Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: HIF – NOR (1-1) | “Tekie vital när Hammarby vill spela sig ut ur svåra situationer, Stark andra halvlek av gästernas Kalley”

Oavgjort mellan Hammarby IF och IFK Norrköping, och därmed misslyckades hemmalaget att koppla ett tydligare grepp om andraplatsen i tabellen. Tesfaldet Tekie stod för en bra insats, och blir allt mer vital för att Hammarby ska kunna spela sig ur svåra situationer. Gästernas Yahya Kalley bidrog med ett offensivt spel som gav mersmak, men hade samtidigt bitvis defensiva problem. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Marc Llinares, HIF, Back: 4
Har bra kontroll när han ligger nära sin motståndare men större problem när bollen slås i ytan bakom honom. Det mesta sker på den andra kanten fram till slutkvarten och då har han problem. Det är från hans kant som flera målchanser skapas och till sist kvitteringen.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare (ut 78′): 4
Bra när han löper i djupled utan boll men har svårare att komma förbi med den vid sina fötter. Värderar lite svagt emellanåt och överarbetar en del situationer till den grad att han tappar bollen istället för att spela den vidare efter en lyckad aktion.

Oscar Johansson Schellhas, HIF, Mittfältare: 4
Osynlig i första halvleken där han mest noteras för en offsidevinkning då han försöker gå i djupled på Besaras passning. Gör inte mycket väsen av sig under matchen och är visserligen bra i “det tysta” men gör samtidigt ingen skillnad i matchen.

Dino Salihovic, NOR, Back: 4
Väger lite lätt i närkamperna redan i matchens inledning och det visar sig även efter 90 minuter. Vinner bara en av åtta närkamper och Norrköping ska tacka sin lyckliga stjärna för att inte Bazoumana Toure är tillgänglig i hemmalaget. Lyckas inte förhindra avslutet som går mot mål och ger Hammarby 1-0 men det är inget misstag av högerbacken. Levererar själv ett tungt distansskott som ger laget en hörna i slutet på första halvleken.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 5
Är duktig både längs mållinjen och utanför straffområdet men hamnar lite på mellanhand då inlägg och höga bollar slås in i straffområdet. Det ser inte alltid helt säkert ut men trots det blir det inte riktigt farligt på målvaktens bekostnad. Står för en godkänd insats som lutar åt en svag sexa på skalan.

Anton Eriksson, NOR, Back: 5
Det kloka positionsspelet gör att han står rätt för det mesta och det gör också att han inte sticker ut i matchen. Ett gott betyg för mittbacken som gör en godkänd insats.

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare (ut 84′): 5
Alltid spelbar och tar Hammarby ur trängda ytor. Duktig när Hammarby etablerar anfallen under den första halvleken men desto mer osynlig i den andra halvleken tills dess att han skjuter från distans och skapar en hörna åt laget.

Victor Eriksson, HIF, Back: 5
Nosar på ett högre betyg fram till slutminuterna som sänker det ett par snäpp. Innan dess räddar mittbacken upp flera situationer där han som sista man kan förhindra målchanser för gästerna. Inte minst med tio minuter kvar då hans satsning räddar Hammarby ifrån ett baklängesmål. Mittbackens misstag är dock det som leder fram till kvitteringen och det går inte att bortse ifrån att det blir avgörande.

Jesper Ceesay, NOR, Mittfältare: 5
Lyckas inte städa i den centrala ytan framför backlinjen i den första halvleken då hemmalaget kan både slå in passningar- och röra sig fritt där. Växer in i matchen och tar större plats i den andra halvleken. Varnas då han stoppar en kontring efter lite drygt en timmes spel.

Kristoffer Khazeni, NOR, Mittfältare (ut 63′): 5
Skapar en del oreda med sitt lätta löpsteg som flyter runt på planen. Är svår att få grepp om och när han kommer loss blir det ofta farligt för IFK Norrköping.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare: 5
Slår flera bra passningar som skär igenom Norrköpings linjer men visar upp en svagare leverans när han närmar sig mål. Utmärkade sekvenser på det blir den frisparken som missas i den första halvleken och den sista chansen i matchen som går rakt på mål.

Laorent Shabani, NOR, Mittfältare (ut 63′): 5
Rörlig med fin bollbehandling som gör att han blir svår att komma åt. Tar ett avslut i mitten på första som räddas till hörna men det är det största avtrycket han gör i matchen.

Christoffer Nyman, NOR, Anfallare (ut 63′: 5
Gör stor nytta då hans löpningar med bollen tar upp laget i planen under perioder där man är tillbakatryckta. Hålls hårt av Hammarbys försvarare och kommer bara till avslut i trängda lägen.

Vito Hammershöy-Mistrati, NOR, Mittfältare (in 63′): 5
Syns inte till under långa delar av sitt inhopp men är ändå gubben i lådan som slår in kvitteringen i matchens slutskede. Har blviit lagets “super sub” och lär vara en av de första spelarna som tränaren Andreas Alm vill byta in även framöver.

Annons

David Moberg Karlsson, NOR, Mittfältare (in 63′): 5
Visar flera gånger hur skicklig han är med bollen vid sina fötter och har flera passningar på den sista tredjedelen som tar laget närmare mål. Det skapas ett par chanser från Moberg Karlsson som är en pigg injektion i matchen och visar precis det Andreas Alm vill när han genomför sitt trippelbyte.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 5
Nickar in 1-0 i det sista som händer i den första halvleken och har ett par prestationer där han får iväg avslut mot mål. Inte minst det tunga skottet som Mitov Nilsson behöver tippa till hörna i den första halvleken. Det dröjer dock ganska länge mellan Erabis sekvenser i matchen och såväl han som Hammarby hade mått bra om han involverades oftare.

Amadeus Sögaard, NOR, Back: 6
Får chansen från start och tar den. Är snabb i löpningar åt fel håll som räddar upp flera djupledsbollar innan de når Hammarbys snabba offensiva spelare. Står i vägen för många bollar som slås in i straffområdet och löser det mesta på ett bra sätt. Stärker sina chanser att finnas nedskriven i startelvan även framöver.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare: 6
Värderar klokt när det är läge att anfalla eller behålla bollen. Följer med framåt när han får chansen och tar ett avslut ur snäv vinkel i slutet på matchen. När IFK Norrköping skapar som mest i slutet på matchen så är islänningen ofta inblandad.

Tim Prica, NOR, Anfallare (in 63′: 6
Det tar bara ett par minuter efter att han byts in innan Prica får iväg det första avslutet på mål. Tar egna initiativ men är ofta helt ensam och det gör att Hammarbys spelare kan hålla relativt god kontroll på honom. När han dock får chansen att komma ensam så gör han inga misstag och ligger bakom lagets kvittering.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 6
Ännu en stabil insats från målvakten som är nära att hålla ännu en nolla innan den sena kvitteringen kommer. Släpper en retur som är nära att ställa till det i matchen men det är samtidigt ett tungt avslut som är svårt att hantera. I övrigt klanderfri under 90 minuter.

Pavle Vagic, HIF, Back: 6
Duktig högt upp i planen oavsett om han slår passningar i sista tredjedelen eller är högt upp i ryggen på sina motståndare. Passningsspelet sticker ut i matchen till det positiva och Vagic gör en stark match.

Hampus Skoglund, HIF, Back: 7
Stark i närkamperna där han ofta går segrande ur striden. Duktig i djupled både när passningar slås till lagkamrater som när han drar iväg på egen hand. Visar samtidigt att han är alert i både tanke och beslutsfattande. Det gör att han är först på returer i eget straffområde innan de når motståndare vid flera tillfällen.

Yahya Kalley, NOR, Back: 7
Gästernas främsta spelare är löpvillig åt båda håll, är framgångsrik i offensiv riktning men har inte full kontroll i defensiven under den första halvleken. Blir ofta bortdribblad av Madjed och det sker även vid Hammarbys mål. Betydligt bättre under den andra halvleken där han är en av planens bästa.

Montader Madjed, HIF, Mittfältare (ut 71′): 7
Har ett stort övertag på sin ytterback i den första halvleken, är duktig på att ta sig förbi och gör det ofta. 1-0 målet har honom som regissör efter att ha dribblat sig förbi sin back och levererat ett inlägg till Erabi som kan nicka in 1-0. Inte lika framstående under den andra halvleken men stärkte sina aktier med dagens insats.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare: 7

Planens bästa spelare läser spelet defensivt och hindrar en farlig kontring på det sättet. Är väldigt viktig för att ta Hammarby ur trängda lägen långt ned i planen där han väggspelar sig förbi Norrköpings press. Visar upp en passningsfot som bara Nahir Besara kan matcha och adderar samtidigt en fart med bollen som han utnyttjar när chansen finns. En sådan sekvens gör att IFK Norrköping behöver sparka ned honom med en varning som följd. Tekie är vital i det Hammarby som vill spela sig ur alla situationer och han gör det väldigt bra i matchen.

Matchens bästa spelare: Tesfaldet Tekie, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.