Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: NOR – GÖT (0-2) | “Gustav Svensson i rampljuset, Laurs Skjellerup skicklig i luften, Frustrerad Arnor Traustason utan slutprodukt”

IFK Göteborg tog andra raka segern när IFK Norrköping besegrades, och rycker därmed ifrån i bottenstriden. Gustav Svensson stod i händelsernas centrum, och bidrog både med mål och starka defensiva insatser. Hemmalagets Arnor Traustason stod gjorde en bra match, men gick av planen utan att noteras i målprotokollet. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Max Watson, NOR, Back: 4
Väger lite lätt i närkampen mot Skjellerup när anfallaren stöter in 2-0 målet. Varnas då han river ned Lundqvist på stopptid och mittbacken har en tuff eftermiddag på hemmaplan.

Calle Björk, NOR, Mittfältare: 4
Försöker hela tiden och utmanar, men det mesta blockeras innan det når fram till sin tilltänkta adress. Hans avslut som fastnar på en försvarare i början på den andra halvleken blir nästan lite symbolisk för hur eftermiddagen utvecklar sig för hans del.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare: 4
Faller ur matchbilden i perioder och är tämligen anonym, men vid några tillfällen får han visa upp sig. Framförallt med ett par inlägg som är väl avvägda och ser ut att kunna ge utdelning.

Tim Prica, NOR, Anfallare(ut 78′): 4
Försöker och försöker, men det vill sig inte den här matchen. Får chansen att komma till avslut under några tillfällen, men det är aldrig riktigt nära att Prica blir målskytt.

Oscar Pettersson, GÖT, Mittfältare(ut 61′): 4
Knuffar, stångas och drar sina motståndare i tröjorna. Det är förståeligt då han har svårt i närkamperna där alla förloras till hemmalagets spelare. Tilldelas dock en assist för den hörna som Gustav Svensson nickar i mål i slutet på den första halvleken.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 5
Kan inte lastas för att laget förlorar. Har svårt att göra något på de två bollarna som ramlar in bakom målvakten, men gör en stark dubbelräddning i slutminuterna i samband med IFK Göteborgs hörna.

Anton Eriksson, NOR, Back(ut 59′): 5
Hamnar sällan i rampljuset i matchen och gör en helt okej insats. Det gör han för att aktionerna löses på ett enkelt sätt, och för att gästerna ofta anfaller mot de två andra mittbackarna.

Amadeus Sögaard, NOR, Back: 5
Går en tuff kamp mot Skjellerup och det är stundtals uppförsbacke med anfallarens storlek. Löser det trots allt relativt väl och det är sällan mittbackens fel att Blåvitt skapar sina chanser.

Jesper Ceesay, NOR, Mittfältare(ut 88′): 5
Lägger ner ett förtjänstfullt arbete där han täcker stora ytor och spelar enkelt på mitten. De flesta passningarna är av det enklare slaget, även om han visar prov på att han klarar av även de svårare med en lång djupledspassning till Calle Björk med kvarten kvar.

Isak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare(ut 59′): 5
Ligger bakom en hel del, bland annat upprinnelsen till den omdiskuterade situationen som slutar med att Gustav Svensson räddar på mållinjen och Blåvitts målvakt plockar upp bollen. Islänningen gör det ofta bra när han får bollen, men Norrköping hade mått bra av att ge honom den oftare.

David Kruse, GÖT, Mittfältare: 5
Klok med bollen och det visar sig inte minst då han frispelar en lagkamrat i mitten på den andra halvleken på ett tillslag. Ligger ofta rätt i sin position och blir sällan överspelad på mittplan.

Gustaf Norlin, GÖT, Mittfältare: 5
Osynlig under långa perioder i det egna spelet, men hjälper till att stänga sin kant i försvarsspelet med de många löpmeterna. Samspelet med Trondsen fungerar fint och de bildar en stark duo.

Marcus Baggesen, NOR, Back(in 59′): 5
Byts in med en stor dos energi och kommer gärna med framåt. Slår ett par inlägg som styrs ut till hörna, lite synd då det ofta är många lagkamrater i straffområdet.

David Moberg Karlsson, NOR, Mittfältare(in 59′): 5
Syns inte så mycket utan bollen, men när han får den blir det tydligt hur skicklig han är. Levererar ett hårt inlägg på stopptid som den främsta sekvensen och det är nära att det ger laget en reducering.

Vito Hammershöy-Mistrati, NOR, Mittfältare(in 59′): 5
Ett ganska anonymt inhopp där mittfältaren inte syns till alls under den första kvarten. Nås av ett par passningar på den sista tredjedelen i slutet på matchen, men lagets “super sub” blir inte målskytt som inhoppare i den här matchen.

Annons

Emil Salomonsson, GÖT, Back(in 61′): 5
Passningsspelet sticker ut under hans tid på planen. I en sekvens slår han ett precist inspel från den förlängda mållinjen och hörnan i slutminuterna är nära att ge utdelning även den.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare: 6
Mittfältaren gör en bra match och det är förståeligt varför han blir frustrerad under stora delar av den andra halvleken. Får till flera avslut i matchen och känslan är att det är han som ska få hål på gästerna, men även den hårda nicken på stopptid räddas av målvakten.

Kristoffer Khazeni, NOR, Mittfältare(ut 59′): 6
Ständigt aktiv runt gästernas straffområde och det är ofta via mittfältaren som det händer saker. Det känns därför märkligt att han blir utbytt efter en timmes spel, och speakern på Platinumcars Arena annonserar att Khazeni är matchens spelare. Känslan är att han mycket väl kunnat skapa om gästerna under den sista halvtimmen.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 6
Har en ganska bekväm eftermiddag då han kan plocka ner många inlägg och hörnor då de slås rakt i händerna på honom. Gör däremot en stor räddning på stopptid på Traustassons nick, även om den får ganska så mycket rakt på.

Sebastian Ohlsson, GÖT, Back: 6
Visar upp ett starkt försvarsspel över hela matchen och bidrar till att laget håller nollan. Bidrar även på offensiv planhalva och inte minst nere vid offensiv hörnflagga där han håller bollen och vinner frisparkar åt sitt lag i andra halvlek.

August Erlingmark, GÖT, Back: 6
Hur stabil som helst bredvid Gustav Svensson. Läser spelet bra, positionerar sig klokt och sköter sitt försvarsspel prickfritt. Det är egentligen bara det faktum att hemmalaget inte sätter honom på större prov som gör att betyget inte blir högre.

Anders Trondsen, GÖT, Back: 6
Visar upp ett bra försvarsspel över hela planen och bidrar även offensivt när han får chansen. De två sekvenserna då han förhindrar både Calle Björk och Arnor Traustason ifrån att avslut från bra lägen sticker ut i positiv riktning då det mycket väl kunnat resultera i mål för hemmalaget.

Adam Carlen, GÖT, Mittfältare: 6
Använder sin storlek på ett klokt sätt vilket gör att motståndarna får minimalt utrymme med bollen, och har svårt att komma åt Carlen när det är han som har den. Är inte lika dominant som i derbyt mot GAIS, men gör en stark insats även i Norrköping.

Ramon Pascal Lundqvist, GÖT, Mittfältare: 6
Levererar ett tjusigt inlägg till 2-0 som Skjellerup kan stöta in från nära håll. Ser ut att njuta i den andra halvleken då han får flyta omkring i attraktiva ytor och passa fram sina lagkamrater till bra möjligheter.

Laurs Skjellerup, GÖT, Anfallare: 6
Vinner flera luftdueller där lagkamraterna kan ta vara på andrabollarna, och stundtals ger det avslut till gästerna efter sådana sekvenser. Hinner före sin försvarare då han stöter in 2-0 i början på den andra halvleken. Anfallaren står för en stark insats och ger Blåvitt en dimension de saknar i hans frånvaro.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 7

Matchens bästa spelare blir målskytt på hörna i den första halvleken och har chansen att dubbla den siffran i slutet på matchen. Med en offensivt avgörande aktion blandas med flertalet defensiva åtaganden som han går segrande ur, då finns det ingen annan spelare som är mer avgörande för hur poängen fördelas. Har tagit stort ansvar under den senaste tiden och han gör det även idag. Gustav Svensson har en stor del i att laget har två raka segrar, närmar sig ett nytt allsvenskt kontrakt, och nog finns det många Blåvita supportrar som hoppas att även mittbacken får ett nytt kontrakt till 2025.

Matchens bästa spelare: Gustav Svensson, GÖT. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.