Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: IFE – NOR (2-2) | “Timothy Ouma visar en imponerande teknisk nivå, David Moberg Karlsson ger Peking ny dimension”

Trots en tidig utvisning på Ibrahim Buhari lyckades IF Elfsborg kvittera och därmed säkra oavgjort hemma mot IFK Norrköping. Hemmalagets Timothy Ouma går från klarhet till klarhet, och gjorde ännu en dominant insats. Gästernas David Moberg Karlsson visade upp ett register som gav Peking en ny dimension i anfallsspelet. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 4
Positioneringen vid Moberg Karlssons mål var tveksam och kostsam, och var skakig i egen box där han inte nådde inte upp till nivån han visat upp senaste tiden.

Yahya Kalley, NOR, Back (Ut 46’): 4
Hade en svår första halvlek där han tappade bollen vid flera tillfällen och blev utbytt redan i halvtid. Bidrog inte mycket offensivt och hade svårt att hantera Elfsborgs yttrar samt förlorade nästan alla närkamper.

Ísak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare: 5
Visade tidvis upp bra teknik och bollkontroll, men saknade slutprodukt när flera farliga chanser uppstod. Hade en del löpningar som öppnade upp för lagkamraterna och klarar sig med godkänt i minuskant.

Terry Yegbe, IFE, Back (Ut 68’): 5
Gjorde en godkänd insats men hade svårt att hantera Norrköpings offensiva omställningar. Fick ett gult kort för maskning i början på andra halvleken vilket begränsade hans aggressivitet i försvarsspelet. Resolut när det behövdes men mer återhållsam än han förmodligen önskat.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare: 5
Kunde vrida och vända en del på mittfältet och få till ett gäng fina passningar men försvann ur matchbilden allt mer i andra halvlek och hade svårt att sätta sitt avtryck på spelet.

Ahmed Qasem, IFE, Mittfältare: 5
Var inblandad i mycket av Elfsborgs spel men lyckades inte riktigt sätta sin prägel på matchen. Förlorade bollen några gånger i farliga lägen och hade svårt att skapa några avgörande passningar. Hade dock ett par fina kombinationer högt upp som kunde resulterat i mer än vad som blev av.

Per Frick, IFE, Anfallare (In 68’): 5
Kom in med mycket energi och försökte pressa högt, men fick inte mycket att jobba med i offensiven. Missade en bra chans att nicka in ledningsmålet kort efter sitt inhopp.

Ture Sandberg, NOR, Mittfältare (Ut 46’): 5
Levererade flera bra passningar till sista tredjedelen men saknade initiativ i det fysiska spelet. Hade svårt att följa med hela vägen upp i offensivt straffområde och blev utbytt i paus.

Johan Larsson, IFE, Back (In 68’): 5
Efter att ha blivit inbytt försökte veteranen bidra offensivt med flera inlägg, men ingen av dessa resulterade i något konkret. Hans defensiva arbete var stabilt, men utan att riktigt påverka matchens utgång.

Sebastian Holmén, IFE, Back: 6
En solid insats där han stod för flera viktiga brytningar och var trygg med bollen vid fötterna. Var dock inte alltid snabb nog i omställningarna när Norrköping kontrade. Trots det höll han en jämn nivå genom hela matchen och var viktig i försvaret när nästan alla andra backar han startade bredvid byttes eller visades ut under matchens gång.

Jesper Ceesay, NOR, Mittfältare: 6
Bidrog med energi och intensitet på det defensiva mittfältet, där han kunde leverera såväl enkla som svåra passningar och fördelade spelet väl. Var stabil i defensiven och bidrog till att hålla ihop Norrköpings spel.

Niklas Hult, IFE, Back: 6
Gjorde en bra match defensivt och täckte upp ytorna effektivt. Hans offensiva löpningar och inlägg var ofta farliga, där han låg bakom Elfsborgs ledningsmål. En stabil insats från start till mål.

Max Watson, NOR, Back: 6
Höll en hög nivå i försvaret där han var stark i duellerna och säker i sina uppspel. Han bidrog till att hålla Elfsborgs anfallare under kontroll under stora delar av matchen. En bra och stabil insats genom hela matchen där såväl position, duell och passningsspel satt där de skulle.

Tim Prica, NOR, Anfallare (In 46’): 6
Kom in i andra halvlek och bidrog med fart och aggressivitet i anfallen. Var nära att göra mål men hans avslut gick över efter ett fint inlägg från Moberg Karlsson. Trots att han inte lyckades näta gjorde han en bra insats och skapade oreda i Elfsborgs försvar vid omställnignarna, även om han flera gånger befann sig i offsideposition.

Annons

Dino Salihović, NOR, Back: 6
Var robust i defensiven och såg till att hålla sin kant stängd under stora delar av matchen. Han gjorde flera viktiga brytningar och var även stark i luftrummet. Lyckades hålla undan Qasem och lät inte den erfarne Hult komma honom inpå skinnet.

Gustav Henriksson, IFE, Back (In 21’): 6
Kom in tidigt och gjorde en bra match defensivt med flera viktiga brytningar och stabilt positionsspel. Var stark i duellspelet och bidrog till att Elfsborg höll tätt trots att de var en man mindre.

Anton Eriksson, NOR, Back: 6
Stabil insats i försvarslinjen där han var hundraprocentig i luftspelet och helt lyckades neutralisera Per Frick när han kom in i andra halvlek. Bidrog också med bra uppspel och visade en lugn och trygg närvaro i backlinjen.

David Mitov-Nilsson, NOR, Målvakt: 6
Stod för flera viktiga räddningar, särskilt i andra halvlek när Elfsborg tryckte på för en kvittering. Hans assist till Moberg Karlssons mål var ett av matchens mest oväntade moment, där Mitov-Nilsson blev den tredje målvakten i allsvenskan för säsongen att skriva in sig i assistkolumnen. Kunde inte göra mycket på Elfsborgs mål och var riktigt stabil i luftrummet.

Vito Hammershøy-Mistrati, NOR, Mittfältare: 7
Visade prov på fin teknik och passningsspel på mittfältet där han kunde lägga flera farliga bollar i djupled. Gjorde mycket av det tunga arbetet och vann flera viktiga närkamper, där han bland annat vann hela 13 av sjutton dueller på mittfältet. Med 13 passningar till sista tredjedelen och starkt duellspel var han en av Norrköpings viktigaste spelare på plan.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare (Ut 68’): 7
Startade matchen starkt och gjorde Elfsborgs första mål efter en fin kombination med Zeneli. Var ständigt ett hot för Norrköpings försvar och visade prov på god teknik och spelförståelse i offensiv box. Efter bytet mot Frick fick Elfsborg mycket svårare att hota i ytorna kring Norrköpings mittbackar.

Carl Björk, NOR, Anfallare: 7
Var ett ständigt hot mot Elfsborgs försvar och kvitterade till 1-1 med ett kyligt avslut efter ett lågt inlägg från Ceesay. Visade bra löpvilja och kombinationsspel, vilket skapade utrymme för hans lagkamrater. Skillnaden mot Nyman som vanligtvis huserar på anfallspositioner blev fler löpningar i djupled, vilket bland annat tvingade Buhari att ta ett rött kort när han kapade Björk bakifrån i ett friläge som Björk sprang sig till.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare: 7
Bidrog starkt till Elfsborgs offensiv med sina löpningar och sin förmåga att skapa ytor för sina lagkamrater. Hans assist till Oumas kvitteringsmål var avgörande för att Elfsborg kunde få med sig en poäng. Ett stort hot på kanten och utklassade Kalley och Sandberg på högerkanten i första halvlek.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare: 7
Pekings egna produkt Neffati fortsätter att leverera starkt både defensivt och offensivt, och hans assist till Björks mål var en av hans höjdpunkter med ett lågt svepande inlägg. Visade fin speluppfattning och var ofta inblandad i Norrköpings anfall då de utgick från Neffatis kant. En av de mest framstående spelarna i laget med sin förmåga att skapa chanser samt riktigt bra spel en mot en.

David Moberg Karlsson, NOR, Mittfältare (In 46’): 8
I sin första hela halvlek sedan återkomsten till Norrköping lyckades David Moberg Karlsson både att ge sitt lag ledningen som att skapa flera farliga målchanser. Hans inhopp förändrade matchbilden och gav laget en ny dimension i anfallsspelet. Bara minuter in i andra halvlek höll han på att överlista målvakten med ett skott från lång distans, och avslutade kyligt med en chipp över en felplacerad Pettersson. Inläggen ven från hans farliga tillslag och värvningen från Peking ser riktigt bra ut.

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare: 8

Matchens bästa spelare som stod för kvitteringsmålet där han drog till för kung och fosterland på halvvolley, där bollen via försvarare överlistade Mitov-Nilsson. Utöver sitt mål var han inblandad i det mesta som hände framåt och visade en imponerande teknisk nivå genom hela matchen. Ofta var han längst ner och försvarade samtidigt som han lyckades med tre av tre dribblingar och var dominant i duellspelet. Även om det stormat kring Ouma senaste tiden, där han bland annat avvek från en landslagssamling i Kenya och Elfsborg inte kunde få tag i honom, visar han att han inte säckar ihop utan istället går in med allt han har för att rädda poäng för de gulsvarta när de behöver spela tio man mot elva för femte gången den här säsongen.

Matchens bästa spelare: Timothy Ouma, IFE. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.