VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: MAIF – DIF (1-3) – “Lucas Bergvall visar varför han inom kort tillhör Tottenham”

Djurgården tog sjätte raka segern när Mjällby slogs tillbaka. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Jesper Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare: 4
Han har det svårt mot Djurgårdens rörliga mittfält och tvingas att riva ner Gustav Wikheim i en kontring. Gästernas presspel gör att passningsvägen till Gustavsson ofta skärs av och det neutraliserar Mjällbys speluppbyggnad på ett uppenbart sätt. När han får bollen håller inte passningarna samma klass som de brukar och de längre passningarna når bara rätt adress vid två tillfällen i matchen.

Imam Jagne, Mjällby AIF, Anfallare (in 68′): 5
Han hinner inte påverka matchbilden under sitt inhopp och det mest minnesvärda han står för är duellen och den efterföljande knuffen på Albin Ekdal. Har aldrig bollen i straffområdet, och kommer inte heller till avslut vilket det säger en del om insatsen.

Oskar Fallenius, Djurgården, Anfallare (in 68′): 5
Har mycket av det som behövs hos gästerna när han byts in. Pigga ben och en stor vilja att nyttja dem visar han direkt då han återerövrar bollen ifrån Jagne och stoppar en kontring. Hänger med i de kontringslägen som ges och har ett avslut som träffar mål.

Noel Törnqvist, Mjällby AIF, Målvakt: 5
1-3 på hemmaplan hade kunnat blivit större siffror om inte målvakten stått för ett par svettiga räddningar. Är chanslös på Bergvalls kanon, hamnar lite på mellanhand vid 2-0 och matchens sista mål placeras otagbart. Hade behövt göra en insats utöver det vanliga för att Mjällby skulle ta några poäng ikväll.

Tom Pettersson, Mjällby AIF, Back: 5
Så positionssäker och duellstark som vi brukar se honom. En stor trygghet för laget nu när han är tillbaka. Har det däremot stundtals svårt när gästernas snabba anfallare kommer med fart.

Rasmus Wikström, Mjällby AIF, Back (ut 46′): 5
Håller hårt i Deniz Hummet och vinner flera av duellerna mellan de båda. Svettigare har han när Gulliksen och Nguen kommer med snabba fötter. Utbytt i paus.

Gustav Wikheim, Djurgården, Anfallare (ut 68′): 5
Han är svårstoppad när han kommer i fart men det händer inte så mycket från hans fötter som gör skillnad i matchen. Lyckas bara med var tredje dribbling och den sista passningen är inte så pass man kan förvänta sig av norrmannen. Besitter sparkapital som Djurgården just nu har svårt att få ut något av.

Nicklas Röjkjaer, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Har två avslut på mål innan tio minuter är spelade men därefter är det offensiva hotet betydligt betydligt mindre signifikant. Svag leverans in i boxen då bollarna ofta fastnar på en motståndare. Han har ofta bollen längre ned i planen vilket gör att hans styrkor inte kan utnyttjas fullt ut i matchen.

Jacob Bergström, Mjällby AIF, Anfallare: 5
Tas hårt av sina gamla lagkamrater och får jobba felvänd mest hela tiden. Är dock den som oroar mittbackarna mest av sina lagkamrater och försöker att använda sin styrka oavsett om han är stillastående eller kommer i fart. Han kommer under matchen endast till ett avslut, vilket är ett skott som går en bit utanför.

Piotr Johansson, Djurgården, Back: 5
Hemmalagets wingbacks är svåra att hantera men Johansson är svår att passera på högerkanten. Det gör också att han trycks längre ned i planen än under de senaste omgångarna och har inte samma framgång i de offensiva löpningarna. En godkänd insats i en svårspelad match.

Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 6
Inleder matchen med en vass räddning på ett avslut som styrs på sin väg mot mål. Därefter prövas han inte särskilt hårt då det främst är många inlägg som skickas in i straffområdet. Har en sekvens då han dribblar bort ett par motståndare som sista man, men i övrigt är spelet med fötterna relativt svagt.

Colin Rösler, Mjällby AIF, Back: 6
Säker med bollen även under press och den höga passningsprocenten (94%) bevisar det ögat ser. Inte minst träffsäkerheten på de längre spelvändningarna imponerar. Duktig i luftduellerna, vilket gör att Djurgårdens centrala anfallare får en svår uppgift.

Viktor Gustafson, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 81′): 6
Jobbar frenetiskt och hittar ofta den bortre ytan på mittfältet som gästernas två centrala mittfältare inte lyckas täcka upp. Han är spelbar och nyttig i de etablerade anfallen, och vinner mycket boll samt försvårar det för gästerna att rulla runt som de önskar.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 6
Mycket av Mjällbys anfallsspel skedde från högerkanten vilket satte den nyblivna landslagsbacken i arbete. Han gick in i hela 14 dueller under matchens gång och hans andra halvlek blev tuffare än den första i samband med att Herman Johansson byttes in i paus. En duell mellan de två resulterade i den frispark som hemmalaget reducerade på. En bra insats över 90 minuter även om han inte fick visa upp sitt offensiva register på samma sätt som senast.

Miro Tenho, Djurgården, Back: 6
Vinner alla sina luftdueller och är framme för att nickskarva en frispark som går utanför. Finländarens fysik är ett viktigt verktyg i den här typen av match och han är inte rädd att ta för sig, något domaren fick tillrättavisa redan i den första minuten.

Elliot Stroud, Mjällby AIF, Mittfältare: 6
Lassar in inspel i boxen med bra kvalitet och det är ofta från hans fötter som det blir farligt i andra halvlek. Försöker att lura Widell Zetterström vid ett par tillfällen från de fasta situationerna och det är hans listiga frispark som ställer honom och resulterar i lagets reducering.

Deniz Hümmet, Djurgården, Anfallare: 6
Väldigt klok när han agerar uppspelspunkt och tappar sällan bollen när den når upp till honom. Får betalt för jobbet han lägger ner då han nickar in matchavgörande 3-1. Starkt att bli målskytt då han hålls hårt i ryggen av sina motståndare och att han bara har två bollkontakter i straffområdet vittnar om just det.

Tokmac Nguen, Djurgården, Anfallare (ut 68′): 7
Oerhört hal och svår att få tag i. Trots att han har bollen vid sina fötter så är det få som hinner ikapp. Nguen skapar en hel del både på egen hand och tillsammans med sina lagkamrater. Han har flera chanser i andra halvlek där han mycket väl kunnat bli målskytt. Det defensiva arbetet ska inte heller underskattas då han skär av många passningsvägar till Mjällbys sittande mittfältare som gärna vill ha bollen.

Adam Ståhl, Mjällby AIF, Mittfältare: 7
En tränares dröm som är lika bra oavsett var han spelar. Får ta ett steg tillbaka i planen efter paus men löser det lika bra. Löper över stora ytor och gör stor nytta defensivt där han vinner dubbelt så många dueller som han förlorar. Även i den första halvleken får han främst inrikta sig på att hålla koll på det defensiva, men sticker upp emellanåt med långa offensiva löpningar.

Jacob Une Larsson, Djurgården, Back: 7
En riktig klippa i backlinjen som står rätt nästan hela tiden och samtidigt hävdar sig bra trots att storleken hade kunnat vara ett problem mot Mjällbys kraftfulla anfallare. Positionsspelet och speluppfattningen visar sig tydligt vid flera tillfällen då han läser djupledsbollar och neutraliserar faran innan den uppstår. Planens bästa försvarsspelare!

Besard Sabovic, Djurgården, Mittfältare (ut 79′): 7
En ny stark insats när mittfältaren var tillbaka på sin gamla hemmaplan. Är väldigt viktig för sitt lag av främst två anledningar, de många bollvinsterna och förmågan att hitta en medspelare på en touch för att hålla bolltempot uppe. Visar också upp sitt tillslag på de längre passningarna och inte minst på den frispark som träffar Miro Tenhos panna.

Tobias Gulliksen, Djurgården, Anfallare: 7
Som vanligt inblandad i många situationer både i det offensiva och defensiva spelet. Han får sällan beröm för sitt defensiva jobb men han sliter hårt och går in i hela 19 dueller under matchens gång. I första halvleken har han flera inspel som kunde resulterat i ett mål, inte minst då han är nära att assistera Wikheim till 2-0 efter en kvart. Levererar hörnan som ger gästernas andra mål i mitten på den första halvleken och får till sist sin assist då han slår inlägget som Hümmet nickar in till 3-1. Har dock fler anfall som han slarvar bort och det drar ned betyget något. En bra insats som hade potential att bli ännu bättre.

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (ut 90′): 7

Med sina två mål blir Bergvall den som har den avgörande rollen. Volleyträffen till 1-0 är ett mycket svårt nummer som resulterar på bästa tänkbara sätt. Han lyckas med det mesta han tar sig för och ser stundtals ut att vara en klass över de flesta på planen, vilket påminner tittarna om att han inom kort tillhör Premier League-laget Tottenham. 2-0 målet är av det enklare slaget men påpassligt gjort att hålla sig framme på hörnan.

Lucas Bergvall har verkligen växlat upp i sin nya roll längre ned i banan, och det blir spännande att se om han lyckas hålla samma höga nivå under det kommande derbyt mot Hammarby, vilket också blir hans avskedsföreställning i Djurgårdströjan.

Matchens bästa spelare: Lucas Bergvall. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.