Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: NOR – KFF (2-0) | “Ännu en mycket stark insats av lagkapten Christoffer Nyman”

IFK Norrköping tog andra raka segern när Kalmar FF besegrades med 2-0 på Platinumcars Arena, och hemmalagets lagkapten har hittat formen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Vince Osuji, KFF, Back: 3
Flera chanser skapas mot Kalmars mål efter att mittbackstalangen slarvar med bollen. Den tydligaste sekvensen ser vi med en kvart kvar av matchen då en felpassning av Osuji fångas upp av Norrköping som slutar med att mittbacken river ner sin spelare, orsakar en straff och varnas.

Lars Saetra, KFF, Back: 4
Ovanligt svag insats från den erfarne mittbacken som hade behövt vara betydligt bättre, både för egen del men även för att kunna rädda upp det hans mittbackskollega ställde till med. Kommer fel några gånger och har inte koll på framförallt Nyman i den utsträckning som han behövt. Det leder bland annat till att anfallaren kan placera in 2-0 i lugn och ro.

Jonathan Ring, KFF, Anfallare (ut 79′): 4
Rörlig och spelbar när han försöker komma till men utan att riktigt lyckas. Avslut blockeras, dribblingar fastnar och ett par bolltapp öppnar för hemmalagets kontringar. Inte alls lika framträdande som mot Djurgården.

Kristoffer Khazeni, NOR, Mittfältare (ut 46′): 4
Kör ofta fast och kommer inte riktigt loss för att nyttja sin fart. Står för ett inspelet till Christoffer Nyman i slutet på den första halvleken som är nära att resultera i en målchans men det är i princip det enda som Khazeni lyckas med för dagen. Slår enbart fyra passningar under 45 minuter, ett kvitto på hur lite han är involverad i spelet och blir utbytt i paus.

Melker Hallberg, KFF, Back (ut 69′): 4
Visar att han har en fin touch på bollen men det mesta fastnar på sin väg mot det tilltänkta målet. Har en frispark som träffar muren och de inlägg som slås är ofta korta och fastnar på första motståndaren. Solid i försvarsspelet dock där han står för en godkänd insats.

Yvan Inzoudine, KFF, Back (in 69′):5
Sätter alla sina passningar till rätt adress men hamnar främst i rampljuset för den tuffa tacklingen på Arnor Traustason i slutet på matchen.

Simon Skrabb, KFF, Mittfältare (in 57′): 5
Finurlig med bollen har flera instick till sina lagkamrater. Blixtrar till vid ett fåtal tillfällen men är inte den som vänder på matchbilden på egen hand.

Antonio Kujundzic, KFF, Mittfältare (in 69′):5
Byts in och får känna på allsvenskt spel i sin debut. Hinner med att ta ett avslut men spelar för det mesta enkelt med bollen utan att briljera.

Dino Salihovic, NOR, Back (ut 89′): 5
Svag i duellspelet men i övrigt en godkänd insats. Är inte inblandad i några aktioner som sticker ut men försvarsspelet är stabilt som en följd av en god speluppfattning.

Max Svensson, KFF, Mittfältare (ut 57′): 5
Visar upp ett fint driv med bollen och har ett par instick till sina lagkamrater i bra lägen. Den egna produktionen blir inte farligare än ett avslut som går utanför mål efter en knapp kvart. Stöttar Melker Hallberg i försvarsspelet och står för en godkänd insats under den knappa timmen han finns på planen.

Johan Karlsson, KFF, Back (ut 79′): 5
Backlinjens främsta spelare som blandar en stark försvarsinsats med enstaka initiativ i offensiv riktning. Närkampsspelet sticker ut där han vinner nästintill alla dueller och det som inte syns i statistiken är det kloka positionsspelet. Sekvensen då Karlsson förlorar löpduellen mot Calle Björk som bäddar för 1-0 är en av få försvarsingripande som inte går hans väg.

Romario, KFF, Mittfältare: (ut 69′)5
Får ofta bollen i ytan framför Norrköpings straffområdet och har ett tungt distansskott i den första halvleken som håller på att ställa till det för Mitov Nilsson i hemmalagets mål. Annars är de flesta insticken som brassen lyckas med sådana som inte skapar några direkta målchanser.

Robert Gojani, KFF, Mittfältare: 5
Viktig både med bollen och utan. Nyckeln i lagets uppspel och tappar sällan bollen när han fördelar den över planen. Duktig när han kommer rätt för att återerövra bollen framför sin motståndare men svagare när det blir till en närkamp-

Dino Islamovic, KFF, Anfallare: 5
Vinner de flesta duellerna men kämpar hopplöst ensam på topp utan något vidare understöd från sina lagkamrater. Det gör att han sällan har bollen i offensivt straffområde och avslutet han får iväg i matchen är från distans.

Jacob Trenskow, KFF, Anfallare: 5
Anonym under den första halvleken men bättre efter paus. Sätter flera lagkamrater i bra lägen med smarta instick men får inte den utdelningen som vi såg mot Djurgården. En svagare insats än tidigare men utan att vara dålig för det.

Annons

Isak Ssewankambo, NOR, Back: 6
Läser spelet bra och faller djupt ned i planen när de längre passningarna slås som gör att det inte skapas frilägen mot eget mål. Har ett par uppspel som sätter lagkamraterna i den attraktiva ytan framför Kalmars backlinje.

Max Watson, NOR, Back: 6
Stångas mot Dino Islamovic och håller honom felvänd. Watsons erfarna positionering och speluppfattning gör att han står rätt mest hela tiden. Avvärjer flera inspel som ett resultat av det.

Isak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare (in 46′): 6
Att byta in islänningen skulle visa sig vara ett bra beslut av Andreas Alm. Är nära att nicka in 2-0 efter tio minuter på planen och har flera vassa aktioner som skapar oreda i Kalmars försvar. Skapar flera fasta situationer åt sitt lag och är betydligt mer framträdande än mot Halmstad i den förra omgången.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 6
Läser spelet bra och är offensiv i målvaktsspelet när han möter upp djupledspassningar för att förhindra målchanser. Behöver bara stå för tre räddningar i matchen för att hålla sin andra raka nolla.

Calle Björk, NOR, Mittfältare (ut 84′): 6
Tar ett defensivt ansvar som hjälper Yahya Kalley bakom honom vid flera tillfällen. Ständigt löpvillig och det betalar av sig då han får en passning i djupled som Björk slår in i planen och resulterar i en assist till 1-0.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare (ut 84′): 6
I långa stunder en insats där yttern inte får ut så mycket utav sina försök men två aktioner gör att det slutar som en bra eftermiddag ändå. Slår en fin boll som når Christoffer Nyman som placerar in 2-0 och är även den som ordnar straffen som samme Nyman missar. Blir matchavgörande till slut och kanske kan det ge honom en boost inför framtida matcher.

Samuel Brolin, KFF, Målvakt: 6
Kunde i den bästa av världar ha styrt ut returen åt sidan istället för att den landar vid Christoffer Nymans fötter som gör 1-0 men det är inget direkt misstag. Står för ett par storartade räddningar i matchen och räddar dessutom Nymans straff i slutet på matchen. Det här hade kunnat rinna iväg till betydligt större siffror utan Samuel Brolin på planen.

Yahya Kalley, NOR, Back: 7
Plockar bort sin motståndare ur matchen under långa stunder och stänger sin kant. Vinner samtliga dueller och håller en hög passningsprocent i en av ytterbackens starkaste prestationer den här säsongen.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare: 7
Visar upp den vassa högerfoten vid flera tillfällen. Levererar ett inlägg till Christoffer Nyman som anfallaren nickar över och är nära att skruva in en hörna direkt i mål i slutet på den första halvleken. Tar ett stort defensivt ansvar och startar anfall helt på egen hand efter en bollvinst på egen planhalva.

Ismet Lushaku, NOR, Mittfältare: 7
En av planens främsta spelare lägger flera passningar bakom Kalmar FFs backlinje som skapar chanser för hemmalaget. En sådan är upprinnelsen till 1-0 som är en väl avvägd passning mellan mitt- och ytterback till Calle Björk. Tar många egna initiativ och ordnar en varning på Lars Saetra då han försöker driva förbi mittbacken med bollen.

Christoffer Nyman, NOR, Anfallare (ut 84′): 8

Vad vore IFK Norrköping utan lagkaptenen? Är återigen bäst på planen för laget i hans hjärta och är bara en straffmiss från att göra ett hattrick. Är lika stark i det felvända spelet som när han går i djupled. Rakar in en retur till 1-0 efter 18 minuter och placerar kyligt in 2-0 målet i mitten av den andra halvleken. Att anfallaren missar straffen i slutet på matchen blir betydelselöst men hans prestationer den senaste tiden är allt annat än betydelselösa. Har stått för samtliga tre av lagets mål mot Kalmar FF och Halmstad. Så vad vore då IFK Norrköping utan sin lagkapten? Här och nu vore de i ett betydligt sämre sportsligt läge, var de är ur ett längre perspektiv återstår att se.

Matchens bästa spelare: Christoffer Nyman, IFK Norrköping. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.