Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: VSK – MFF (1-1) | “Starkt inhopp av aggressiv Ribeiro, Ask höll jämna steg med Malmös mittfält, Ont om utropstecken i MFF”

Västerås SK kryssade hemma mot Malmö FF, vilket innebär att den himmelsblå guldfesten får vänta. Hemmalagets 34-årige brasse Pedro Ribeiro hoppade in och stod för en mycket stark insats, samtidigt som gästerna hade svårt att komma upp i sedvanlig nivå. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Ibrahim Diabaté, VSK, Anfallare: 4
Visade en stark närvaro som targetspelare men hade svårt att omsätta chanserna han fick. Hade ett par skottlägen som inte träffade mål och missade en avgörande möjlighet sent i matchen. Vann enbart 3 av 14 luftdueller och hade ingen chans mot Malmös mittlås när bollarna kom in från kanten.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Back: 4
Gjorde sitt jobb defensivt men hade svårt att bidra framåt. Hade några bra moment men överlag en tämligen osynlig insats när spelet drogs mot andra kanten.

Karl Gunnarsson, VSK, Mittfältare (Ut 46’): 5
Gjorde en godkänd insats under den första halvleken men hade svårt att riktigt påverka matchen. Var inblandad i några halvchanser men stod också för en del slarv när bollar slogs bort vid bra lägen.

Busanello, MFF, Back: 5
Visade upp sin vanliga aggressivitet i duellerna, men hade svårt att få till några avgörande offensiva aktioner. Visade upp slarvigt försvarsspel i eget straffområde där han ska vara mycket glad över att han klarade sig ifrån en straff, men han skickade också ett par riktigt bra passningar i djupled samt kombinerade väl med Ali i matchens slutskede.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 5
Fysisk och resolut i sitt försvarsspel där han ofta var den som städade undan farliga bollar. Han var särskilt stark i luftduellerna och gjorde livet svårt för Malmös anfallare, men blev också bortgjord av Bolin vid det insläppta målet.

Matteo Ahlinvi, VSK, Mittfältare: 5
Hade en del fina intentioner men var ojämn i sina prestationer. Vann några viktiga bollar på mittfältet men tappade också några farliga situationer. Borde kanske fått med sig en straff när han kom i friläge men blev fälld i Malmös straffområde.

Oliver Berg, MFF, Mittfältare: 5
Visade upp en bra arbetsinsats och stod för några smarta passningar som öppnade upp spelet, bland annat vid Malmös ledningsmål. Var en av de drivande spelarna på mittfältet under första halvlek, men föll av under andra halvlek där han enbart vann en av sex dueller och till slut tvingades utgå på grund av skada.

Johan Dahlin, MFF, Målvakt: 5
Höll de flesta skotten men kunde inte hålla undan returen när Jönsson bröt igenom. Hade några svårigheter vid utsparkarna även om spelet med fötterna i de korta uppspelen satt där det skulle.

Lasse Berg Johnsen, MFF, Mittfältare: 5
Hade svårt att dominera mittfältet som han brukar, med både bra och mindre bra ingripanden. Visade fin passningsförmåga under stora delar av matchen, men tappade position och boll vid några avgörande tillfällen vilket tillät Västerås att ställa om.

Gustav Granath, VSK, Back: 5
Hade en del bra ingripanden i försvarsspelet men blandade det med ett par osäkra moment i eget straffområde. Följde med upp och skapade några lägen utanför Malmös straffområde utan att lagkamraterna kunde omsätta passningarna.

Jens Stryger Larsen, MFF, Back: 5
Gjorde en stabil defensiv insats, men utan att bidra märkbart framåt. Hade flera hårda kamper med Larsson och Boudah på kanten där han vann ungefär hälften av duellerna.

Erik Botheim, MFF, Anfallare: 6
Gjorde Malmös enda mål i matchen genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och peta in returen efter en lång löpning från mittplan för att hinna fram i bra timing. Ständigt en närvaro i straffområdet men kunde ha varit mer klinisk i sina avslut när han kom till bra lägen flera gånger.

Colin Rösler, MFF, Back: 6
Stod för ett par viktiga blockeringar och var säker i sitt positionsspel. Han spelade stabilt och bidrog till att hålla undan Västerås i slutet av matchen. Gjorde inga större misstag och visade god kontroll i defensiven där han framförallt kunde hålla undan i luftrummet efter många inlägg från Ask.

Annons

Taha Ali, MFF, Mittfältare (In 57’): 6
Kom in och gav Malmös anfall en injektion av energi och kreativitet. Skapade några farliga chanser med sina dribblingar men fick sina avslut blockerade. Var inblandad i flera av Malmös anfall men lyckades inte fullt ut bryta ner Västerås försvar trots fina kombinationer med Busanello.

Max Larsson, VSK, Back: 6
En arbetsam insats på sin kant där han flera gånger stängde ner Malmös anfall. Var också aktiv framåt och stod för ett par fina inlägg som skapade möjligheter för Västerås. Var som bäst när han kunde driva bollen från egen planhalva och hitta kombinationer med Boudah.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare: 6
Malmös bästa offensiva spelare som dominerade den första halvleken med kreativitet, snabbhet och bra avslutslägen. Tog emot bollen från Berg innan Malmös ledningsmål, där han viker in och gör bort Nsabiyumva innan han avlossade ett skott som tvingade Brattberg till retur, vilken Botheim kunde raka in. Liknande situationer uppstod flera gånger under matchens gång, men avtog mer under andra halvlek när Malmö fick ligga i försvarsposition stora delen av halvleken.

Anders Christiansen, MFF, Mittfältare (Ut 57’): 6
Visade sin klass med ett par farliga passningar och löpningar som skapade oreda för Västerås. Han var inblandad i spelet men fick inte riktigt den utdelning han är kapabel till innan han byttes ut i andra halvlek. Stark i duellspelet och missade nästan inte en enda passning.

Isak Kiese Thelin, MFF, Anfallare: 6
Jobbade hårt och var inblandad i flera farliga chanser, men hade otur med avsluten där en boll som studsade i pannan på Thelin gick stolpe ut. Fenomenal i targetspelet där han vann den stora majoriteten av både mark och luftduellerna och kunde fördela bollen väl, inte sällan till Hugo Bolin.

Pontus Jansson, MFF, Back: 6
Visade sitt ledarskap och styrde försvaret med auktoritet. Vann flera viktiga dueller och var den största andledningen till att Malmö kunde hålla emot Västerås anfall i andra halvlek. Gjorde en bra insats men fick utstå en del fysisk smärta efter en tuff match.

Johan Brattberg, VSK, Målvakt: 6
Gjorde flera viktiga räddningar och visade god reaktionsförmåga när Malmö tryckte på. Han höll Västerås kvar i matchen med sina ingripanden, även om han släppte in ett mål på en retur som inte går att säga mycket om.

Isak Jönsson, VSK, Back: 6
Säker i sitt positionsspel och tog hand om Malmös anfallare på ett effektivt sätt. Han var lugn med bollen och bröt flera farliga situationer. Följde med upp i offensivt straffområde när han till och med kom i skottläge mot Dahlin som lämnade retur till Ribeiro, och Västerås kvittering var därmed ett faktum.

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare: 6
Var inblandad i flera offensiva aktioner och stod för fina kombinationer på sin kant. Kom ofta upp i fina lägen men saknade där alternativ och tvingades till avslut från icke optimala positioner där den sista precisionen saknades. Trots detta en bra och arbetsam insats där han var en av de mest kreativa spelarna för Västerås.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare: 7
Var en av Västerås bästa spelare, där han genomgående jobbade hårt både defensivt och offensivt. Skapade flera farliga lägen från fasta situationer där han piskade in inlägg från hörnor och frisparkar, vilket även skedde från det öppna spelet. Kunde hålla jämna steg och till och med få ett övertag mot Malmös mittfält vid flera tillfällen i matchen där han vann andrabollar och kunde vända upp för att vända spelet ut mot kanterna.

Pedro Ribeiro, VSK, Mittfältare (In 46’): 7

Matchen bästa spelare som kom in i andra halvlek och förändrade matchbilden med sitt dynamiska spel. Han gjorde sitt första allsvenska mål när han kvitterade till 1-1 efter att, likt Botheim vid Malmös ledningsmål, följt med upp och rakat in en retur från vänster som Dahlin släppte. Inhoppet präglades av aggressivitet, och han kunde både springa med bollen från egen planhalva, vända spelet med crossbollar och skapa lägen för medspelarna när han vände på en femöring nere vid sidlinjen. Ribeiro satte stopp för Malmös gulddrömmar i Gurkstaden och den 34-åriga brassen såg trots tabelläget nöjd ut efter matchen.

Matchens bästa spelare: Pedro Ribeiro, VSK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.