Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: MFF – KFF (5-0) – “Matchens gigant med ett äkta hattrick”

Malmö FF demolerade Kalmar FF i en match som kändes avgjord efter sju minuter. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

A. Motaraghebjafarpour, Kalmar, Back (Ut 35’): 1
Tappar markeringar, slår bort nästan varenda passning, och upphäver offsiden på 3-0-målet när han inte tar jobbet tillbaka till backlinjen vid hörna. Såg rädd ut och tog felbeslut efter felbeslut. Jensen slog sönder en vattenflaska i vrede och bytte ut honom efter 35 minuter efter en hädisk insats.

L. Sætra, Kalmar, Mittback: 4
Hade svårt att hantera Malmös anfall och skickade en dålig passning som nästan ledde till mål. Bra i luftrummet när Malmö slog inlägg och kunde hålla bort Malmös stora anfallare många gånger men totalt sett räckte det inte till.

R. Sjöstedt, Kalmar, Back: 4
Trots några brytningar och försök att hålla försvaret stabilt var Sjöstedt inte tillräcklig när Malmö stormade fram. Visade bättre inställning i andra halvlek och lyckades ta bort de yngre förmågorna som Rydström bytte in.

Romário, Kalmar, Mittfältare (Ut 79’): 4
Romário kämpade på mittfältet men fick inte mycket att stämma. Hans frustration märktes tydligt och hans blick mot tidigare lagkamraten Nanasi såg ut att kunna döda. En bolltrillare av hans kaliber fick mest jaga boll och passningsspelet satt inte alls.

J. Trenskow, Kalmar, Ytter (Ut 79’): 4
Hade ett fint läge precis i början av matchen men Trenskow hade efter det svårt att komma in i spelet och skapa något farligt framåt. Han byttes ut efter en blek insats utan större inverkan på spelet, även om han var helt okej i duellspelet.

M. Hallberg, Kalmar, Mittfältare (Ut 46’): 4
Hallberg spelade en anonym första halvlek och byttes ut efter paus då han såg ut att ha känningar åter igen. Hans passningsspel var svagt och han lyckades inte bidra offensivt eller hänga med på kanten defensivt.

A. Gersbach, Kalmar, Back (In 35’): 4
Gersbach ersatte Motareghbjafarpour efter en halvtimme men höll på att ställa till det direkt när han nickade en boll i egen ribba. Ett par bolltapp senare hade han inte direkt bidragit till Kalmar, men å andra sidan fick han till positioneringsspelet och duellspelet mycket bättre.

R. Jansson, Kalmar, Back: 4
Jansson hade en tuff match där han ofta blev överspelad av Nanasi med vänner. Han bidrog med några brytningar men kunde, precis som resten av backlinjen, inte förhindra målfesten. Hade ett par möjligheter att vända spelet med en omställning men då satt långbollarna inte där de skulle.

R. Gojani, Kalmar, Mittfältare: 5
Gojani var en av de få i Kalmar som försökte ta initiativ på mittfältet. Han vann några viktiga bollar och försökte driva spelet framåt, men fick lite stöd från övriga spelare och det tog allt som oftast lite för lång tid.

A. Magashy, Kalmar, Mittfältare (In 46’): 5
Magashy visade energi och vilja men tog ofta alldeles för lång tid på sig med bollen. Han var bra när han drev boll men hans beslutsfattande lämnade mycket att önska.

J. Ring, Kalmar, Ytter (Ut 46’): 5
Ring gjorde en insats som var något bättre än genomsnittet i Kalmar. Han försökte skapa chanser och hotade i djupled men byttes ut efter en halvlek där Jensen ville ha Kevin Jensens snabbhet istället för Rings oberäkneliga teknik.

D. Islamović, Kalmar, Anfallare: 5
Islamović kämpade i presspelet men hade svårt att skapa något farligt offensivt. Han var stark i duellerna men kom aldrig till några lägen i boxen.

J. Kindberg, Kalmar, Målvakt: 5
Kindberg gjorde flera bra räddningar men kunde inte stå emot Malmös intensiva anfall. Hans insats var godkänd men det hjälpte föga när det var de största förlustsiffrorna sedan Kalmar mötte Malmö borta 2017 (6-0) som stod på tavlan.

T. Ali, Malmö FF, Ytter (In 63’): 5
Efter sitt inhopp visade Ali energi och skapade fina kombinationer. Han var inte direkt inblandad i målen men hans energi bidrog positivt till lagets spel.

K. Jensen, Kalmar, Mittfältare (In 46’): 6
Jensen var en av Kalmars bättre spelare och visade upp bra presspel efter sitt inhopp i andra halvlek. Han hotade i djupled, drev boll framåt och hotade Malmös backlinje flera gånger om vilket är mer än man kan säga om de flesta av Kalmars spelare.

J. Dahlin, Malmö FF, Målvakt: 6
Dahlin hade en lugn match då Kalmar inte skapade mycket över huvud taget. Han gjorde det han skulle och höll nollan stabilt.

P. Jansson, Malmö FF, Back (Ut 83’): 6
Jansson var stabil i försvaret och vann några viktiga dueller när Kalmar väl hotade Malmö. Bra samspel med Cornelius och bjöd på några godbitar till passningar.

A. Christiansen, Malmö FF, Mittfältare (In 63’): 6
Christiansen kom in och fick några välbehövliga minuter under sin väg tillbaka till startelvan. Fint för Malmöpubliken att få se sin lagkapten på plan under hyllningsmatchen till Bosse Larsson.

L. Berg Johnsen, Malmö FF, Mittfältare (Ut 74’): 7
På Malmös mittfält var Berg Johnsen en solid figur som hjälpte till att kontrollera spelet. Han stod rätt i positionerna nästan hela tiden och slog ett par fina öppnande passningar ut mot kanterna. 96% korrekta passningar är mycket imponerande med tanke på att det var en del svåra passningar han slog.

I. Kiese Thelin, Malmö FF, Anfallare: 7
Kiese Thelin imponerade stort med sin fysik i targetspelet och närvaron i box. Stod för ett mål och en assist när han nådde högst på ett inlägg och nickade ner till anfallskollegan Botheim. Såg närmast oberörd ut när den store Sätra gick upp i ryggen på honom gång på gång.

Busanello, Malmö FF, Back: 7
Busanello bidrog med två assist och var mycket aktiv på sin kant där han fanns i djupled i ytan bakom Jansson gång på gång samt kombinerade fint med Nanasi. Bra snärt i inläggen och lagom rivig i att stoppa Kalmars försök till omställningar.

D. Cornelius, Malmö FF, Back: 7
Punktmarkerade Trenskow matchen igenom och klarade sitt uppdrag galant. De gånger Kalmars dansk kom loss i djupled kunde Cornelius sonika trycka bort honom och han gav inte Kalmars anfallare många millimeter gratis.

H. Bolin, Malmö FF, Mittfältare: 7
Inledde matchen med en fantastisk vacker insmekning av bollen i bortre krysset redan i tredje minuten, och fick därmed inte bara inleda kvällens målkavalkad utan även sin egen med sitt första allsvenska mål! Var hotande i kombinationsspelet och hade bud på flera assister när han kom loss och skickade in cutback-passningar.

J. Stryger Larsen, Malmö FF, Back: 7
Den patenterade Stryger Larsen-passningen från backlinjen diagonalt i djupled ställde Kalmars försvar flera gånger och han stod inte fel många gånger under matchens gång. Lika bra i det enkla som svåra passningsspelet och höll sin kant matchen igenom.

S. Nanasi, Malmö FF, Mittfältare: 8
Nanasi var fullkomligt briljant i offensiv tredjedel med två assist och ett mål. Även om han själv nog skulle argumentera för att Botheim snodde ett av hans mål så kombinerade han sig fram och bidrog med tillräckligt mycket för att han skulle vara nöjd ändå. Blev detta en av de sista matcherna där han fick glänsa inför Malmö-publiken? Med insatser som denna kommer han inte stanna kvar länge till när Europas större klubbar lär banka på dörren.

S. Peña, Malmö FF, Mittfältare: 8
Peña styrde spelet från mittfältet med sina precisa passningar, korta som långa. 98/110 klarade passningar varav 6/7 långa passningar och 10/16 vunna dueller. En totalt dominant insats på mittfältet som fick Kalmars veteraner på innermittfältet att se ut som skolpojkar.

E. Botheim, Malmö FF, Anfallare: 9
Botheim var matchens gigant med ett äkta hattrick med tre mål på rad i samma halvlek. Nanasi kanske skulle säga att han snor hans mål när han bara petar till den med dobbarna, och han råkar få bollen på benskyddet när han petar in Thelins nick, men det är ju just detta som en måltjuv gör. Hans närvaro i boxen är konstant och visar även upp teknisk briljans när han skjuter ett skott med fel fot från straffområdeslinjen. Även om norrmannen inte helt säkert skulle bli en succé när han värvades inför säsongen talar statistiken för sig själv när han nu går upp i delad poängligaledning med Sebastian Nanasi, och den karismatiska och lättsamma Botheim är nog gladast av alla över det.

Matchens bästa spelare: Erik Botheim. Foto: Bildbyrån

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.