Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: HIF – BP (3-3) | “Bazoumana Touré kombinerar otrolig snabbhet med bollkontroll på hög nivå”

Bazoumana Touré och Nikola Vasic samsades i strålkastarljuset denna kväll. Hammarby IF såg ut att gå mot en komfortabel seger med 3-1 i halvtid, men gästerna IF Brommapojkarna ville annorlunda och lyckades nå en kvittering. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 3
Har svårt att övertyga och gör flera tveksamma ingripanden som kostar Hammarby mål. Borde kunna förhindra självmålet och lämnar en märklig retur efter Jakobsens skott som löper vidare till Vasic. Han passar rätt in i BP-spelare eller spelare under stor press i eget straffområde två gånger om på kort tid och gör, för första gången sedan han kom till Hammarby, en dålig insats som kostar laget poäng.

Victor Eriksson, HIF, Back: 3
Han får en mardrömsstart med ett märkligt självmål där han stöter in den i eget mål utan stor press och har svårt att hitta sitt spel efter det. Är ofta felplacerad och lyckas inte skydda sitt mål på ett övertygande sätt. Har problem i duellspelet och hittar inte rätt i positionsspelet.

Kaare Barslund, BP, Back (Ut 46’): 4
Har en tuff dag på jobbet och blir utbytt redan i paus efter att ha kämpat med att hålla tempot mot Touré och Besara. Kommer ofta fel i position och får inte till sitt försvarsspel varken i djupled eller i boxen.

Frederik Christensen, BP, Back: 4
Förlorar samtliga dueller han ger sig in i och gör några misstag som sätter laget i svåra situationer när Schellhas-Johansson får fritt spelrum på sin kant. Försöker bidra offensivt men utan större framgång denna dag.

Fabian Mrozek, BP, Målvakt: 4
Har en tuff match där han släpper in tre mål och har svårt att kontrollera sitt straffområde. Räddar laget från fler mål, med några räddningar men ingripandena är inte tillräckligt övertygande överlag.

Hlynur Karlsson, BP, Mittfältare: 4
Har problem att få grepp om Hammarbys mittfält i sin första match från start och tappar ofta sin markering. Bidrar inte mycket i det offensiva spelet och gör en blek insats. Förlorar de flesta närkamperna och väljer nästan alltid det lättaste alternativet att spela vidare på, när BP ofta hade tjänat på att ta fler risker framförallt när omställningslägen visade sig under första halvlek.

Dennis Collander, HIF, Back (Ut 58’): 4
Blir ofta utmanad på sin kant och har svårt att stå emot Brommapojkarnas anfall. Visar inte upp den stabilitet som behövs och gör några kostsamma felbeslut mot den svårgrepplige Jakobsen där denne släpps förbi. Vinner nästan inga dueller och får utgå med en halvtimme kvar att spela.

Alexander Abrahamsson, BP, Back: 5
Har svårt att hantera Hammarbys snabba omställningar och har problem när Erabis starka fysik går in i kropp på honom. Blir ofta överlistad i defensiva dueller och bidrar inte tillräckligt i uppspelsfasen, även om det ser bättre ut i luften än på marken.

Fredrik Hammar, HIF, Mittfältare (In 58’): 5
Kommer in med en halvtimme kvar och jobbar hårt och vinner flera viktiga dueller på mittfältet, men saknar precision i passningsspelet.

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare (Ut 58’): 5
Får kämpa för att hitta sin rytm i matchen och har svårt att sätta sin prägel på spelet. Vinner ungefär varannan boll men hittar inte rätt i kombinationsspelet.

Hampus Skoglund, HIF, Back (In 58’): 5
Kommer in för att ersätta Collander på högerkanten men lyckas, precis som Collander, inte få kontroll på Jakobsen och Odefalk på kanten.

Ibrahima Fofana, HIF, Back: 5
Visar upp en del bra defensiva ingripanden och kämpar hårt genom hela matchen. Tappar dock ibland positionen och sätter laget i svåra situationer, inte minst vid Brommapojkarnas omställningar.

Alexander Timossi Andersson, BP, Mittfältare: 6
Ger BP ett offensivt alternativ på kanten och skapar flera farliga chanser därigenom. Har en bra känsla för spelets tempo och är ofta inblandad i farliga situationer. Dock saknas den sista skärpan för att göra ett ännu större avtryck i matchen.

Alexander Jensen, BP, Back: 6
Visar på solid defensiv förmåga och bidrar även offensivt med en fin assist till Vasics andra mål efter en riktigt bra slagen boll i djupled. Arbetar hårt för att stänga ner Hammarbys anfall och är stark i närkamperna. Lite ojämn i positionsspelet när Touré kommer farande, men en klart godkänd insats.

Ludvig Fritzson, BP, Mittfältare: 6
Ligger bra i positionerna framförallt under andra halvlek och gör det svårt för Hammarbys mittfält att skapa farligheter därefter. Är aktiv både framåt och bakåt, men lyckas inte fullt ut i de avgörande momenten när möjlighet ges framför mål.

Annons

Wilmer Odefalk, BP, Mittfältare: 6
Spelar med stor energi och försöker ständigt driva laget framåt, men tvingas tyvärr utgå skadad mot slutet av matchen Har en bra närvaro på planen och gör livet svårt för Hammarbys mittfältare genom ett bra duellspel.

Daleho Irandust, BP, Mittfältare (In 46’): 6
Kommer in som inhoppare i paus och ger BP lite mer kreativitet framåt, och blir en av anledningarna till att BP rycker upp sig rejält i andra halvlek. Gör sitt jobb defensivt och vinner sex av åtta dueller. En energiinjektion till ett stukat lag.

Oscar Schellhas-Johansson, HIF, Mittfältare: 6
Visar upp fin teknik och slår smarta passningar som öppnar upp för sina medspelare. Gör en stabil insats utan att glänsa, men är ändå ett viktigt kugghjul i Hammarbys spel. Ett par offensiva aktioner är nära att resultera i mål efter han gör bort Christensen på sin kant.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare: 6
Gör en bra insats med mycket rörelse och smart passningsspel. Visar god förståelse för spelet och bidrar i båda riktningarna med fart. Får inte till några avgörande aktioner, men är en viktig länk mellan inte minst Pinas och Besara.

Adam Jakobsen, BP, AMF, Anfallare: 7
Bidrar med en viktig men ful (!?) assist och är inblandad i mycket av BPs anfallsspel. Arbetar hårt över hela planen och är ofta på rätt plats vid rätt tidpunkt. Skulle mycket väl kunnat bli målskytt men skottet löper vidare till Vasic som får slå in den istället. Oförutsägbar och svår att hantera för Hammarbys mittbackar.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare: 7
Är inblandad i mycket av Hammarbys anfallsspel och står för en strålande assist slagen på ett tillslag mot Touré i djupet. Håller i bollen bra och hittar ofta sina medspelare i farliga lägen. Kommer till ett par riktigt farliga avslutslägen utanför straffområdet utan resultat men lämnar ändå som vanligt Tele2 Arena med ytterligare ett sträck i poängkolumnen.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 7
Gör ett pangmål och är aktiv i båda riktningarna, både defensivt och offensivt när han rör sig över hela planen från kortlinje till kortlinje. Stark i närkamperna och visar goda relationisktiska kvaliteter när han kombinerar sig fram med flera olika spelare in i straffområdet för att själv avsluta bakom Mrozek efter bara 5 minuter. Var nära att slå in vinstmålet på tilläggstid i ett liknande läge, men den gången gick bollen för högt.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 8
Är otroligt stark som targetspelare och vinner många bollar högt upp i banan. Inblandad i flera målchanser och gör en viktig insats för sitt lag. Hans fysik och beslutsamhet skiner och han snurrfintar i straffområdet för att hitta sina lagkamrater, och han får Brommapojkarnas backar att se ut som skolpojkar när han går in i kroppen på dem. En strålande nummer nio-insats där det bara saknas poäng för att fullända matchen.

Nikola Vasić, BP, Anfallare: 8
Står för en mycket stark anfallsinsats med två mål som visar på hans kliniska avslutningsförmåga mot sitt eget kära Hammarby. Det första målet är ett riktigt måltjuvsmål där han snappar upp en förlupen retur från Hahn och andra målet en strålande djupledslöpning med en fin lobb som ställer Hahn. Ett bra targetspel med luriga skarvar till kanterna fullbordar en insats som trots skralt målfirande från Vasic gav 1 poäng till BP efter en riktig målkavalkad till match.

Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare: 8

Med en otrolig snabbhet och bollkontroll får han till två mål på fem minuter under första halvlek. Först en strålande löpning mellan BPs mittbackar från halva plan som ställer hela backlinjen, där han med en god bollkontroll håller nere avslutet och sätter Hammarby i ledning återigen. Några minuter senare står han på rätt plats i straffområdet där han hittar en helt ledig yta för att placera in bollen bakom Mrozek ännu en gång.

Vinner boll på mittfältet och vinner även många dueller, således bidrar han inte bara till att avsluta anfallen utan även att starta dem från farliga positioner. Med enorm höjd i sina snabba sprints vinner han inte bara löpdueller, utan får också priset från Bollsvenskan som matchens bäste spelare.

Matchens bästa spelare: Bazoumana Touré, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.