men behöver inte göra karriärens svettigaste insats för att hålla nollan.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare (ut 76′): 6
Syns bara till vid ett par tillfällen i första halvleken då han ger sig in i höjddueller i straffområdet. Efter en timme rycker han sig loss, avlossar ett distansskott och gör 3-0. Visar hur tung och effektiv han kan vara, även idag får han utdelning på det trots att han inte får så många chanser.

August Wängberg, GAIS, Back: 7
En stark insats från lagkaptenen som är framstående i båda riktningarna. Sköter sitt försvarsspel på ett kontrollerat sätt och bidrar samtidigt framåt. Han spelar fram Gustav Lundgren till ett par bra lägen, slår inlägg och har två egna avslut som träffar mål.

Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare (ut 70′): 7
Mittfältaren gör stor nytta över hela planen, men visar sig framförallt runt offensivt straffområde. Löper i djupled mest hela tiden och drar isär Djurgårdens backlinje. 1-0 görs efter en sådan löpning där han slår in 1-0 ur snäv vinkel, och i matchens inledning gör han ett mål som blir avblåst för offside. Har en stor eftermiddag och får höra supportrarnas sång när han byts ut.

Matchens bästa spelare:
Gustav Lundgren, GAIS, Mittfältare: 9

Matchens bästa spelare är påkopplad från första stund och visar hur bra han är redan i matchens inledning. Ligger bakom matchens första mål på ett sätt vi sett många gånger i år. Dribblar av sin back och slår en vältajmad passning i djupled som leder till 1-0. Därefter är det hans egen tur att hamna i målprotokollet då han fångar upp en långboll, och lobbar in 2-0 i början på den andra halvleken. Han får även en assist på lagets tredje mål och utöver det ligger Lundgren bakom flera målchanser, och nu har han visat sin klass mot allsvenskans två bästa lag inom loppet av några få dagar.

Matchens bästa spelare: Gustav Lundgren, GAIS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.