Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 493

Spelarbetyg: MFF – BKH (4-0) | “Oliver Bergs revansch, hittar ytor och ligger bakom mycket– Simon Gustafson bäst i Häcken”

Oliver Berg och Anders Christiansen orkestrerade en bombsäker seger när Malmö FF tryckte tillbaka BK Häcken och säkrade tre poäng. Hemmalaget ångar på mot det allsvenska guldet, samtidigt som missnöjet pyr i Häcken. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Srdan Hrstic, BKH, Anfallare (in 68′): 4
Lyckas inte komma till avslut, förlorar den duellen han hamnar i och tappar bollen som leder till 4-0 målet. Nej, det här var inget lyckat inhopp som hade kunnat ge ett lägre betyg om han spelade längre tid. Nu blir antalet aktioner för få för att kunna bedöma en helhet som ger ett sämre omdöme.

Ali Youssef, BKH, Anfallare (ut 68′): 4
Malmö FFs backlinje har inga problem med att hantera anfallaren som inte får bollen så ofta. När han får den överarbetar han ett par gånger och tappar bollen. Har en sekvens i början på den andra halvleken där han får bollen i en djupledslöpning och skjuter över som sticker ut i positiva ordalag.

Johan Hammar, BKH, Back: 4
Spelar enkelt med bollen och de flesta passningarna når rätt adress. Är ofta den som hamnar mot Kiese Thelin och löser det bra under stora delar av matchen, men Hammar är den som tappar markeringen som gör att anfallaren kan nicka in 3-0.

Julius Lindberg, BKH, Back: 4
Har ett par offensiva aktioner som ser ut att kunna bli målchanser, men riktigt farligt blir det sällan. Har det stundtals svettigt i försvarsspelet utan att för den delen göra en så dålig individuell prestation.

Peter Abrahamsson, BKH, Målvakt: 4
Det är svårt att bli godkänd när man släpper fyra bollar förbi sig, men avsluten är väldigt fint placerade och Abrahamsson står inte för några misstag med baklängesmål som följd.

Adam Lundqvist, BKH, Back: 4
Det är inte längs Lundqvist kant som de stora chanserna skapas, men det är en insats som ser ganska osäker ut i perioder. Slarvig med bollen och hamnar på mellanhand vid några tillfällen.

Even Hovland, BKH, Back: 4
Står för en viktig brytning efter en kvart som förhindrar ytterligare ett avslut mot mål. Blir däremot lite passiv när Malmö gör 2-0, men det ska inte sättas upp som ett misstag. Hade behövt överprestera ordentligt för att laget skulle åka hem med några poäng i den här matchen.

Jeremy Agbonifo, BKH, Anfallare (ut 68′): 4
Försöker att vara så aktiv som han kan, men det leder inte till så mycket. Bryter in i planen vid ett tillfälle och skjuter ett par meter utanför, närmare än så kommer han inte.

Pontus Dahbo, BKH, Mittfältare (in 68′): 5
Dribblar runt offensivt straffområde och drar till sig bevakning, men det fastnar ofta på en motståndare. Trots allt ett inhopp som gav viss mersmak.

Severin Nioule, BKH, Mittfältare (in 68′): 5
Sätter gasen i botten direkt och har ett nummer på sin kant då han drar sin motståndare. Får inte straffen han söker, men snabbheten får vi se vid flera tillfällen.

Jens Stryger Larsen, MFF, Back (ut 87′): 5
I en match där många andra står i centrum, av flera anledning, hamnar ytterbacken lite i skuggan. Står inte för någon svag insats, men inte heller den där de avgörande aktionerna kommer från hans fötter.

Sergio Pena, MFF, Mittfältare (ut 71′): 5
Fördelar bollen till sina lagkamrater men gör det ofta ganska långt ned på planen. Försöker komma nära sina motståndare för att vinna bollen, men har lite svårt med det och duellspelet är svagt.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare (ut 71′): 5
Utmanar gärna och vid några tillfällen tar han sig förbi sin motståndare, men det blir ingen utdelning den här dagen. Den andra halvleken är bättre än den första men vi får främst se ett par inspel som oroar Häckens försvar.

Mikkel Rygaard, BKH, Mittfältare (ut 55′): 5
Tas hårt av Malmö i allmänhet och Anders Christiansen i synnerhet. Får en ful armbåge i matchinledningen och kapas våldsamt i slutet på den första halvleken. Däremellan ser vi några bollvinster som omsätts till passningar i sista tredjedelen därefter. Har dock ett par farliga bolltapp långt ned på egen planhalva som kunde ha blivit kostsamma.

Lars Olden Larssen, BKH, Mittfältare (ut 68′): 5
Ganska aktiv på sin vänsterkant därifrån han skapar halvchanser. Lyckas ofta komma ur situationerna med bollen vid sina fötter även om han har flera motspelare efter sig.

Annons

Zeidane Inoussa, BKH, Anfallare (in 55′): 5
Är en pigg injektion på sin kant när han beträder planen. Bryter in centralt och skjuter efter en kvart på planen i vad som skulle visa sig bli en av gästernas farligaste chanser.

Johan Dahlin, MFF, Målvakt: 6
Har inte så mycket att göra i matchen, och då är det svårt att nå några högre betyg. Dahlin sköter dock det lilla som kommer emot honom på ett bra sätt och den hållna nollan är intakt i 90 minuter plus tillägg.

Pontus Jansson, MFF, Back: 6
Vinner bollen högt upp i planen vid flera tillfällen när Häckens uppspel slås centralt. Är lugn med bollen och slår sällan bort den under matchen. En stabil insats av mittbacken som ser till så att lagkamraterna är på tårna under hela matchen.

Colin Rösler, MFF, Back: 6
Kraftfull och enkel i det som kommer framför honom. Står klokt placerad vid många tillfällen och det gör att han inte behöver överarbeta några situationer för att lösa dem.

Romeo Amane, BKH, Mittfältare: 6
Sticker ut som en spelare som är svår att ta bollen ifrån och hittar ofta bra ytor att operera i. Är kanske första halvleks bästa spelare tillsammans med Anders Christiansen. Inte lika framstående i den andra men gör en bra match.

Erik Botheim, MFF, Anfallare (in 57′): 6
Äntligen kom de, poängen! Inleder sitt inhopp ganska slarvigt, men får fira tillsammans med sina lagkamrater i slutet av matchen. Assisterar Kiese Thelin till dennes 3-0 mål, och får sätta matchens sista själv. Lika efterlängtat som viktigt från anfallaren som har haft det tungt på slutet.

Lasse Berg Johnsen, MFF, Mittfältare: 6
Ligger bakom det tidigare 1-0 målet där han får assisten efter att ha vänt bort sin spelare och hittat in till Anders Christiansen. Är som vanligt vårdad i passningsspelet, och har ett eget avslut då han skjuter över målet i en andra våg efter en hörna.

Busanello, MFF, Back: 6
Slår flera fina passningar upp till den sista tredjedelen. En sådan är upprinnelsen till 2-0 målet i början på den andra halvleken. Är svår att passera, något som flera motståndare får känna på.

Simon Gustafson, BKH, Mittfältare: 6
Slår flera öppnande passningar som startar lagets anfall vid många tillfällen. Flera av Häckens chanser har Gustafsons fötter inblandade, och det i kombination med att han vinner 90% av sina närkamper. Det visar hur viktig han är även i en sådan här match där resultatet drar iväg.

Isaac Kiese Thelin, MFF, Anfallare: 6
Hålls hårt av Häckens mittbackar och vinner några frisparkar då de går över gränsen. Han är ganska anonym under stora delar av matchen, men han behöver inte många chanser för att bli målskytt. Det visar han när han nickar in spiken i kistan och gör 3-0 i slutet på matchen.

Anders Christiansen, MFF, Mittfältare (ut 57′): 7
Trots att han bara spelar en knapp timme så är det få som hamnar i rampljuset som dansken. Inleder matchen med en armbåge i ansiktet på Mikkel Rygaard, och i slutet på den första halvleken varnas han efter en vårdslös tackling på densamma. Däremellan gör han 1-0 med ett tungt distansskott, och strax efter paus avslutar han elegant till 2-0 med ett skott i krysset. En av planens främsta och en spelare som kommer visa sin klass i både allsvenskan och Europa League under hösten.

Oliver Berg, MFF, Mittfältare (ut 87′): 8

Redan efter tre minuter vinner Berg bollen och släpper den Christiansen som får matchens första målchans. Under långa stunder hittar han en bra yta på sista tredjedelen och därifrån ligger han bakom en hel del. Får en turlig assist till 2-0 målet, ligger bakom lagets 3-0 och assisterar återigen när det avslutande 4-0 målet görs. Samtidigt är han viktig defensivt då han har till uppgift att följa Simon Gustafson vid uppspelen för att förhindra att han får bollen. Anders Christiansen gör två mål, men Oliver Berg har en större del i lagets seger och den kritiserade mittfältaren är planens bästa spelare sett över 90 minuter.

Matchens bästa spelare: Oliver Berg, MFF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.