Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: HIF – HBK (1-0) | “Fenomenalt targetspel av Jusef Erabi, Warner Hahns succé fortsätter, Tim Rönning bäst i HBK”

Hammarby IF besegrade Halmstads BK och sätter därmed press på Djurgårdens IF och AIK i kampen om andraplatsen. Jusef Erabi visade upp en dominant fysik och briljerade med starkt targetspel, samtidigt som lagkamraten Warner Hahn återigen gjorde en utmärkt insats i Hammarbymålet. HBK:s Tim Rönning höll nere siffrorna i den andra halvleken. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Ibrahima Fofana, HIF, Back (Ut 46’): 4
Hade problem i första halvlek där han ofta blev överspelad och inte lyckades få kontroll över bollen när Halmstad pressade. Höll på att ställa till det för Hammarby flera gånger när han tappade bollen som sista man och Agnero, som hela tiden sökte upp Fofana, fick frilägen framför Hahn. Utbytt i paus med stor framgång för de grönvita.

Joel Allansson, HBK, Mittfältare: 4
Låg bakom några bra uppspel i första halvlek men försvann helt efter halvtidspausen. Lyckades väl i duellspelet under matchens första halvtimme men fick därefter knappt röra bollen.

Jonathan Svedberg, HBK, Mittfältare: 4
Jobbade hårt och täckte ytor väl, men gjorde en del felpassningar som gav Hammarby möjlighet att vända spelet snabbt då Halmstad fick chansen framåt. Hade det svårt i duellspelet där enbart fyra av tolv vanns, och misslyckades med de flesta försök att spela bollen framåt i planen.

Gabriel Wallentin, HBK, Back: 5
Satte in några viktiga brytningar och visade god arbetskapacitet, men hade även problem i duellerna mot Erabi. Levererade ett par bra genomskärande bollar och långbollar i djupet och vann ungefär varannan duell.

Andreas Johansson, HBK, Back: 5
Den rutinerade mittbacksgeneralen gjorde sitt jobb där han lyckades rädda bollar på mållinjen men visade också att han inte riktigt hade fysiken att sätta emot Erabi i duellerna. Satte in några viktiga brytningar men hade svårt att hänga med när Hammarby ökade tempot. När bollen spelas förbi Rönning i andra halvlek var Johansson där med glidtacklingen för att rädda det egna målet och höll i och med det kvar Halmstads hopp under slutet av matchen.

Joseph Baffo, HBK, Back: 5
En blandad insats där han visade sin styrka i vissa dueller som enda back att matcha Erabis fysik, men samtidigt släppte till för mycket utrymme för Hammarbys anfallare och gjorde några enkla misstag som öppnade ytorna i straffområdet.

Niilo Mäenpää, HBK, Mittfältare: 5
Lyckades emellanåt med några viktiga passningar och skapade fina lägen för Agnero i första halvlek, men tappade inflytande över spelet när Halmstad sjönk lägre och lägre i andra halvlek. Väldigt nära mål efter att han skarvat ett inlägg längs marken, men då var Hahn på plats för att rädda Hammarby.

Oscar Johansson-Schellhas, HIF, Mittfältare: 6
Visade upp fin spelförståelse och delade ut bollen väl både i djup- som sidled vilket både behöll bollinnehavet inom laget och skapade farliga lägen. Han skapade ett par fina chanser med sina djupledsbollar, och dök själv upp i djupet efter ett par kombinationer där han bland annat hamnade ensam med Rönning. Stabil insats med bra samarbete med Madjed.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare: 6
Fick en hel del boll och försökte vara den kreativa kraften i Hammarbys anfallsspel, men lyckades inte riktigt få till de avgörande passningarna. Hade några avslut som inte var tillräckligt vassa, men vägde upp det genom ett fenomenalt duellspel och som bollfördelare längre ner i planen.

Victor Eriksson, HIF, Back: 6
Stabil och trygg i sina defensiva aktioner, där han lyckades hålla Halmstads anfallare i schack när de närmade sig honom. Visade god koncentration och satte in några viktiga brytningar när det behövdes, och spelade sig ur press med stor kyla.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 6
Gjorde en stabil defensiv insats och lyckades bryta flera av Halmstads anfall på sin kant. Han var också bidragande offensivt med sina löpningar och skapade flera chanser offensivt samt fick till hela 18 passningar till sista tredjedelen.

André Boman, HBK, Back: 6
Sprang som vanligt väldigt mycket och visade upp sitt fysiska spel med många tacklingar och många vunna dueller. Lyckades inte med speciellt många offensiva aktioner men lyckades stå emot Touré när han kom ångandes en stor del matchen, något som de flesta ytterbackar i Allsvenskan inte klarat av.

Pavle Vagic, HIF, Back (In 46’): 6
Kom in i halvtid och stabiliserade Hammarbys defensiv på ett effektivt sätt. Lyckades bryta flera anfall och satte ett lugn över backlinjen med ett utmärkt duellspel som neutraliserade Agnero helt i andra halvlek.

Annons

Yannick Agnero, HBK, Anfallare: 6
Var ständigt ett hot framåt under första halvlek och lyckades komma till flera avslutslägen som han jobbade sig till genom bra presspel och fina djupledslöpningar, och med lite bättre skärpa i avsluten hade han mycket väl kunnat göra både ett och två mål. Sökte upp Fofana i nästan varje duell och vann flera, men när Vagic kom in i andra halvlek lyckades Hammarbys backlinje helt neutralisera Agnero.

Vinícius Nogueira, HBK, Back: 6
En stabil och trygg insats på sin kant, där han ofta var på rätt plats för att bryta Hammarbys försök till genombrott samt var på hugget att röra sig framåt och i djupled. Bra tajming i sina brytningar och var stark i defensiven så att han lyckades hålla sin sida ganska tät och neutraliserade flera anfall.

Villiam Granath, HBK, Mittfältare: 6
Visade stor arbetsmoral och tog många löpningar både offensivt och defensivt. Lyckades komma till några avslut och hotade Hammarbys försvar med sina djupledslöpninga, framförallt i första halvlek. Höll på att chocka Tele2 med en farlig nick från en fast situation i början av matchen, men där var Hahn snabb med en reflexräddning.

Montader Madjed, HIF, Mittfältare: 6
Fick mycket boll och försökte skapa lägen, men hade svårt att riktigt bryta igenom Halmstads defensiv. Vek ofta in i plan och skapade ett par fina avslutslägen utan framgång, men vann de allra flesta en mot en-lägena och var stark i duellspelet.

Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare: 7
Stod för matchens enda mål och var solid i sitt defensiva arbete. Kunde trumma på längs kanten och hade många löpdueller med Boman där de turades om att tävla i sprint. Bra när han kunde vika in i straffområdet och lyckades till slut hitta nätet för första gången på fem matcher efter att bollen studsat fram och tillbaka mellan honom och Erabi innan han själv fick pannan på bollen.

Tim Rönning, HBK, Målvakt: 7
Stod för en mycket bra insats med flera kvalificerade räddningar. Var säker i luftrummet och visade bra beslutsamhet när han dirigerade sitt försvar och kom ut långt i straffområdet för att avvärja farligheter. Räddade flera frilägen och gjorde dyk för att förhindra cutbacks, och var den främsta anledningen att siffrorna inte blev högre än ett mål för Hammarby i den andra halvleken.

Markus Karlsson, HIF, Back: 7
Gjorde en imponerande insats på sin kant med både defensiva brytningar och fina inlägg framåt. Hans aggressivitet och beslutsamhet satte tonen för Hammarbys spel när han kunde driva upp längs kanten och överbelastade runt Nogueira, vilket gjorde att han sällan kom loss framåt i andra halvlek som han kunde göra i första. Hundraprocentig i duellspelet och mycket bra passningssäkerhet.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare: 7
Var en motor på mittfältet och styrde spelet med sina passningar och rörelse från en låg utgångsposition.Vid flera tillfällen kunde han ta bollen själv och driva upp från eget straffområde när Halmstad försökte pressa högt, då han inte ens behövde passa bollen för att föra den från straffområde till straffområde. Bra bollvinnare och stabilt duellspel.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 7
Succémålvakten var den stora anledningen till att Hammarby inte släppte in något mål i första halvlek när Halmstad hade flera bra chanser att spräcka nollan. Räddade sitt lag vid flera tillfällen med reflexräddningar och goda positioneringar, där han slängde sig ner mot marken och gjorde frilägesräddningar på löpande band. Visade säkerhet i luftrummet och dirigerade sitt försvar på ett föredömligt sätt.Även om han spelade bort bollen till hörna vid två tillfällen lyckades han freda målet matchen igenom och kunde därigenom säkra tre poäng åt hemmalaget.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 7

Med ett fenomenalt targetspel och dominerande fysiskt spel var Erabi tungan på vågen som gjorde att Hammarby kunde bryta ner Halmstads tighta försvar i andra halvlek. Redan i första halvlek var Erabi den som lyckades hota HBK som mest i hemmalaget, och han fick till flera chanser på egen hand samt vann frisparkar i farliga lägen på ren vilja när han höll kvar bollen vid sina fötter till den grad att Baffo tvingades riva ner honom. I andra halvlek fortsatte det utormordentliga targetspelet där han både droppade för att ta emot och fördela boll samt fanns tillgänglig i boxen, där han till slut kunde spela fotbollstennis med Touré framför Rönning och assisterade till matchens enda mål. Matchens bästa spelare med både teknik och fysik som fällde avgörandet.

Matchens bästa spelare: Jusef Erabi, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.