VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

STATISTIK: Avslut, målchanser och konverteringsgrad för alla allsvenska lag – MFF, VSK och HBK sticker ut

Vi har tittat närmare på delar av statistiken för de allsvenska lagen efter tolv omgångar, med fokus på avslut, antal målchanser och hur stor del av avsluten som resulterar i mål. Årets säsong visar hittills två lag som avviker markant när vi jämför med tidigare säsonger tillbaka till 2015.

Regerande mästarna Malmö FF skapar i år föga förvånande flest chanser per 90 minuter, med 13,31. Bakom sig har man Västerås SK, IK Sirius och BK Häcken. Även Brommapojkarna återfinns i toppen.

Årets MFF har dominerat serien, men faktum är att man skapade fler chanser per 90 minuter 2019, när Djurgården tog guld. Samma år hade Hammarby den högsta konverteringsgraden, en bra bit före AIK som placerade sig på andra plats.

Halmstads BK är i år det lag som skapar överlägset minst antal målchanser per 90 minuter, med magra 5,33, vilket är betydligt sämre än Kalmar FF som ligger näst sist med 7,42. Inget allsvenskt lag har över en hel säsong skapat så få chanser per 90 minuter som Halmstad gör i år, sedan 2015 vilket är så långt tillbaka vår statistik sträcker sig.

 


GRAFIK: MC/90 = Målchanser per 90 minuter

Tittar vi istället konverteringsgraden, det vill säga andelen skott som går i mål, så ligger samma Halmstad högst upp i tabellen. 20% av lagets avslut resulterar i mål, vilket är en siffra som är högre än något lag visat upp sedan 2015. I denna tabell hittar vi som väntat Västerås SK längs ned. Endast fyra procent av avsluten resulterar i mål. Även denna siffra är svårslagen i närtid. Inte ett enda allsvenskt lag har haft lika svag konverteringsgrad sett över en hel säsong sedan 2015.


GRAFIK: GM/S = Gjorda mål per skott (Konverteringsgrad)

Annons

 

När vi tittar närmare på skott på mål är det fortsatt Malmö FF i topp. Laget genererar flest avslut som träffar mål per 90 minuter. Kanske något oväntat placerar sig Brommapojkarna på den näst högsta platsen, följt av BK Häcken och Djurgårdens IF. Halmstad ligger sist även här, med i snitt tre skott på mål per match.

GRAFIK: SPM/90 = Skott på mål per 90 minuter

 

Siffrorna i grafiken är baserade på vår statistikplattform Bolldata. Plattformen blir tillgänglig för allmänheten under hösten.