JA: 687

NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: GÖT – IFE (1-0) – “Svensson en gigant i backlinjen”

Viktiga tre poäng för IFK Göteborg när Elfsborg besegrades i Västkustderbyt. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Simon Hedlund, Elfsborg, Anfallare (ut 69′): 4
Skapar ett par sekvenser med sin snabbhet då bollen hamnar på en fri yta men tas också hårt av Wendt för att inte kunnat utnyttja sin fart. Dock slarvig med bollen som gör att lagkamraterna ofta får stanna upp lovande anfall när passningen kommer ifrån honom. Lyckas inte med varken sina dribblingar eller längre passningar och saknar avslut på mål.

Per Frick, Elfsborg, Anfallare (ut 35′): 5
Både tar och delar ut smällar redan efter några minuter och kanske var det en anledning till bytet i den 35e minuten. Under tiden på planen var han duktig i kombinationsspelet där passningar från backlinje och mittfält tas emot eller skarvas till medspelare.

Andreas Pyndt, IFK Göteborg, Mittfältare (in 55′): 5
Involveras inte i spelet på samma sätt som då han startar och har slår bara åtta passningar under de 35 minuter han spelar. En gång håller han på att ställa till det för laget vid ett bolltapp på mittplan men hans finurliga offensiva passningar väger upp för det.

Jalal Abdullai, Elfsborg, Anfallare (in 35′): 5
Kastas in i hetluften efter 35 minuter och skapar en hörna direkt. Ofta framme och skaver på sina motståndare i presspelet där varningen några minuter in i den andra halvleken är välförtjänt. Får möjligheten att ta avslut vid ett par tillfällen men missar mål vid båda tillfällena.

Adam Carlen, IFK Göteborg, Back: 5
Han nyttjar sin storlek på ett bra sätt och vinner flera närkamper men spelet med bollen är direkt svagt. Har en felpassning som öppnar upp för en kontring efter några minuter och strax därpå är det dags igen. 70% i passningsprocent är talande och på tok för lågt för en mittback.

Jens Jakob Thomasen, Elfsborg, Mittfältare (in 69′): 5
Lyckas med det mesta under de 20 minuterna på planen och har en viktig balansroll som gör att laget kan trycka på för en slutforcering utan att riskera en omställning mot eget mål.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 88′): 5
Jobbar över stora ytor och energin börjar ta slut i mitten av den andra halvleken men han orkar nästan 90 minuter. Inblandad i hela 14 stycken dueller och i dessa hade han behövt vinna i en högre utsträckning för ett högre betyg.

Marcus Bundgaard, Elfsborg, Målvakt: 5
Kan inte lastas för målet och det är svårt att sätta ett högre betyg då han bara tvingas till en räddning till. Dock lugn i straffområdet och ger sig inte ut på utflykter för att överarbeta situationer som det lätt kan bli då man är ganska sysslolös.

Oscar Pettersson, IFK Göteborg, Anfallare (ut 75′): 5
En godkänd insats som hade gett ett högre betyg om inspelen gett bättre resultat. Flera bollar in i boxen som fastnar på motståndare men de många löpningarna öppnar ytor till medspelarna och gör att Elfsborgs backlinje behöver vara alerta.

Michael Baidoo, Elfsborg, Mittfältare: 5
Då Qasem har den offensiva rollen på mittfältet hamnar Baidoo ofta ganska långt ned i planen och får en del boll men i ofarliga ytor. Han deltar därför en del i spelet men sällan inblandad i några målchanser. Har två avslut i matchen men inget av dem träffar mål.

Sebastian Hausner, IFK Göteborg, Back: 6
Stänger sin kant på ett effektivt sätt och Zeneli får ta sig in i planen för att komma loss. När han väl gör det tvingas dock Hausner att riva ned honom och varnas. Annars är det främst när Niklas Hult kommer på överlapp som Elfsborg kommer förbi på hans kant. Inget större fokus på det offensiva men slår ett par längre passningar som landar bakom Elfsborgs backlinje och hotar.

Lucas Kåhed, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 55′): 6
Väldigt rörlig och de kvicka fötterna oroar Elfsborg vid flera tillfällen, inte minst då de orsakar en frispark precis utanför straffområdet i slutet på första halvleken. Har flera anfall som går via mittfältaren och mynnar ut i nästanchanser. En insats som visade vilken potential som finns att hämta här.

Andre Boman, Elfsborg, Back (ut 79′): 6
Johan Larssons ersättare klarar av den tuffa bortamatchen på ett bra sätt. Slår en passning bakom hemmalagets backlinje som öppnar upp för Hedlund som kommer fri. Defensivt bryter han passningar innan de når hans motståndare och är hård i duellspelet där han vinner samtliga.

Ahmed Qasem, Elfsborg, Mittfältare: 6
Väldigt rörlig i sin offensiva mittfältsposition och svår att få grepp om för Blåvitt. Kommer ofta med fart men får ingen riktig utdelning av tiden med bollen. Tydligaste tecknet på det är att han är en av de som har bollen i offensivt straffområde vid flest tillfällen men bara har ett avslut som dessutom missar mål.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 6
Offensiv i sitt målvaktsspel då han inte är rädd att springa ut en bra bit utanför eget straffområde för att avvärja potentiella hot. Lugn och trygg i detsamma oavsett om han har bollen vid fötterna eller ska ut och plocka ned den från luftrummet.

Arber Zeneli, Elfsborg, Anfallare (ut 79′): 6
Utmanar gärna och lyckas med sina dribblingar. Bryter som vanligt in i mitten varifrån han främst försöker sätta sina lagkamrater i bra lägen men även har två egna avslut. Tvingar Hausner att ta en varning för att få stopp på honom och det är bara utdelningen som saknas för ett högre betyg.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Anfallare: 6
Ständigt redo att gå i djupled och det är tydligt att direktiven är att slå bollen bakom Elfsborgs backlinje för att nå dansken. Även i det etablerade anfallsspelet är han skicklig med bollen och hittar sina lagkamrater i bra lägen. När många spelare går på knäna ser han ut att aldrig bli trött och är oerhört viktig för laget.

Gustaf Norlin, IFK Göteborg, Anfallare (ut 88′): 6
Är så löpvillig som Jens Askou vill och gör nytta åt båda riktningarna men utan att vara så framstående i spelet. Pressar Elfsborgs backlinje och skapar ett par hörnor åt laget. Håller sig framme när han slår in matchens enda mål och det skulle visa sig bli en effektiv afton för anfallaren som inte är inblandad i så mycket mer.

Andri Fannar Baldursson, Elfsborg, Mittfältare: 7
Klok och erfarenhet i det mesta. Då han läser spelet korrekt vid många situationer så står han rätt, vinner mycket boll och kan fördela bollen över planen utan att hamna under press. Det hade varit ett stort hål i lagets balans om islänningen saknades.

Gustav Henriksson, Elfsborg, Back: 7
En fin insats där nästan alla passningar träffar rätt adress och närkampsspelet är precis så tufft som det kan förväntas av en mittback i den här typen av tillställning. Spelar på gränsen vid flera tillfällen utan att gå över den och samspelet med Holmen är klockrent.

Sebastian Holmen, Elfsborg, Back: 7
Har flera fina uppspel som når hela vägen till Frick och Abdullai. Även de längre bollarna är lika bra som de brukar från mittbacken och sätter yttrarna i attraktiva lägen. Väldigt robust i försvarsspelet och duellspelet går han segrande ur vid samtliga tillfällen. Har stor del i att Gustaf Norlin upplevs som anonym under långa stunder.

Oscar Wendt, IFK Göteborg, Back (ut 65′): 7
Gör skäl för lönen när han får fajtas mot Hedlund såväl i djupled som i mer stillastående situationer. Löser de bra och har en stor del i att yttern är svag i matchen. Får bra träff på hörnvarianten som är upprinnelsen till 1-0.

Kolbeinn Thordarson, IFK Göteborg, Mittfältare: 7
Är lite av hjärtat på mittfältet och syns i flera sekvenser både med och utan boll i den första halvleken. Tas hårt av Elfsborg som har identifierat att man behöver få stopp på islänningen och hans spel med bollen. Har höga siffror på såväl närkamps- som passningsspelet vilket bekräftar den fina prestationen han står för.

Niklas Hult, Elfsborg, Back: 7
Tampas med främst Santos i defensiven och vinner elva av tolv dueller, starkt! Imponerande är det även att han kombinerar det med sina offensiva löpningar vid flera tillfällen där han förtjänade att få bollen vid fler tillfällen. De löpningarna är dock en nyckel i att Zeneli upplevs så fri som han gör.

Matchens bästa spelare:
Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 7

En gigant i backlinjen som bara förlorar en enda närkamp under 90 + tillägg. Smäller på Per Frick i ryggen redan efter en minut och lade en nivå som han följde under hela matchen. Står ofta rätt och har en fin längre passning som landar bakom Elfsborgs backlinje och skapar en målchans. I en match och ett tabelläge där laget behöver någon att luta sig emot är Gustav Svensson precis det. Har en stor del i att laget studsar tillbaka från fem insläppta mål på Friends Arena till att hålla nollen och vinna. Matchens främsta spelare kan gå på ledighet och ladda om batterierna med ett leende på läpparna.

Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och def