Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 500

NEJ: 2 185

Spelarbetyg: VSK – IKS (1-2) | “Matchavgörande insats av Joakim Persson, Starka prestationer av Malcolm Jeng och Marcus Linday”

Noel Milleskog blev matchhjälte med det avgörande målet när IK Sirius besegrade Västerås SK borta på Hitachi Energy Arena. Milleskog överglänstes dock av lagkamraten Joakim Persson som tack vare mål, assist och bud på mer hade störst matchpåverkan. Även VSK:s Marcus Linday och bortalagets Malcolm Jeng stod för starka insatser. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Simon Johansson, VSK, Anfallare (ut 64′): 4
En svag insats från yttern som inte kommer till rätta den här kvällen. De gånger han hamnar i bra lägen får han inte bollen och när han väl får chansen så hamnar en motståndare före. Fullt rimligt att han byts ut som en av de första i matchen.

Viktor Granath, VSK, Anfallare: 4
Duktig som uppspelspunkt men kommer inte till de riktiga målchanserna själv. Hålls felvänd under stora delar av matchen och är den spelare som har bollen vid minst antal tillfällen av alla som gör 90 minuter, ett kvitto på hur lite han är involverad.

Yousef Salech, IKS, Anfallare: 4
Går en tuff match mot Nsabiyumva vilket gör att han hålls felvänd under stora delar av matchen. När han nås av bollen ser vi att aktionerna bara lyckas vid varannat tillfälle och de två avsluten han får iväg är inte tillräckligt bra. Befinner sig i en formsvacka som visar sig även ikväll.

Jakob Voelkerling Persson, IKS, Back (ut 83′): 5
Är nära att nicka in en hörna efter dryga kvarten men närmare än så kommer han inte. Har hemmapubliken emot sig och även på planen har han det tufft emellanåt. Västerås vänsterkant lyckas skapa flera chanser från ytterbackens kant, bland annat kommer inlägget som leder till lagets kvittering från den.

Floris Smand, VSK, Back (ut 64′): 5
Spelar lite drygt en timme i sin andra match för Västerås och det är en insats som få kommer att minnas om några år. Syns inte till särskilt mycket i matchbilden och det är naturligt att han byts ut när hemmalagets jagar en kvittering.

Elyas Bouzaiene, VSK, Mittfältare (ut 94′): 5
Är nära att nicka in kvitteringen efter en halvtimme och kanske hade det gett den boost till självförtroendet som behövs. Kommer ofta till läge att slå inlägg men när de slås så är skärpan inte alltid där. Hade kunnat noteras för flera poäng den här säsongen om träffprocenten var högre, så även idag.

Karl Gunnarsson, VSK, Mittfältare (in 64′): 5
Den unga mittfältaren gör en stabil insats utan att ta ut svängarna i sitt andra allsvenska framträdande. Nyttiga minuter i benen på talangen som inte gör bort sig under den knappa halvtimmen han finns på planen.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 5
Missbedömer långbollen som leder fram till att Sirius kan ta vara på den och göra 1-0 efter tio minuters spel. Går annars en match mot Salech under 90 minuter och lyckas hålla honom ifrån eget mål under stora delar av matchen.

Marcus Lindberg, IKS, Mittfältare (ut 88′):6
Är duktig när han springer med bollen vid sina fötter men det mesta sker på mittplan och även om han sällan tappar bollen så leder det inte till några direkta målchanser. Nyttig för laget då de stora ytorna han rör sig över gör att nya öppnas till hans lagkamrater att springa in i.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare: 6
Gör en bra match och vore det inte för att han spelar bredvid den briljanta Marcus Linday så hade nog flera lagt märke till Ask. Är nästan alltid bra och även i den här matchen bidrar han till att Västerås mittfält gör en bra match mot ett numerärt överlägset Sirius.

Gustav Granath, VSK, Back: 6
Förefaller vara planens kanske bästa spelare med huvudet för dagen. Räddar en boll på mållinjen, nickar undan inlägg och är nära att själv bli målskytt med huvudet i slutet av matchen men bollen går utanför.

Matteo Ahlinvi, VSK, Anfallare (in 64′): 6
Byts in och ger Västerås ett nytt verktyg på högerkanten. Är initiativrik och har en jättechans på stopptid men nicken går över. En chans han måste förvalta bättre!

Jakob Tånnander, IKS, Målvakt: 6
En stabil insats av målvakten som dessutom noteras för en assist då hans långboll rinner igenom och blir målgivande till matchens första mål. Annars är passningsspelet ganska svagt och ska vi vara ärliga så är assisten mer slumpartad än välplacerad, men likväl en poäng.

Henrik Castegren, IKS, Back: 6
Placerar sig rätt under hela matchen och den tydligaste sekvensen ser vi i den första halvleken då han blockerar dubbla avslut inom loppet av några sekunder. Har placerats till höger i backlinjen under några omgångar men tillbaka i mitten ska han vara och där är han som bäst.

Annons

Dennis Widgren, IKS, Back: 6
Var nära att strykas sent ur startelvan men vänsterbacken kommer till spel och gör en bra insats. Visar upp fina passningarna oavsett om det är uppspel från en låg position i planen eller inlägg nära offensivt straffområde. Vinner dessutom alla sina dueller längs marken och bidrar till att laget bara släpper in ett mål i matchen.

Johan Brattberg, VSK, Målvakt: 6
Trots att målvakten släpper in två mål i matchen så ska han inte lastas för förlusten, tvärtom hade det blivit större siffror utan Brattbergs insats. Står för flera räddningar som förhindrar gästerna från att utöka sin ledning och håller liv i matchen.

Leo Walta, IKS, Mittfältare: 6
Det blir ofta farligt när Walta får bollen i- eller i närheten av straffområdet och det är där han är som bäst. Även om det inte sticker ut som en av hans bästa matcher för säsongen så är han alltid bra och även idag. Den låga tyngdpunkten, hög grad vunna närkamper och spelregissör är en kombination finländaren besitter som kan ta honom långt.

Adam Vikman, IKS, Mittfältare: 6
Duktig i den defensiva mittfältsrollen som han tagit efter att Daniel Stensson lämnade laget. Kombinerar ständiga bollvinster med fin bollbehandling och kloka passningar. En stark insats som bidrar till att Leo Walta kan positionera sig längre fram i planen.

Max Larsson, VSK, Mittfältare (ut 85′): 6
Grämer sig nog för att han inte blir målskytt i den första halvleken då han står för dubbla avslut som blockeras samt har en boll som räddnas på mållinjen. Assisterar till kvitteringen med ett välplacerat inlägg i den andra halvleken. Löper så mycket och snabbt så att motståndarna inte alltid uppfattar att han är i närheten med bollstölder som följd. Stark prestation av wingbacken!

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare: 6
Har chansen att inleda matchen på bästa sätt men avslutet som tas efter en minut går en bit över. Bättre lycka har den offensiva yttern i slutet på den första halvleken då han skjuter in kvitteringen med ett tekniskt svårt nummer. Målet gör att han är lagets främsta målskytt den här säsongen och ett kvitto på hur viktig han är.

Noel Milleskog, IKS, Mittfältare (ut 72′): 6
Tar ett tungt skott som räddas efter en halvtimmes spel men bättre lycka har han i början av den andra halvleken. Transporterar bollen från mittplan, väggspelar med Joakim Persson och placerar in matchavgörande 2-1 målet vid den vänstra stolpen. Blir matchhjälte utan att stå för en dominerande insats över de 72 minuter han finns på planen.

Malcolm Jeng, IKS, Back: 7
Västerås man mot man försvar gör att Jeng får tillfället att vandra framåt i planen med bollen när tillfälle ges, och det gör han framgångsrikt. Läser spelet bra, tar kloka beslut under hela matchen och det är lätt att förstå varför utländska klubbar är intresserade av mittbacken.

Marcus Linday, VSK, Mittfältare: 7
Hemmalagets bästa spelare är svår att komma åt med sin rörlighet trots att han är under press och lyckas behålla bollen då han täcker den bra. Ser ut att spela på en nivå högre än sina lagkamrater och Linday lär inte spela i den grönvita tröjan under 2025 oavsett om laget klarar ett allsvenskt kontrakt eller ej.

Joakim Persson, IKS, Mittfältare (ut 88′): 8

Rinner igenom för att placerar in 1-0 efter att ha snappat upp en långboll och löpt i djupled. I den andra halvleken är han framgångsrik men stillastående då han väggspelar med Noel Milleskog och assisterar honom till 2-1 målet. Några minuter senare flyter han fram i planen och är nära att placera in nästa mål i samma hörn. Ingen spelare på planen är så avgörande i matchen som Joakim Persson och den formstarka yttern är planens främsta.

Matchens bästa spelare: Joakim Persson, IKS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.