Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 8 194

NEJ: 4 288

Spelarbetyg: IFE – GÖT (3-1) | “Briljant Ahmed Qasem helt matchavgörande med ett mål och två assist”

Ahmed Qasems briljans var helt avgörande när IF Elfsborg ytterligare befäste sin mycket starka form genom en säker 3-1 seger hemma mot IFK Göteborg. Anfallaren stod för ett mål och assisterade även till både Michael Baidoo och nyförvärvet Emil Holtens fullträffar. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Nikolai Baden Frederiksen, GÖT, Anfallare (ut 64′): 3
Får chansen till ett nästintill friläge efter en kvart men farten finns inte där för att ta vara på läget. Misslyckas med det mesta han tar sig för och gör en riktigt svag debut där passningsspelet är svagt och han inte lyckas vara i närheten av att bli målskytt.

Rami Kaib, IFE, Mittfältare: 3
Väldigt slarvig med bollen och bara varannan går till rätt adress. Tvingas riva ner Thomas Santos i matchinledningen och bara det faktum att det är just matchinledningen är det som räddar honom från en varning.

Jonas Bager, GÖT, Back: 3
Svag insats av dansken som är för svag i många aktioner. Elfsborgs offensiva spelare drar isär backlinjen så att han hamnar ur position och spelet med bollen är även det svagt vilket gör att man inte lyckas behålla den inom laget. Mer kan förväntas av någon med mittbackens CV och meritlista.

Sebastian Ohlsson, GÖT, Back (ut 46′): 4
Får bara spela den första halvleken och under den har han problem med sin position vid några tillfällen. Då Elfsborg överbelastar tvingas han ut på kanten och det gör att det öppnas upp en stor yta mellan honom och sin mittback. Den utnyttjas när 1-0 görs då det är därifrån assisten slås.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 4
Det går att argumentera för positionen när Elfsborg lobbar in 2-0 och målvakten släpper en retur när hemmalaget gör 3-0 men det hade krävts mycket av norrmannen för att laget skulle åka hem med några poäng från Borås.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 4
Har problem med hemmalagets fart men vinner sina närkamper när han kommer närmare sin motståndare. Det är svårt att ge mittbacken ett godkänt betyg när laget släpper in tre mål med bud på flera.

Oscar Wendt, GÖT, Back: 4
Har fullt upp med att hålla koll på Simon Hedlund men han och Elfsborg ligger bakom för mycket från hans kant för att Wendt ska nå upp till ett godkänt betyg. Lite hårt kanske då han saknar det understöd han hade behövt men han är inte tillräckligt bra på egen hand heller för att väga upp det.

David Kruse, GÖT, Mittfältare (ut 64′): 4
Vårdad med bollen och har hittat ett bra samspel med Thordarson men dansken är på tok för svag i kampen på mittfältet och förlorar alla sina närkamper. Det har en stor påverkan på resultatet när man möter ett formstarkt Elfsborg på bortaplan.

Thomas Santos, GÖT, Mittfältare (ut 46′): 4
Rivs ner vid en offensiv löpning men något större avtryck än så ser vi inte under den halvleken han får spela. Har bara bollen vid några fåtal tillfällen och defensivt får han löpa många meter för att hjälpa till.

Ramon Pascal Lundqvist, GÖT, Mittfältare: 4
I en matchbild som Elfsborg för under stora delar av matchen då blir det lätt så att Göteborgs offensiva spelare inte syns så mycket och det är precis vad som sker i Lundqvists fall. Tar ett distansskott under slutet av matchen som missar mål men annars görs inget större avtryck i den här matchen.

Paulos Abraham, GÖT, Mittfältare (ut 70′): 4
När det mesta låser sig för Blåvitt brukar man kunna luta sig mot Abraham och hans förmåga att utmana men idag kommer han inte loss. Det är en svår match att vända på egen hand och det visar sig idag. Tar sig sällan förbi sin motståndare och försöket till avslut blockeras på en motståndare.

Linus Carlstrand, GÖT, Anfallare (in 64′): 4
Lyckas inte med mycket under sin halvtimme på planen. Det är inte lätt att göra något på egen hand när lagets spel hackar och det får Carlstrand erfara i matchen.

Sebastian Holmen, IFE, Back (ut 46′): 5
Varnas tidigt i matchen och lever lite farligt därefter. Även om det inte skapas några direkt farligheter på hans kant så har Holmen en ganska tuff match och det var klokt ur flera aspekter att byta honom i paus.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 5
Står sysslolös under långa stunder av matchen men får trots det inte hålla sin nolla då gästerna reducerar i matchen med ett tungt skott i slutet av matchen. Pettersson är chanslös på målet och kan inte lastas för det.

Emil Salomonsson, GÖT, Back (in 46′): 5
Ett godkänt inhopp där han förstärker laget jämfört med hur det såg ut innan paus men utan att skina i omgivningen. Plus för att han hittar in med flera passningar till sista tredjedelen än vad många lagkamrater lyckas med.

Annons

August Erlingmark, GÖT, Mittfältare (in 64′): 5
Mittfältaren byts in och vinner en hel del boll som han fördelar vidare så att gästerna kan behålla den inom laget. Spelar enkelt och det är vad blåvitt behöver för att inte sköljas över av Elfsborgs många anfall.

Linus Kåhed, GÖT, Mittfältare (in 70′): 5
Hinner inte göra något större avtryck i offensivt straffområde men spelar enkelt utanför det. Känslan är att det kunde hänt något kring Kåhed om han fått komma in i paus.

Jens Thomasen, IFE, Mittfältare: 5
Gör det viktiga jobbet bredvid Besfort Zeneli och ersätter därmed Ouma på ett bra sätt. Syns inte mycket i matchen då det mesta sker i det tysta och han spelar enkelt med bollen men är viktig för helheten.

Ibrahim Buhari, IFE, Back: 5
Spelar enkelt och resolut i sin centrala roll i backlinjen. Behöver inte förta sig under matchen då gästernas anfallsspel är svagt men löser det som förväntas av honom.

Terry Yegbe, IFE, Back: 6
De långa inkasten skapar oreda i Göteborgs försvar vid många tillfällen under matchens gång men även passningsspelet är bra. Vinner många av närkamperna med sin fysik och gör en bra match.

Gustaf Norlin, GÖT, Mittfältare (in 46′): 6
Trycker in reduceringen med en fullträff upp i nättaket men det kommer lite för sent för att ge riktigt liv i matchen. I övrigt en andra halvlek där han stärker sina aktier men det är i ärlighetens namn mest för att omgivningen är svag. Trots allt en av få ljusglimtar i laget den här eftermiddagen.

Gustav Henriksson, IFE, Back (in 46′): 6
Starkt inhopp av mittbacken som spelar behärskat. Precis det Hiljemark ville ha när Holmen skulle ersättas och levde i farozonen under den första halvleken. Lyckas med det mesta både med och utan bollen under sina 45 minuter på planen.

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare: 6
En av få som kan anses vara bra hos gästerna. Utan islänningens jobb på mittfältet kunde det här ha blivit större siffror och han lyckas hantera Baidoo då han faller ned från sin anfallsposition. Även bra med bollen och flera anfall startar från ett uppspel av honom.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare (ut 71′): 6
Löper in i straffområdet och trycker in 1-0 på ett självklart sätt i den första halvleken. Är framme vid ett par tillfällen till och hotar gästernas backlinje men är inte dominerande på det sättet som han ibland kan vara. En bra match från Baidoo som omgärdas av intresse från utlandet.

Emil Holten, IFE, Anfallare: 6
Nyförvärvet visar hur duktig han är som uppspelspunkt då han tar emot passningar och leverarar de vidare med få tillslag. Lobbar behärskat in sitt första mål för klubben i sin hemmadebut och visar att det finns mer att hämta här framöver.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare (ut 71′): 7
En ny fin match av Zeneli som har blivit en nyckelspelare för Oscar Hiljemark och Elfsborg. Hög nivå på passningsspelet oavsett om det är långt ned i planen eller nära motståndarnas straffområde. Desto större förtroende han får, desto bättre ser han ut att bli och det här kan vara en storförsäljning i framtiden.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare (ut 77′): 7
Har några inlägg i offensivt straffområde och egna avslut men det som sticker ut mest är arbetet han lägger ned och i den här matchen betalar det av sig. Hedlund återerövrar bollen i den sekvensen som leder till lagets 2-0 mål och tar avslutet som leder till en retur där Qasem rakar in 3-0.

Ahmed Qasem, IFE, Anfallare (ut 71′): 8

Löper ofta in bakom motståndarnas backlinje och det är en sådan sekvens vi ser då han assisterar Baidoo till 1-0 med ett fint inspel i straffområdet. Dagens andra assist är en enklare nickskarv till Holten som kan förvalta den med en lobb. Blir till sist målskytt då han rakar in 3-0 på en retur och det finns ingen spelare på planen som gör större avtryck på slutresultatet än Ahmed Qasem.

Matchens bästa spelare: Ahmed Qasem, IFE. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.